Skozi pogovore s starejšimi so skušali spoznati predvsem njihov pogled na informacijsko družbo in tehnologijo. Pogovori so služili tudi razbijanju stereotipov o starejših.

Pod projekt so se podpisali Marjeta Bizant, Aljaž Arbiter in Nika Čuk, ki z novim študijskim letom odhajajo v drugi letnik fakultete. Na pogovor so povabili 29 starejših posameznikov in jih vprašali o njihovem odnosu do informacijske družbe oz. sodobne tehnologije, kako jo sprejemajo in kakšen pomen ji pripisujejo.

O prednostih in slabostih tehnologije so imeli starejši po besedah Bizantove različna mnenja, vendarle pa so pri njih prevladovale negativne predstave. Sogovorniki so poudarili, da tehnologija prispeva k vse večji zaprtosti in izoliranosti ljudi. Pohvalili pa so njen prispevek k pridobivanju znanja.

Pomemben cilj projekta je bil tudi razbijanje stereotipov in predsodkov, ki jih imajo mlajše generacije o starejših. V nasprotju s temi so se sogovorniki izkazali kot aktivni člani skupnosti, ki počnejo vse drugo, kot da počivajo in se pritožujejo nad mlajšimi, je pojasnil Arbiter.

“Skozi pogovore so nam intervjuvanci povedali še veliko več, kot smo potrebovali,” je opozorila Čukova. Po njenih besedah so bili deležni tudi modrosti in izkušenj starejših, kar jim je razširilo znanje, ki bi ga s knjižico želeli prinesti na svoje sovrstnike. Starejši so se izkazali tudi s strpnostjo in spoštljivostjo do drugih.