zlataleta.com - kjer mladost sreča starost - zavod za medgeneracijsko povezovanje

Elektronska pošta: registrirajmo gmail poštni račun

25. Avgust 2009 Besedilo: K.J. in R.Č.

Elektronska pošta je danes že skoraj tako nujna kot klasični poštni nabiralnik. Poleg tega ima elektronska pošta mnogo prednosti, zato vas vabimo, da svoj naslov registrirate tudi vi. Hitro, povsem preprosto in brezplačno.

Prvi koraki:

1. V brskalniku v naslovno vrstico vpišemo naslov www.gmail.com.
2. Ker smo tukaj prvič, si moramo najprej ustvariti račun. Kliknemo torej na gumb “Ustvari račun“.
3. Odpre se nam stran z obrazcem, kamor bomo morali vnesti nekaj svojih podatkov.

* Med vpisovanjem ne pritiskajmo tipke Enter, saj to pomeni, da ste z vpisom že zaključili!
* Izpolniti morate vsa polja razen "Sekundarni e-naslov"

Vpisovanje polj z osnovnimi podatki:

Za povečavo kliknite na sliko

Za povečavo kliknite na sliko

1. V prvo polje vpišemo naše ime in v drugo polje priimek.
2. V polje “Željeno prijavno ime” navadno vpišemo ime.priimek, na primer “marija.novak”. Če želite, lahko uporabite tudi kakršnokoli drugo ime, recimo “babica.marija”, “zlatoletnica” ali kaj drugega. Kot ste lahko opazili, se v primeru, kadar uporabljamo dve besedi, za ločilo uporablja pika in ne presledek. To je pravilo. Če uporabljate torej dve besedi ali ime in priimek, ju ločite s piko in ne s presledkom. Druga možnost je, da besedi napišete stično, brez ločila (npr. “marijanovak”).
3. Ko vpišete želeno prijavno ime, morate preveriti, ali je še prosto. Dva uporabnika namreč ne moreta uporabljati enakega prijavnega imena. Kliknite torej gumb “Preverite razpoložljivost“. Če je takšno ime še na voljo, nadaljujemo z naslednjimi polji, sicer ga spremenimo (npr. “marija.novak1″, “marijanovak”, “novak.marija”) in zopet preverimo razpoložljivost.

Za povečavo kliknite na sliko

Za povečavo kliknite na sliko

*Naš elektronski naslov bo tako sestavljen iz prijavnega imena in pripone "@gmail.com" (preberemo "afna g mejl pika kom") , npr. marija.zlatoletnica@gmail.com (izgovorimo "marija pika zlatoletnica afna g mejl pika kom").

Vpisovanje varnostnih podatkov:

1. Za pregledovanje elektronske pošte bomo potrebovali geslo. Geslo si najprej zapišimo na list. List si spravimo nekam na varno, da ga bomo imeli pri roki, če geslo kdaj slučajno pozabimo.

* Pri vpisovanju gesla bo prikazana tudi "moč gesla". To je ocena, ali je geslo dovolj kompleksno, da ne bo prihajalo do kakšnih zlorab.
Geslo naj vsebuje vsaj 8 znakov. Zaradi varnosti je najbolje, da uporabite kombinacijo vsega - črk, številk in ločil. Pri črkah lahko kombinirate male in velike črke, a pri tem bodite pozorni, ker sistem to beleži kot različne znake.
Za povečavo kliknite na sliko

Za povečavo kliknite na sliko

2. Geslo vpišite v polje “Izberite geslo” in ga ponovite v polju “Znova vnesite geslo“.
3. Pri možnostih “Ostani prijavljen” in “Omogoči Spletna zgodovina” predlagamo, da ju potrdite, če ta računalnik uporabljate v glavnem sami, sicer kljukice raje odstranite.

Za povečavo kliknite na sliko

Za povečavo kliknite na sliko

4.Varnostno vprašanje” je namenjeno za primer, če bi izgubili geslo. V takšnem slučaju bi z odgovorom na to vprašanje vseeno lahko vstopili v naš poštni predal in vpisali novo geslo. Vprašanje naj bo torej takšno, da bo za vas odgovor vedno jasen in enak. Seznam že vsebuje štiri predloge vprašanj, lahko pa izberemo možnost “Napisal/-a bom svoje vprašanje”. Tega vpišemo v spodnje polje, npr. “Kako je bilo ime našemu prvemu psu?” V naslednje polje vpišemo odgovor (naj bo dolg le eno besedo).

Vpis preostalih polj:

Za povečavo kliknite na sliko

Za povečavo kliknite na sliko

1. Kot smo že v uvodu omenili, polje “Sekundarni naslov” ni obvezno. Vanj sicer vpišemo e-naslov, ki ga že uporabljamo, ali pa naslov osebe, ki ji zaupamo (in nam npr. pomaga pri registraciji). Ta naslov se lahko uporablja v primeru, ko pozabimo tako geslo kot tudi varnostno vprašanje.
2. V polju “Kraj” iz seznama izberemo državo, v kateri se nahajamo.
3. Pri “Preverjanju za besedo” moramo razbrati znake s slike in jih prepisati v spodnje polje. To je varnostni ukrep, da računov ne morejo registrirati kakšni zlonamerni programi.

ustvari-racun

Za povečavo kliknite na sliko

4. V “pogojih storitve” je navedeno pravno obvestilo o odnosu uporabnika in ponudnika storitev. Za dokončanje registracije je treba te pogoje sprejeti, kar naredimo s klikom na  gumb “Sprejemam. Ustvari mi račun.

* V primeru, da je od začetka vpisovanja preteklo preveč časa, bomo morali ponovno vpisati dvakrat geslo ter prepisati znake iz slike.
Enako se bo zgodilo tudi v primerih, ko nekaterih podatkov nismo vpisali ali smo jih vpisali nepravilno. Komentar z rdečo pisavo nas opozori na podatke, ki jih moramo vpisati ponovno.

5. Ko je postopek uspešno zaključen, nam google čestita in nas povabi v svet elektronske pošte z gumbom “Pripravljen sem – pokaži mi moj račun“.


, , , , , ,
Bi radi bili obveščeni o novostih na zlataleta.com?
 1. Dragica Lipovšek says:

  xx

 2. tomaž pungartnik says:

  a je možno met še en mail in kako ga ustvariš hvala

 3. admin says:

  Tomaž, seveda je možno. Preprosto ponovite postopek registracije, le da si izberete drugo prijavno ime.

 4. goran popovič says:

  ustvaril sem svoj račun mi je gogle čestital in nikoli več se nemorem prijavit napačno uporabniško ime ali geslo

 5. admin says:

  Goran, ko pridete na spletno stran http://www.gmail.com je takoj pod okencem za uporabniško ime in geslo napisano “Ali nimate dostopa do računa?”. Kliknite na to povezavo in sledite navodilom.

  V uredništvu se bomo potrudili, da v čim krajšem času sestavimo bolj nazorne napotke, kaj storiti v takšnem primeru.

 6. tine bohinc says:

  kako se odjavim iz gmaila
  Hvala

 7. admin says:

  Tine, v zgornjem desnem kotu piše “Odjava”. Samo na tisti napis kliknite, pa bo.

 8. tine bohinc says:

  Jaz želim zapreti ta elektronski naslov, tako da ne obstaja več.

 9. tine bohinc says:

  Ponovno vprašam kako lahko izbrišem poštni naslov.

 10. admin says:

  Tine, sledite temu postopku:
  1. Prijavite se v svoj gmail račun.
  2. V desnem zgornjem kotu kliknite “Nastavitve”.
  3. Kliknite “Računi in uvoz”.
  4. Kliknite “Nastavitve Google računa”.
  5. Pri napisu “Moji izdelki” kliknite “uredi”.
  6. Odprla se bo možnost “Trajno odstranite Gmail”.

 11. marjanlamper says:

  poštanedeluje

 12. srečko srpčič says:

  že štiri dni ne morem odpreti svoj e naslov. Mi lahko gdo pomaga, kako naj ga odprem?!….

 13. robert hotko says:

  Že večkrat se mi ponavljalo,da mi nekdo vsiljuje v mojo zasebnost in se mi hoče prijavit na mojo e-pošto.Trenutno se ne morem prijaviti na e-pošto zaradi tega,da ni geslo pravilno.Rad bi sprmenil geslo.

 14. trebor cinats says:

  pred letom dni mi poslane pošte ne beleži med poslano pošto temveč jo zbriše in pošlje v smetnjak.kako odpraviti to?

 15. IRENA says:

  POZDRAVLJEN, ZANIMA ME KAJ STORITI, ČE JE MOŽNO, DA SE NE POJAVI MOJE PRAVO IME IN PRIIMEK, KO NEKOGA POVABIM K ODPRTJU GMAIL RAČUNA?
  HVALA

 16. joze says:

  Nekaj casa nisem uporabljal gmaila pa je blokiran racun-zakaj????in kako ga dobiti istega nazaj,zaradi podatkov ki so shranjeni gor.

 17. spela says:

  večkrat se mi zgodi, da gmail ne deluje pravilno

  pojavlja se opozorilo, da je vklopljeno nekaj varnostno,pa ne vem kaj
  ne pusti odpreti strani

 18. damjan says:

  damjan
  zgodilo se mi je nemogoče,pozabil sem geslo od gmaila,ko sledim navodilom mi pošlje rezervno geslo na email.si,ki pa nedeluje več,kako priti do gesla?

 19. Zvonka Lebič says:

  Zanima me, kako se izbriše E naslov

 20. Tehnik says:

  Zvonka, pojdite na http://www.google.com (ne na gmail.com!) in se prijavite s svojimi podatki. V desnem zgornjem kotu kliknite “Nastavitve” in nato “Nastavitve Google računa”. Potem poiščite bolj na levi “Moji izdelki” in kliknite na “Uredi”. Od tu naprej sledite navodilom za trajno odstranitev Gmaila.

 21. Marjeta says:

  Pozabila sem geslo oz. pošta se mi noče odpreti. Zato sem si ustvarila nov račun, zdaj pa ne vem, kako naj pridem do vse neprebrane pošte? V bistvu želim nazaj v prvotni E naslov. A kako, če sem morala za pridobitev novega gesla izbrati novo uporabniško ime. Hvala za odgovor. Marjeta.

 22. admin says:

  Marjeta, če ste pozabili geslo, ustvarjanje novega računa vsekakor ni prava pot do vaše stare pošte. Na vstopni strani gmaila, kjer bi bilo potrebno vpisati uporabniško ime in geslo, je pod gumbom “Prijava” ena povezava “Ali nimate dostopa do računa?”. Kliknite na to povezavo in sledite postopku.

 23. elizabeta says:

  Prijazen pozdrav!

  vaša stran je prav simpatična in prijazna, ker so preprosto napisana navodila.
  Sama bi si želela za poštne storitve uporabljati outlock, pa ne vem kako priti do njega. vem, da je pri Windovsih XP 2003. Ne vem pa, ali bi ga lahko kombinirala sedaj z Widovs 7, ker imam sedaj tega. Le outlock bi raje namesto Windovs Live in gmaila, ker mi je dosti bolj uporaben in preprost.
  hvala za odgovor!

 24. krastavacXXX says:

  kako dobim obvestila oz komentarje iz Fb, na moj gmail? prosim za pomoc

 25. kjejestariGmail? says:

  vsa moja pošta na “gmailu” je kar izginila – kaj so to kar ukinili?

Povejte svoje mnenje


9 + = 17

Sorodne vsebine