Najprej so se v naš vsakdan potiho vrnile pajkice, brez katerih kar naenkrat ne znamo več obleči krila. Očitno se le malokatero dekle zaveda, da pajkice, ki se končajo sredi meč, optično skrajšajo noge, te pa že same po sebi nikoli ne morejo biti dovolj dolge. Po še vedno popularnih pajkicah se je letos vrnil tudi raztrgani džins v vseh oblikah – po “delavsko” preširoke in zavihane hlačnice, oprijete natrgane, kratke hlačke z ocufanimi robovi …

balmain3Džins že dolgo ni imel tako malo omejitev in nič čudnega ni, da se počasi, a vztrajno vračajo tudi jakne iz džinsa. Škoda le, da na ulici (ne glede na postavo!) ponavadi vidimo kavbojke le v eni obliki – zelo oprijeti. Korenčkasti.

Michael Jackson svoje vrnitve na glasbene odre ne bi mogel načrtovati ob boljšem času. Uniformirana moda se je namreč prav sedaj srečala s kičastimi vplivi 80. let in na novo izumila suknjiče, ki jih je kralj popa nosil že pred dvema desetletjema. S poudarjenimi rameni in pompoznim dvorednim zapenjanem nihajo nekje med vojaško noto in vtisom cirkuškega direktorja.

victoria_beckham1Navsezadnje je tudi kot iz pepela vstala Britney Spears z novim albumom prevzela vlogo cirkuške voditeljice in se odkupila za zablodela pretekla leta. Suknjiče je v uporabno obliko najbolj opazno prelila modna znamka Balmain, kosi iz najnovejše kolekcije tega francoskega podjetja pa so malodane obnoreli zvezdniški svet. Največkrat so v jaknah s pudarjenimi rameni in našitki fotografirali pevki Beyonce in Rihanno ter seveda Victorio Beckham, medtem ko sta igralki Gwyneth Paltrow in Jennifer Connelly že “stari” oboževalki.

Balmain je v zvezdniškem svetu letošnja “it” znamka; svetleče in futuristične obleke lahko vidimo na rdeči preprogi, hlače in jakne so se prebile na ulico. Nismo si mislili, da bomo dobri dve desetletji kasneje znova poveličevali poudarjena ramena, a vendar so se ta uspela vrniti. Obdelana s pridihom futurističnosti so v svoji najbolj drzni obliki primerna le za resnično modno napredne in samozavestne ženske, kot je na primer Kate Moss, ki je kot prva zapela zadrgo na zelo opazni svetleči obleki s strukturiranimi rokavčki.

kate_moss1Mediji so jo sicer ljubkovalno označili za vesoljko, a dejstvo je, da lahko le malokatera pripadnica nežnejšega spola stopi v prvo modno vrsto in da vsem vedeti, da obleko nosi ona in ne obratno. Pri tem je seveda ključna osebnost in pogled na svet, česar pa se ne da kupiti. Previdno, ko in če kupujete izrazito modne kose, torej …

Poudarjena ramena v vsakdanji modi sicer ne bodo obsedala s tako ekstremnim primerom kot na modnih pistah. V cenovno dostopnejši obliki bodo po vsej verjetnosti najbolj razširjena s suknjiči, katerih rokavi so tako kot včasih pri Sonnyju Crockettu iz serije Miami Vice potisnjeni nad komolec.

balmainNavidez prevelik suknjič (najraje v močni modri barvi) bi si lahko takoj predstavljali na mladi igralki Rachel Bilson, medtem je Victoria Beckham ena redkih, ki si lahko privošči paradiranje z vojaško kapico in v njej ne izgleda kot maškara. Recimo.

Vsak si torej lahko iz 80. izposodi kos, ki mu najbolj pristoji. Na slovenskih ulicah so v pravem razmahu prej omenjene pajkice, močne barve, sončna očala z barvnimi okvirji in navidez razvlečene majice v stilu filma Flashdance, ki nagajivo razkrivajo golo ramo.

Prihodnje leto bomo tudi pri nas že morda opazili klobučke, malo morje raztrganih kavbojk, jakne z ojačanimi rameni in namesto pajkic oprijete usnjene hlače ter take iz skoraj povsem belega džinsa. Vsekakor lahko upamo, da bo generični kolup pajkic in kratkih usnjenih jaknic kmalu prešel v črpanje iz 80. tudi na bolj domiselen način.