Matjaž Gams z Instituta Jožef Stefan vidi razlog za slabo udejanjanje dobrih projektov v praksi predvsem v njihovi izraziti razdrobljenosti. Marko Hren iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa glavno oviro vidi v nepravilni izbiri projektov in njihovi parcialni izvedbi.

Okrogla miza je bila namenjena tudi predstavitvi konkretnih tehnoloških rešitev. Stanislav Pušnik iz ravenskega zdravstvenega doma se je pohvalil s projektom Cezar, ki jim omogoča spremljanje nekaterih zdravstvenih parametrov na daljavo. Rešitev je še posebej uporabna pri kroničnih bolnikih.

Pušnik je izpostavil uporabnost Cezarja pri spremljanju zdravstvenega stanja sladkornih bolnikov in bolnikov s srčnim popuščanjem. Čeprav se je rešitev po njegovih besedah izkazala kot kakovosten in uporaben primer telemedicine, ni naletela na podporo zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Projekt 24alife preko portala oziroma mobilne aplikacije ponuja posameznemu uporabniku prilagojene nasvete za zdravo in aktivno življenje. Stane Baša iz podjetja Mikropis Holding je poudaril, da je rešitev primerna tudi za starejše, saj pripomore k izboljšanju njihove motorike in psihičnega stanja.

Pozornosti udeležencev okrogle mize pa je bil deležen tudi multimedijski portal Zrno zdravja, ki delodajalcem in zaposlenim ponuja nasvete v zvezi z zdravjem na delovnem mestu. Portal je po besedah Eda Sternada izkazal svojo uporabnost tudi v primeru starejših zaposlenih. Odlikovala naj bi ga enostavna uporaba.

Pri razvoja tehnoloških rešitev je ena od prioritet, da je njihova uporaba enostavna kjerkoli, kadarkoli in za kogarkoli, je opozoril Sternad. Dejal je, da pri uporabi portala Zrno zdravja tako zadošča že predhodna izkušnja s preklapljanjem kanalov na televizorju.

Tudi letošnji festival za tretje življenjsko obdobje sicer ponuja številne strokovne razprave, sejemske predstavitve, kulturni program in športne delavnice, poudarek pa je na vseživljenjskem izobraževanju.