Rojeni za tek je ena tistih redkih knjig, ki ne zaposli le uma, ampak navdihne tudi telo – ko spoznaš, da skrivnost sreče leži prav pod tvojimi nogami in da smo bili vsi rojeni za tek. Polna je neverjetnih osebnosti, osupljivih atletskih dosežkov, najnovejših znanstvenih odkritij in čistega navdiha.

Christopher McDougall nas z duhovitostjo in zavidljivim besednim zakladom popelje od harvardskih laboratorijev do osončenih dolin in zasneženih vrhov, kjer vedno večje število ultratekačev preizkuša meje svojih teles.

Povod za epsko tekaško avanturo je avtorjevo vprašanje, zakaj ga pri teku boli noga, medtem ko lahko kenijski otroci tečejo brez poškodb, antilope ne trpijo zaradi vnete pokostnice in si volkovom ni treba z ledom hladiti kolen. Raziskovanje ga pripelje do Tarahumar, plemena iz Bakrovih kanjonov na severu Mehike, ki ni pozabilo, kako je čutiti ljubezen do teka, in se drži navdihujočega mota, ki ga velja ponotranjiti: »Če tečeš po zemlji in tečeš z zemljo, lahko tečeš do neskončnosti.«

Rarámurije, kot imenujejo sami sebe, najbolje opiše zgodba 95-letnika, ki je prehodil 25 milj dolgo pot čez goro, kar mu je uspelo preprosto zato, ker mu nihče nikoli ni povedal, da mu ne bi smelo in da bi pri svojih letih moral umirati v domu za ostarele.

V tekaški uspešnici poleg Tarahumar spoznamo vrsto čistokrvnih tekaških zanesenjakov, kot so na primer (skoraj) neulovljiva Ann Trason, češka lokomotiva Emil Zatopek in ultramaratonski virtuoz Scott Jurek.

Na osnovi znanja, pridobljenega v ameriških raziskovalnih laboratorijih in v neusmiljenih Bakrovih kanjonih, McDougall postavi teorijo, da smo ljudje evolucijsko gledano tekači – z nujnostjo, hrepenenjem in strastjo do teka v nasprotju z današnjim tekmovalnim pristopom k temu prvinskemu gibanju. A tudi rojeni za tek tekmujejo – na tekmi, ki je svet ni videl in na kateri so rarámurijski, mehiški in ameriški tekači nevede zakopali bojno sekiro.

Knjigo lahko naročite takoj - v spletni knjigarni založbe Sanje (klik).