Seveda tudi samo sočno meso, ki poleti tako idealno osveži, vsebuje obilje zdravja v obliki vitamina C, vitaminov B skupine, beta karotena in ostalih karotenoidov, magnezija, fosforja, kalija, železa in selena ter cinka v sledeh.

Mnoge od naštetih snovi delujejo antioksidativno in torej po našem telesu “lovijo” proste radikale, kar zmanjšuje tveganje za pojavnostjo rakavih obolenj, krepi imunski sistem in preprečuje prezgodnje znake staranja. Poleg tega redno uživanje breskev krepi vezno tkivo, izboljšuje zdravje in prehodnost ožilja, čisti sečne poti in, kot uživanje vsega sadja in zelenjave, izboljšuje in pospešuje prebavo. Če imate morda težave s slednjo, ali pa se želite počutiti lahkotnejše in čistejše tudi navznoter, dan ali dva v poletju uživajte le breskve. Odlično in učinkovito očistijo telo odvečnih ostankov presnove in strupov, ki se jim s sodobnim načinom življenja žal le stežka v celoti izognemo.

V tradicionalni kitajski medicini uživanje svežih breskev še posebej priporočajo pri zdravljenju pljučnih bolezni, v našem ljudskem zdravilstvu pa so večkrat omenjani cvetovi in listi drevesa. Različni čaji in poparki iz njih naj bi odpravljali glistavost, zniževali previsoko telesno temperaturo, čistili kri in blažili težave z ledvicami in mehurjem.

Breskve pomirjajo!

breskevSeveda breskve, kot verjetno prav vsa hrana, ne vplivajo zgolj na stanje našega fizičnega telesa. Dobro znano je, da breskve pomirjajo, dvigajo duha in razpoloženje, odpravljajo notranji nemir, neutemeljen strah in tesnobnost. Morda res že same po sebi, morda pa šele, če si jih privoščimo počasi in z užitkom na toplem soncu, ki je vsekakor bodrilec razpoloženja številka ena.

Vse napisano v veliki meri velja tudi za nektarine, ki so nekakšne mutirane breskve, le da brez dlačic na gladki kožici. Sicer pa je tudi breskev več vrst in vsaka kraljuje v svojem delu sezone. Razlikujejo se (poleg imena) v barvi kožice, čvrstosti mesa in njegovem okusu. Izbira je seveda stvar okusa, a poznejše vrste so bolj sladke. Pri nas najkasneje zoreča je vinogradniška breskev, ki nas s svojimi drobnimi, morda ne najlepšimi, a zelo okusnimi plodovi, preseneti še sredi jeseni. Za prav vse vrste pa velja predvsem, da jih uživajte le, ko se udrejo pod pritiskom s prsti in oddajajo prijeten vonj. Nezreli sadeži namreč nudijo le približek okusov, ki jih vsebuje zrela breskev.

Odlične so posušene breskve, ki pa jih moramo posušiti sami, saj se jih v prodaji praktično ne zasledi – pa tudi, če bi se jih, bi jim bile verjetno dodane kakšne za zdravje nepotrebne snovi. Če se odločimo za sušenje, izberimo pozne vrste z manj vode, jih razpolovimo in vsako polovico narežimo na približno štiri krhlje. Ti so za sušenje lahko precej zahtevni, saj radi počrnijo ali pa potrebujejo celo večnost, da se znebijo vode. S sušenjem v dobrem sušilcu, nastavljenem na 40 °C, praviloma ne moremo zgrešiti.

Breskve tudi v kozmetiki

breskvin kompotBreskve priporočajo tudi v kozmetiki za nego vseh vrst kože. Zanjo poskrbijo že tako ali tako od znotraj, ko čistijo organizem in krepijo tkivo, lahko pa se odločimo še za zunanjo uporabo in si iz breskev pripravimo obrazno masko. V ta namen pretlačite dve zreli breskvi, si pripravek nanesite na obraz in ga sperite po kakšne pol ure. Kožo poživi in ustvarja občutek mehkobe.

Vsestranske breskve so torej res uporabne za marsikaj, zato si jih v vseh oblikah privoščimo, dokler še zorijo. Malce škoda jih je le kakorkoli toplotno predelovati (morda le, če je letina res obilna, pozimi pa se nam sline cedijo po domačem breskovem kompotu ali marmeladi) in sredi poletja tlačiti v zapletene recepte za biskvite in torte, saj so odlična, osvežilna in zdrava sladica že same po sebi.

Kašasti sok (smoothie) iz breskev

Vse sestavine za smoothie zmešajte v mešalniku/blenderju tako, da nastane tekoča oz. gosta masa. Postrezite v kozarcu ali skodelici in uživajte.

  • 3 razkoščičene breskve
  • 2 manjša šopa peteršilja ali zelene
  • 1/2 skodelice (tj. približno 75 g) lešnikov
  • 1/2 čajne žličke mace v prahu
  • 1 jušno žlico yacon sirupa (lahko ga nadomestite z javorjevim ali agavinim sirupom)
  • 5 dcl vode