Prvi koraki:

1. V brskalniku v naslovno vrstico vpišemo naslov www.gmail.com.
2. Ker smo tukaj prvič, si moramo najprej ustvariti račun. Kliknemo torej na gumb “Ustvari račun“.
3. Odpre se nam stran z obrazcem, kamor bomo morali vnesti nekaj svojih podatkov.

* Med vpisovanjem ne pritiskajmo tipke Enter, saj to pomeni, da ste z vpisom že zaključili!
* Izpolniti morate vsa polja razen "Sekundarni e-naslov"

Vpisovanje polj z osnovnimi podatki:

Za povečavo kliknite na sliko

Za povečavo kliknite na sliko

1. V prvo polje vpišemo naše ime in v drugo polje priimek.
2. V polje “Željeno prijavno ime” navadno vpišemo ime.priimek, na primer “marija.novak”. Če želite, lahko uporabite tudi kakršnokoli drugo ime, recimo “babica.marija”, “zlatoletnica” ali kaj drugega. Kot ste lahko opazili, se v primeru, kadar uporabljamo dve besedi, za ločilo uporablja pika in ne presledek. To je pravilo. Če uporabljate torej dve besedi ali ime in priimek, ju ločite s piko in ne s presledkom. Druga možnost je, da besedi napišete stično, brez ločila (npr. “marijanovak”).
3. Ko vpišete želeno prijavno ime, morate preveriti, ali je še prosto. Dva uporabnika namreč ne moreta uporabljati enakega prijavnega imena. Kliknite torej gumb “Preverite razpoložljivost“. Če je takšno ime še na voljo, nadaljujemo z naslednjimi polji, sicer ga spremenimo (npr. “marija.novak1”, “marijanovak”, “novak.marija”) in zopet preverimo razpoložljivost.

Za povečavo kliknite na sliko

Za povečavo kliknite na sliko

*Naš elektronski naslov bo tako sestavljen iz prijavnega imena in pripone "@gmail.com" (preberemo "afna g mejl pika kom") , npr. marija.zlatoletnica@gmail.com (izgovorimo "marija pika zlatoletnica afna g mejl pika kom").

Vpisovanje varnostnih podatkov:

1. Za pregledovanje elektronske pošte bomo potrebovali geslo. Geslo si najprej zapišimo na list. List si spravimo nekam na varno, da ga bomo imeli pri roki, če geslo kdaj slučajno pozabimo.

* Pri vpisovanju gesla bo prikazana tudi "moč gesla". To je ocena, ali je geslo dovolj kompleksno, da ne bo prihajalo do kakšnih zlorab.
Geslo naj vsebuje vsaj 8 znakov. Zaradi varnosti je najbolje, da uporabite kombinacijo vsega - črk, številk in ločil. Pri črkah lahko kombinirate male in velike črke, a pri tem bodite pozorni, ker sistem to beleži kot različne znake.
Za povečavo kliknite na sliko

Za povečavo kliknite na sliko

2. Geslo vpišite v polje “Izberite geslo” in ga ponovite v polju “Znova vnesite geslo“.
3. Pri možnostih “Ostani prijavljen” in “Omogoči Spletna zgodovina” predlagamo, da ju potrdite, če ta računalnik uporabljate v glavnem sami, sicer kljukice raje odstranite.

Za povečavo kliknite na sliko

Za povečavo kliknite na sliko

4.Varnostno vprašanje” je namenjeno za primer, če bi izgubili geslo. V takšnem slučaju bi z odgovorom na to vprašanje vseeno lahko vstopili v naš poštni predal in vpisali novo geslo. Vprašanje naj bo torej takšno, da bo za vas odgovor vedno jasen in enak. Seznam že vsebuje štiri predloge vprašanj, lahko pa izberemo možnost “Napisal/-a bom svoje vprašanje”. Tega vpišemo v spodnje polje, npr. “Kako je bilo ime našemu prvemu psu?” V naslednje polje vpišemo odgovor (naj bo dolg le eno besedo).

Vpis preostalih polj:

Za povečavo kliknite na sliko

Za povečavo kliknite na sliko

1. Kot smo že v uvodu omenili, polje “Sekundarni naslov” ni obvezno. Vanj sicer vpišemo e-naslov, ki ga že uporabljamo, ali pa naslov osebe, ki ji zaupamo (in nam npr. pomaga pri registraciji). Ta naslov se lahko uporablja v primeru, ko pozabimo tako geslo kot tudi varnostno vprašanje.
2. V polju “Kraj” iz seznama izberemo državo, v kateri se nahajamo.
3. Pri “Preverjanju za besedo” moramo razbrati znake s slike in jih prepisati v spodnje polje. To je varnostni ukrep, da računov ne morejo registrirati kakšni zlonamerni programi.

ustvari-racun

Za povečavo kliknite na sliko

4. V “pogojih storitve” je navedeno pravno obvestilo o odnosu uporabnika in ponudnika storitev. Za dokončanje registracije je treba te pogoje sprejeti, kar naredimo s klikom na  gumb “Sprejemam. Ustvari mi račun.

* V primeru, da je od začetka vpisovanja preteklo preveč časa, bomo morali ponovno vpisati dvakrat geslo ter prepisati znake iz slike.
Enako se bo zgodilo tudi v primerih, ko nekaterih podatkov nismo vpisali ali smo jih vpisali nepravilno. Komentar z rdečo pisavo nas opozori na podatke, ki jih moramo vpisati ponovno.

5. Ko je postopek uspešno zaključen, nam google čestita in nas povabi v svet elektronske pošte z gumbom “Pripravljen sem – pokaži mi moj račun“.