20. oktober je bil v znamenju dneva boja proti osteoporozi. Kljub temu, da se je v javnosti govorilo o treh stebrih obrambe (prehrana, fizična dejavnost in zdravila) na večini dogodkov, ki jih bodo organizirala društva po vsej Sloveniji, ne bo manjkalo pregrešnih sladic, sladkanih sokov in drugih živil, ki so vse prej kot koristna proti osteoporozi. Naše kosti so bilanca naše »nabave«. Telo jih gradi iz materiala, ki ste ga vanj vnesli. Če gradite hišo iz kartona, boste morali v njej tudi živeti.

Kot svoj doprinos pogosto spregledanemu »prvemu stebru« smo pri pripravi knjige o osteoporozi pregledali informacije o stotinah živil in prehranskih dopolnil. Med čudežna super živila za krepke kosti smo nazadnje uvrstili tista živila, ki najbolj celostno pripomorejo k zdravju kosti in sklepov. Naj vas ne preseneti, da za nekatere doslej mogoče niste slišali v povezavi z osteoporozo.

resnicezmoteZa razlago vsakega živila in natančne napotke, kako ga je najbolje uživati ter kako ločevati med dobrimi in slabimi ponudniki, vam priporočamo branje knjige »Resnice in zmote o osteoporozi«. Na kratko pa je naš seznam najboljših 10 videti takole:

1. Voda
Če vode ne pijete, potem je škoda denarja za vse ostalo. Še tako kakovostne snovi, ki jih opisujemo, ne bodo prispele tja, kamor so namenjene, če je telo dehidrirano. Ni je snovi, ki vam lahko obnovi hrustance, če je žejno telo iz njega oželo sklepno tekočino. Tudi kosti se ne bodo gradile in obnavljale, če kri ne bo dovolj redka, da pride v notranjost kosti in jim pripelje zalogo kakovostnih hranil.

2. Kakovostni probiotiki
S tem se začne resna skrb za kosti in sklepe. Če v vašem črevesju ni dovolj probiotičnih bakterij, ki delajo desnosučne mlečne kisline, se kalcij, železo in mnogi drugi potrebni vitamini in rudnine ne bodo mogli uspešno predelati do oblike, ki jo telo lahko vsrka. Kljub močnemu oglaševanju takšnih in drugačnih jogurtnih napitkov so probiotiki v obliki prehranskih dopolnil neprimerno boljša izbira. Za enak denar boste dobili veliko več aktivnih kultur, ob tem pa telesa ne boste zakisali in zasluzili s homogeniziranim mlekom, ki je osnova večine takih jogurtov (četudi besede »homogenizirano« proizvajalci na izdelke ne napišejo).

sirotka3. Sirotka in fermentirana sirotka
Sirotka je dragocen vir organskih rudnin skoraj brez obremenjujočih beljakovin in mlečnega sladkorja. Obenem je tudi odličen vir desnosučnih mlečnih kislin, ki omogočajo boljše uspevanje dobrih probiotikov v vašem črevesju.

4. Silicijev gel in rastline z visoko vsebnostjo silicija (npr. oves, zeleni oves in koprive)
Silicij dobesedno pripelje kalcij v kosti. Ob tem omogoča tudi vezavo kolagena v kosteh, s čimer postajajo kosti bolj prožne. Silicijeva vloga je nepogrešljiva pri sklepnih hrustancih. Zahvaljujoč lastnosti, da veže nase 300-krat več vode kot tehta sam, omogoča silicij tvorbo strukturnih proteoglikanov – velikanskih molekul, ki omogočajo prožnost hrustanca. Najbolje ga je uživati v obliki koloidnega gela (npr. Silicea Balzam) ali v organskih oblikah, ki jih najdemo v ekološkem ovsu, čaju iz zelenega ovsa, čaju preslice itd.

Slika kmetov, ki pridelujejo črni sezam na plantažah Pharmos Natur v Nepalu. Kmetom, vključenim v projekt, zagotavljajo tudi šolanje in usposabljanje, njihovim družinam pa pomagajo z investiranjem v izgradnjo bivališč, vodovoda, električne napeljave, medicinskih in šolskih ustanov. Družine so vzpodbudili tudi k samostojni pridelavi hrane in jih podučili o zdravem prehranjevanju.

Slika kmetov, ki pridelujejo črni sezam na plantažah Pharmos Natur v Nepalu. Kmetom, vključenim v projekt, zagotavljajo tudi šolanje in usposabljanje, njihovim družinam pa pomagajo z investiranjem v izgradnjo bivališč, vodovoda, električne napeljave, medicinskih in šolskih ustanov. Družine so vzpodbudili tudi k samostojni pridelavi hrane in jih podučili o zdravem prehranjevanju.

5. Črni sezam
Črni sezam je presenetljiva zakladnica prepotrebnih snovi za zdravje naših kosti, krepitev energijskega potenciala in kot splošno krepčilo za telo. Ayurvedska in kitajska medicina ga zelo spoštujeta ter pogosto uporabljata za krepitev kosti, mišic, las in tkiv. Zlasti priporočljivo je redno jemanje 1-2 čajnih žličk semen črnega sezama v jesenskem in zimskem času.

Alge

Alge

6. Alge
Med algami izstopajo klamatske alge, ki imajo med vsemi algami največ vitamina K, vitamina E, folne kisline, pantotenske kisline in vitamina B12. Zanimivo je, da so njihovo delovanje na artroze preizkušali na artritičnih konjih in psih, ki so imeli velike težave z gibanjem. Pri tem ima najbolj pomembno vlogo fikocinanin, močna protivnetna snov, ki jo najdemo v klamatskih algah. Lastniki psov in konj, ki so jim dodajali klamatske alge, so že po enem mesecu opazili spremembe v igrivosti in gibanju živali. Spremembe po dveh do treh mesecih pa so bile že precej bolj opazne.

7. Ječmenova trava
Ječmenova trava deluje pri osteoporozi in težavah s sklepi večplastno. Z razstrupljanjem in razkisanjem telesa posega v same vzroke, ki pripeljejo do tega, da telo črpa kalcij iz kosti, da bi apnilo zakisana tkiva in sklepe. Kot naravno sredstvo, ki deluje proti vnetjem, se je pokazala za zelo koristno pri različnih oblikah artroz. Kot najbolj dostopna zakladnica encimov pa pripomore, da zaužito hrano brezhibno prebavimo in tako povečamo izkoristek koristnih hranil.

Ječmenova trava

Ječmenova trava

8. Sok in gel aloe vere
Tako kot druga omenjena super živila tudi aloe vera deluje večplastno. Ko gre za naš gibalni sistem, so v soku aloe vere zagotovo najbolj dragocene rudnine: germanij, kalcij, krom, železo, kalij, natrij, mangan, magnezij, baker, cink, fosfor itd. Poleg tega vsebuje aloe vera tudi celo vrsto vitaminov: E, beta karoten – pro A, C, B12, B1, B2, folno kislino.
V praksi se je izkazalo, da aloe vera odlično deluje v kombinaciji s pripravki, ki vsebujejo organske spojine kalcija. Npr. aloe vera + koprive ali aloe vera + črni sezam. Snovi v aloe veri namreč zelo pospešijo vsrkavanje kalcija.

sun9. Kakovostni viri vitamina D
Najbolj koristno »prehransko dopolnilo« je zagotovo sonček. Zato se mu pokažite čim bolj pogosto in ga zaužijte v majhnih odmerkih ter brez »petrokemijskih dodatkov na koži«.
Od oktobra naprej, ko bo sončnih žarkov začelo zmanjkovati, pa si lahko pomagamo s kakovostnim oljem jeter polenovk, ki je največja zakladnica vitamina D3. Obliko D2 najdemo v manjši meri tudi v gobicah (npr. šitake). Pri izbiri prehranskih dopolnil pa se izognite umetno sintetiziranemu vitaminu D. Nekatere študije namreč nakazujejo, da umetno pridobljeni vitamin D blokira pravilno delovanje naravnega vitamina D3 v telesu. Številni raziskovalci so prišli do spoznanja, da je sintetični D2 v večjih dozah celo toksičen in ima povsem druge karakteristike kot D3.

10. Matični mleček (gelee royale)
Ker imajo hormoni zelo pomembno vlogo pri pravilni obnovi naših kosti in hrustancev, jih je treba redno uravnavati. Pri tem je neprecenljiva pomoč kakovostnega matičnega mlečka. To je edino naravno prehransko dopolnilo, katerega »specialnost« je prav regeneracija in optimiziranje delovanja našega hormonskega sistema, poleg tega pa je odlično vitaminsko-rudninsko dopolnilo k prehrani in prispeva h krepitvi imunskega sistema.
zazdravje-slika400