Sorte z enostavnimi cvetovi kot je npr. ‘Bishop of Llandaff’ so bile prve, ki so napovedovale vrnitev dalij, sedaj pa se na vrtove vračajo tudi preostale skupine dalij.

Dalije skozi zgodovino
Minilo je že skoraj 220 let, odkar so dalije prvič opazili evropski lovci na rastline. Rod je odkril švedski botanik Anders Dahl. Pred tem so jih seveda že dobro poznali Azteki, ki so jih gojili tako za okras kot tudi za prehrano. Prvo odkrito vrsto so poimenovali Dahlia juarezii. Zanjo so bili značilni enostavni cvetovi s svetlo rdečimi cvetnimi listi. Iz relativno malega števila vrst (rod obsega nekje okrog 40 različni vrst), se je v teh 200 letih izoblikovalo na tisoče različnih sort. Slednji ponujajo neverjetno pestrost cvetov, tako v barvi kot tudi v velikosti in obliki.

Kaktus in polkaktus tip dalij

Tudi dalije z enostavnimi cvetovi v lepoti ne zaostajajo za svojimi bolj pompoznimi sorodnicami.

Tudi dalije z enostavnimi cvetovi v lepoti ne zaostajajo za svojimi bolj pompoznimi sorodnicami.

Med dalije z najbolj dramatičnimi cvetovi spadajo vsekakor skupini kaktus in polkaktus. Zanje je značilno, da imajo cvetove s cvetnimi listi, ki se zvijejo v cevasto strukturo. Pri skupini kaktus je cev dolga več kot polovico dolžine cvetnega lista, s čimer dobijo cvetovi bodičasto obliko. Pri skupini polkaktus pa je cevast del dolg manj kot polovico celotne dolžine cvetnega lista, kar daje cvetovom nekoliko bolj poln videz.

Kombiniranje dalij
Dalije polepšajo vsako gredo s svojimi živahno obarvanimi cvetovi. Dodaten bonus pa je tudi njihova izredno dolga sezona cvetenja, saj bodo na ustreznem rastišču cvetele vse do prve zmrzali. Dalije zelo enostavno kombiniramo z drugimi rastlinami, k čemur pomaga tudi to, da imamo pri dalijah sortno raznolikost, ki zapolni prav ves razpon od pritlikavih pa do visokih trajnic, zaradi česar je kombiniranje resnično enostavno.

Med kultivarji najdemo neverjetno paleto oblik in barv cvetov

Med kultivarji najdemo neverjetno paleto oblik in barv cvetov

Kaktus in polkaktus dalije se krasno podajo k enostavnim cvetovom nebinovk kot npr. rudbekijam, slamnikom in kokardam. Za kombinacijo s temi rastlinami poskusite posaditi sorte dalij, ki zacvetijo v oranžnih, rumenih ali rdečih tonih. Za nekaj kontrasta pa lahko posadite dalije z baklastimi lilijami ali ostrožniki, ki bodo pognali svoja navpična socvetja nad cvetovi dalij. Bogati cvetovi dalij se lepo podajo tudi k srednje velikim ali visokim okrasnim travam kot sta npr. bodalica in miskant.

Poleg podeželskega vrta, dalije svoje mesto zaslužijo tudi na vrtu, ki ga preveva tema tropske eksotičnosti. Njihovi živahni cvetovi bodo dodali nekaj barve med velike liste tropskih rastlin. Še posebej se dalije podajo k listom prezimno trdnih bananovcev in facije. Uporabite sorte, ki bodo cvetele s temno rdečimi, oranžnimi, rumenimi ali izrazito rožnatimi cvetovi. Kombinirajte jih tudi s kozmejami in kanami.

Prekrasni cvetovi dalij so prava popestritev za pozno poletje in jesen

Prekrasni cvetovi dalij so prava popestritev za pozno poletje in jesen


Nasveti za vzgojo dalij

Za bogato cvetenje redno odstranjujte odcvetele cvetove. Najbolje je, če to storite vsak dan. S tem boste preusmerili energijo rastline v tvorbo novih cvetov in podaljšali sezono cvetenja. Za dodatno vzpodbudo k obilnemu cvetenju lahko rastlino preko rastne sezono gnojite z gnojilom, ki vsebuje veliko fosforja.

Ob prvi slani, ki pomrzne liste, je potrebno gomolje dalij izkopati in prezimiti v prostoru brez zmrzali. Odstranite odmrle poganjke in gomolje vskladiščite v temnem prostoru. Spomladi jih lahko že ob začetku pomladi posadite v lonce, po zadnji slani pa prenesete na gredo.

Vabljeni: obiščite okrasni vrt in e-trgovino svet čebulic.

logo_bel1