S pomočjo stare modrosti do kvalitetnejšega bivanja

Poznavanje neodvisne, intiutivne staroazijske feng shui znanosti in umetnosti nam s poglobljenim pristopom razkrije vpliv či energij na življenje, saj je tudi človek energetsko bitje, del kozmosa, ki v svoje telo asimilira či iz okolja in jo zatem kot osebno či ponovno transformira navzven – nazaj v okolje, pač odvisno od razpoloženja. Tradicionalna kitajsko-tibetanska modrost nam pojasnjuje umetnost življenja v sozvočju z našo okolico, pa tudi kozmično poreklo či energij zvezd – Sonce in planetov – Zemlja, saj jo v obliki EM vibracij neprestano oddajajo vse žive in nežive stvari, tok čija okoli nas pa se spreminja iz ure v uro.

Na našem planetu sta njen glavni prenašalec oz. razpečevalec gibanje vetra in vodni tokovi. Svetovno priznani mojstri feng shuija so v ta namen razvili kar nekaj različnih, a zelo koristnih metod, ki človeka poučujejo, kako lahko tovrstne energije skozi upoštevanje pravil urejanja in harmonizacije energij okolice in notranjih prostorov uporabi sebi v prid, ko jih s pomočjo feng shuija ujame, zbere in usmerja, kjer je glavni cilj kopičenje dobre energije v naš dom, da postanemo vzradoščeni in začutimo mir.

Pri tem nam lahko modrost služi kot naravni vodnik, ki nas ob pravilnem razumevanju in upoštevanju logičnih principov privede do kvalitetnejšega bivanja, kar ima že v sorazmerno kratkem obdobju neposreden vpliv na naše duševno in telesno zdravje, ubranost v odnosih-družinsko harmonijo, kariero, denar, ugled in morda še kaj. Feng shui je namreč tudi avtentičen, ker prinese praktične pozitivne rezultate in energije, ki so nam primanjkovale ali nazadovale, z njimi si lahko spet pridobimo svoje naravne moči, nujno potrebne za ubrano in polno življenje.
slika1

Feng shui z metodo Šole kompasa že v osnovi razdeli bivalni prostor na devet energetskih Palač, razporejenih v osmih smereh neba, to so J, S, Z, V, JZ, JV, SZ, SV in center prostora. Vsak del bivališča s tem prevzema odgovornost za eno od življenskih področij, kajti vsak dom je moč primerjati s telesom, kjer imajo različni deli tudi različne funkcije.

Položaj, vsebina in lastnosti devetih Palač so predstavljeni s pomočjo tkzv. Pa Kua osmerokotnika, osem življenjskih področij življenja (brez centra zdravja) pa je predstavljenih skozi osem trigramov, ki so združeni v 64 heksagrmov in poglavij ter so podrobno opisani v eni od najstarejših knjig Ji Čing ali Knjigi sprememb, ki razlaga, da je nenehna transformacija sil zakonita kozmična sprememba. Palače prostora so naslednje:
1. Življenjska pot, kariera (S), ki ga ponazarja modificirana Qi energija elementa Voda #1 (Kan), ki jo obeležuje temno modra barva, predstavlja pa modrost, a tudi nevarnost. Nanaša se na vašo pot življenja, potovanje ali Dao vašega življenja. Ne nanaša se na zaslužek ali plačo, kot merilo uspeha. Vsekakor pa ponazarja »reko« vašega življenja in jo vrednoti z oceno, ali se na tej »barki« počutite dobro in varno ter ali potujete v smeri toka ali proti njemu.
2. Odnosi, ljubezen in poroka (JZ) s Qi energijo elementa Prst #2 (Kun/Zemlja), ki je črne barve in predstavlja mater. To je področje, vezano na tesne stike, tako ljubezenske kot zakonske ali poslovne. Obravnava zveze na splošno in le-te opredeljuje ali so uspešne ali pa so v težavah.
3. Družina, predniki, mentorji, nadrejeni (V) s Qi energijo elementa Les #3 (Chen/Grom), ki je svetlo zelene barve in predstavlja odgovornost za družino. To energetsko področje v praksi obravnava vašo skrb za starše, prednike, učitelje ali tiste v nadrejenem položaju.
4. Blaginja, uspeh, denar (JV) s Qi energijo Les #4 (Sun/Veter), ki je temno zelene barve. To je tisto področje, ki ga generira predvsem blagoslov materialnega sveta, ne samo denar neposredno, temveč občutek nepričakovane sreče oz. splošen občutek bivanja pod »srečno zvezdo«.
5. Enotnost, mir, zdravje – Tai Qi z energijo elementa rumene Prsti #5 (nima trigrama). To je vitalno središče, najpomembnejše v bivalnem prostoru, je tkzv. feng shui center(!), ki se nahaja v središču vsakega doma in je po razdelitvi osemkotne Pakua mreže zmeraj okrogle ali elipsaste oblike. Je globok, ukoreninjen prostor, iz katerega prihaja vsem nam življenjsko pomembna energija.
6. Prijatelji, pomoč (SZ) s Qi energijo elementa Kovina #6 (Chien/Nebesa), ki je belo-sive oz. srebrne barve in predstavlja očeta ali vladarja. To je namreč energetsko področje, ki obravnava velikost in ustrežljivost kroga ljudi, ki vam je pripravljen kakorkoli pomagati.
7. Otroci, kreativnost, projekti (Z) z modificirano Qi energijo elementa Kovina #7 (Tui/Jezero), ki je živordeče barve in predstavlja potomce. To je energetsko področje, kjer se zbira energija kreativnosti in idej oziroma, kjer se razvijajo otroci, ideje, projekti in naši celostni življenjski načrti.
8. Znanje, kontemplacija, duhovnost (SV) z modificirano Qi energijo elementa Prst #8 (Ken/Gora), sijoče bele barve, ki predstavlja akademski namen. Tukaj je prisotna energija elementa Prsti #8 in energijsko področje, ki opredeljuje notranji mir skozi meditacijo, kontemplacijo ali zazrtjem vase.
9. Slava, talent, ugled (J) s Qi energijo elementa Ogenj #9 (Li), ki ga simbolizira oranžno-rdeče-vijolična barva. Tu je prisotna energija elementa Ogenj – najsvetlejši Yang. To je prostor za Rdečo Ptico. Ogenj je namreč področje, ki obravnava slavo in razsvetlitev oziroma iluminacijo ali pa obrekovanje.
slika2

Kaj je v modrosti za vaš dom najpomembnejše?

Glavni namen feng shuija je, da postavi človeka zmeraj v center pozornosti in ga obvaruje pred škodljivimi energijami ter okrepi z blagodejnimi. Tako se skozi Osebni feng shui najprej opredeli vaš osebnostni značaj (DZK) in mesto v okolju (KUA). V nadaljevanju procesa pa je primarnega pomena celovit pristop s premišljenimi začetnimi koraki skozi temeljit pregled in obravnavo (izračun) Qi energij prostora. V praksi to pomeni, da je (moderen) feng shui prostorov, ki vam sicer poda kar nekaj praktičnih nasvetov kot so npr. vaše koristne smeri, barve, oblike in materiali, šele sekundarnega pomena, je torej neke vrste nadgradnja prvega.

Arhitekturna zasnova in projektiranje bivalnih in poslovnih zgradb ter notranje oblikovanje prostorov sta po načelih feng shuija na vzhodu že ustaljena praksa. V zadnjih letih pa se tudi vse več zahodnih simpatizerjev odloča, da svoje bivalne in poslovne prostore oblikujejo v skladu s feng shui metodologijo, ki naj bi se v praksi praviloma pričela z iskanjem primerne parcele-energetsko najkvalitetnejšega zemljišča.

Za dober začetek poti je potrebno precej dobro poznavanje ključev in prijemov Devet zvezdnega Ki in strarokitajske Geomantije – vede, ki obvlada umetnost branja energijskih interakcij našega planeta. Njen izkaz nadvlada vsa ostala izvedenjska mnenja temeljnega feng shuija. Zelo koristen je tudi občutek za nesnovno, nematerialno, t.j. metafiziko univerzuma s poznavanjem koncepta či, čeprav se v končni fazi tako materija kot energija zlijeta v eno in isto. Metoda v začetni stopnji skozi devet kvadrantov prikaže makro feng shui prostora, ki ga je potrebno pozneje dopolniti še z izkazom mikro dinamike energij posameznih elementov, podanimi v 81. kvadrantih.

Vse to vam v praksi omogoča dovolj kvalitetno prepoznavanje vrste či energij v prostorih (vhod, spalnica, kuhinja, jedilnica, dnevna soba) in postavitev opreme na za to najbolj primerna mesta (mize, stoli, kavč, hrana, aparati). Naj še enkrat poudarim, da na vsak prostor iz vseh osmih smeri deluje 24 vrst energij, od katerih se vsaka izmed njih obnaša drugače, saj se manifestira iz svoje, že vnaprej določene smeri 360 stopinjskega kroga, vsaka od njih pa v prostor prinaša še svoj nežni EM naboj, ki poda njeno izmenično yin ali yang polarnost. Njihove matematično skladne lastnosti so sicer teoretično poznane, a se temu primerno razlikujejo po obdobjih, v katerih je bil objekt zgrajen ali renoviran za več kot 1/3 skupne površine.

Vsled tega za točno določanje temeljnih zemeljskih energij (TZE) ločimo v ta namen posamezne časovne cikluse, kateri zajemajo 20-letno časovno obdobje. Začetek predstavlja tkzv. nizko obdobje z epohami gradenj od 1-3, srednje z epohami od 4-6 in zadnje, t.j. visoko obdobje z epohami od 7-9. Trenutno se nahajamo v 8. časovni epohi, ki se je pričela leta 2004. Vsak epohalni ciklus ima svoje posebnosti v smeri delovanja, t.j. kvaliteti posameznih energij, ki jih označujejo sektorske kombinacije visokih, dobrih, rastočih, padajočih, nevtralnih, destruktivnih in mrtvih energij. Pri negativnih-bolezenskih in padajočih energijah je potrebna feng shui intervencija z namestitvijo fs zdravil na točno določena mesta in ob pravem času.
slika3

Feng shui orodja: Kaj je Luo Pan?

To je eno najpomembnejših Feng Shui orodij, okrogle oblike in obdano z lesenim ohišjem v obliki kvadrata s prirezanimi robovi. Obdelano je z rdečo in zlato barvo. V sredini se nahaja klasičen kompas z iglo, ki kaže magnetni južni pol, kateri pri Kitajcih leži zgoraj, saj ga predstavlja energija elementa Ogenj. Luo pan ima izrisanih kar nekaj koncentričnih krogov iz kitajskih znakov v rdeči in zlati barvi, skupaj s kodiranimi simboli, ki podajo natančne in zelo potrebne informacije, da lažje dosežemo ubranost či energij v bivalnem prostoru.

Pri Feng Shui tehniki navigacije je zelo pomembno odkriti pravilno povezavo med smermi neba, či energijami in osmimi trigrami, ki so razporejeni tako, da odpirajo 24 različnih smeri neba za vstop energij iz vseh osmih, glavnih smeri – torej iz vsake smeri prihajajo tri energije.
Pravilno izvajanje modrosti Feng Shui zajema natančno določitev smeri neba, vrsto trigramov, analizo petih tokov jin in jang ter pravilen vnos podatkov na tloris objekta.

Luo pan je torej geomagnetni kompas, ki se modro in koristno uporablja le v Geomantiji, starodavni veščini o izboru najboljše lokacije za hišo/blok in s tem določitev či energije pročelja objekta. Nekaj koncentričnih krogov služi za iskanje delujočih energij, ostali pa za iskanje vode, določanje položaja zvezd in intenziteto njihovega sevanja, ki prihaja iz te smeri. Sodobni Lo Pan vsebuje 38 koncentričnih krogov, ki se pomikajo okrog magnetne igle v centru, trigonometrično pa zajema kar 72 energijskih interakcij.

Za potrebe meritev temeljnega feng shuija zadostuje že navadni zahodni tip kompasa, saj gre le za določanje smeri Sever, ki pa nima vgrajenih možnosti za razumevanje razmerij med trigrami in petimi tokovi Jin – Jang. Pri tem, osnovnem pristopu nam lahko še dodatno pomagata dobra intuicija in zdrav razum.
slika4

Potrebni podatki za postopek:

– leto izgradnje objekta – temeljni kamen (22 – 25 stop.);
– smer glavne energije Wu, Tzu … (reka, cesta, polje, ravnica) glede na lego glavnega vhoda (24 aktivnih energij s kotno vstopno enoto 15 stop.);
– položaj objekta (glavni vhod) – smer neba (J, S, Z, V, JZ, JV, SZ, SV), shema tlorisa, naslov za ogled okolice;
– geomantični izračun – analiza prostora po metodi Flying Stars;
– iskanje specialne karte objekta! Kombinacija – 3: 1-4-7; 2-5-8; 3-6-9 (redke v naravi) in Kombinacija -10; Obe omogočata ubranost energij za naslednjih pet generacij!
slika5

V obravnavi že prej točno izmerjenega in na papir izrisanega tlorisa objekta sta zato ključnega pomena leto njegove izgradnje in nebesna smer glavnega vhoda, ki določata vrsto in smer preferenčne energije v pročelju in zaledju hiše/bloka. S tem lahko metafizično definiramo vse tri potrebne komponente, t.j. Zvezdo temeljne zemeljske energije, Zvezdo pročelja (obraz) in Zvezdo zaledja (gora) za uporabo formule po metodi Devetzvezdnega Ki.

Z dobrim poznavanjem medsebojnih učinkov ciklusov vseh petih elementov lahko razberemo tudi katere kombinacije energij so obetajoče (1, 4, 6 in 8), nevtralne oz. padajoče (3, 7), včasih nevarne (9) ali celo bolezenske (5, 2), katerih se moramo v praksi čim bolj izogibati, še posebej v spalnicah in na vhodu, saj lahko povzročajo težja obolenja vsem stanovalcem.

To počnemo z dodajanjem ustreznih elementov po ciklični metodi medsebojnega izničenja elementov, kakor tudi s posameznimi komponentami feng shui zdravil, ki jih delimo na:
a) Fiksna fs zdravila, za katere osnova je Magični kvadrat;
b) »Leteča« fs zdravila, za katere osnova je podana v Letnih cikličnih obdobjih;
c) »Leteča« fs zdravila, za katere osnova je Mesečno ciklično obdobje;

Geomantični zemljevid prostora nam natančno opredeljuje magični kvadrat Lo Shu z devetimi numeričnimi, interakcijskimi polji. Šele po tako dobljenem rezultatu (izkazu) geomantične analize je mogoče objekt (hišo ali blok) pravilno umestiti na že prej energetsko pregledano in tudi krajinsko dobro zasnovano parcelo (štiri živali).
slika6

Prvi nasvet: Kako pravilno postaviti posteljo v spalnici

Za naše zdravje in splošno dobro počutje je najpomembnejši predvsem dober spanec, zato feng shui modrost upošteva prostor za spanje in počitek kot najvažnejšega izmed vseh, saj spalnico pojmuje kot nekakšno osebno zatočišče, spanje pa kot zlato verižico naše duše. Zahodne civilizacije pri tem največ pozornosti namenjamo ustrezno izbranemu ležišču, predvsem vzmetnicam (bio, medicinske, energetske), morda z nekaj več pozornosti izberemo sebi prilegajoč se vzglavnik (naravni materiali, anatomska oblika), po vizualni všečnosti nato izberemo še temu ustrezno barvno posteljnino iz naravnega materiala in s tem se »zahodnjaški« miselni svet z dobrimi pogoji za sproščujoč in krepčilen spanec pravzaprav že konča.
slika7

Najboljša, t.j. prednostna lega spalnice je zahod. V času nočnega počitka se telo najbolj regenerira, zato mu moramo omogočiti dotok čim bolj ubranih, pravih energij. Slabo je, če je spalnica z vrati neposredno povezana s kopalnico, saj v tem primeru tja odteka veliko kvalitetne či v kanalizacijo, zato naj bosta ta dva prostora zmeraj fizično ločena oz, naj ima spalnica zmeraj le ena vrata. Če imate tak primer doma, potem naj bodo vrata kopalnice, pokrov školjke in odtoki zmeraj zaprti! V hišah pazimo, da spalnice ne lociramo nad garažo in da je čim dalje od vhoda – bolj v ozadju.

Kadar spimo, smo še posebej dojemljivi za či, ki priteka v našo kronsko čakro. Zaradi absorbcije či skozi to čakro na temenu glave je nadvse pomembno, v kateri smeri spimo. Namreč smer, v katero gleda kronska čakra med spanjem, določa, katere od osmih vrst či ponoči prejmete največ. Idealen spanec tako določajo vrsta TZE prostora, vaša preferenčna smer, gledano iz smeri nog proti vzglavju (vznožje naj bo obrnjeno proč od vrat!) in kot tretje še čim boljši približek idealne postelje z ležiščem iz naravnih materialov (z ozirom na vaš Osebni feng shui), ki s posteljnino vred tudi vpliva na kvaliteto spanja. Vsi trije dejavniki skupaj določajo kvaliteto vašega či polja postelje.

Za posteljni okvir je najprimernejši les, ker ne moti magnetnega polja (EMP), kakor kovina ali voda. Ker bi naj bila idealna spalnica zaradi čim boljšega, zdravega počitka „napolnjena” z obetavnimi energijami elementov 1, 4, 6 in 8, bi morali kot glavni vir upoštevati geomantični izkaz in s tem vpliv temeljne zemeljske energije (TZE!) z vsemi njenimi lastnostmi. Šele po lociranju pravega mesta je smiselno, da si ležišče še dodatno okrepite z ustrezno izbiro smeri, materialov, oblik in barv ter s tem ustvarite zaželjeno sestavo prostora s 3/5 yin energij. Ne pozabite na Šolo oblik štirih živali: Želva, Zmaj, Tiger in Feniks, ko boste razporejali pohištvo okoli postelje, kakor tudi na ostre robove.

Upoštevanja vredno je tudi dejstvo, da nam či ponoči ne sme odtekati prehitro, kar lahko povsem nehote povzročite s prekomernim odpiranjem oken in vrat. V spalnico tudi ne prinašajte nobenih aparatov (EMS!) in rastlin, ker motijo medsebojne interakcije partnerjev. Predvsem pazite na ogledala (stenska in še posebej stropna!), saj služijo kot ojačevalci pretoka či, zato naj bodo ovalna ali še bolje, če so nameščena znotraj omare na vratnem krilu, saj zrcala tako kot vsi drugi bleščeči predmeti niso primeren del opreme spalnic, ker še dodatno pospešijo pretok či in s tem motijo vaš tako zaželjen dober spanec.

Drugi nasvet: Vaša vhodna vrata naj privlačijo dobro či

Če gradite hišo, potem naj bodo vaša vhodna vrata nekoliko večja od ostalih in naj bodo dvokrilna. Nekoliko bolj izrazit in domiselno zasnovan vhod v vaš dom ali domačo pisarno bo vsekakor vzpodbudil dobro či, da lažje vstopi v vaš prostor. Idealno je, če lahko vhodna vrata postavite tako, da so obrnjena v vašo dobro, t.j. preferenčno smer (vaš Osebni feng shui in Zvezdo rojstva – KUA število), saj vam bo pritekajoča energija nekoliko bolj pomagala pri pridobivanju blaginje, ljubezni in sreče. Ker glavna (preferenčna) energija vstopa skozi vhodna vrata, poskrbite, da bo notranji prostor okoli vrat čim bolj prazen, sama predsoba pa naj ne bo preobložena s pohištvom.
slika8

Prepričajte se, da vaša vhodna vrata niso poškodovana ter da se odpirajo gladko. Polomljena vrata ali takšna, ki se težko odpirajo, oslabijo vstop dobre či v vaš dom. Najboljša vhodna vrata so izdelana iz masivnega lesa, naj ne bodo ne prevelika in ne premajhna, v odvisnosti od velikosti hiše in ljudi, ki bodo skoznje vstopali. Namreč, če so vhodna vrata premajhna ali preozka, le-ta »stiskajo« či že ob vstopu in s tem bo v simboličnem smislu potrebno več investirati ali bo porabljenega več časa za doseganje vaših življenjskih ciljev.

Vratno krilo, ki naj se po možnosti odpira navznoter, ne sme ob tem naleteti na nobeno oviro (zid ali kos pohištva), temveč v prostoru omogočite še vsaj 90 cm prostora (Feniks). Če je prostor majhen, ga povečajte s tem, da ob strani postavite kakšno ogledalo, ki pa nikakor ne sme odbijati energije vhoda (pazite na smer!), saj boste s tem porušili tako željeno harmonijo okolja.

Dobro umeščena vhodna vrata so dovolj široka in vodijo v predprostor, ki nas vodi v ostale sobe v hiši. Predprostor naj bo ločen od ostalih, saj ima ta, prva soba nalogo, da nekoliko upočasni, umiri či ob vstopu vanjo. Zato je važno, da se vhodna vrata ne odpirajo npr. neposredno v dnevno sobo, kajti prav predprostor igra vlogo prvega »filtra«. V primeru, da za kaj takšnega nimate možnosti, postavite vmes »špansko steno« z večjo zeleno rastlino v pročelju, saj vam takšen zaslon omehča sicer dobro, a prehitro či energijo že pred vstopom v ostale prostore.

Predprostor naredi prvi vtis vsakemu vstopajočemu, ki se že na osnovi tega lahko odloči, kako dolgo se bo v neki hiši/stanovanju zadržal. Nered, ki je poleg prahu največji sovražnik feng shuija, naj ne »krasi« predprostora, ni priporočljiv tudi v garderobnih omarah! Prostor za vrati naj ne bo odlagališče stvari, ki jih boste kasneje odnesli v smetnjak, saj se lahko ta »kasneje« spremeni v nekaj dni ali celo tednov. Tudi če le vi, sami, vstopate v takšen prostor, to nikakor ni dobro za vašo samozavest.

Vse to pomeni, da se že v predprostoru lahko začne vaš slab feng shui. Še slabše je odlaganje stvari neposredno pred vhodna vrata. Ni dobro tudi, če so vhodna vrata zrcalno ob dvigalu kot je to žal dandanes vidno v številnih blokih! Pazite tudi na »ostre« vogale sosednjih hiš, da ne »streljajo« v vaš vhod ali katero izmed oken vašega doma. Enak kriterij velja tudi za vse višje konstrukcije, električne drogove in daljnovode, transformatorske postaje, telekomunikacijske oddajnike ipd. sevalne naprave z visoko vsebnostjo destruktivnih sha-chi energij.
slika9

Vhod naj bo vzdrževan in zračen. Najboljša oblika vrat sta zgoraj kocka ali oval, izdelana naj bodo iz lesa, saj so veliko boljša kot npr. steklena. Če iz okolice na vaš vhod »strelja« slaba či energija, si lahko pomagate z majhnim zrcalom, vendar zunaj nad vrati, lahko tudi v obliki PaKua, da odbije oz. preusmeri slabo či vstran od vhoda in da le-ta posledično ne vstopa v vaš dom, kar vam lahko škoduje. Enak princip dosežemo z lesenim ali kovinskim vetrnim zvonom (mobile) pred vrati, najboljša pa je kombinacija obeh feng shui zdravil.

Svetla, atraktivno obarvana vrata so bolj vabljiva za či energijo, vendar je izbira barve odvisna tako od nebesne smeri vhoda, kakor tudi od vašega osebnega KUA števila, saj si s pravo izbiro ojačate svoj rojstni element že na vhodu. Barva naj v kombinaciji sovpada z barvo predprostora, če ne že vseh ostalih sob. Rdeča barva je lahko dober izbor, če izpolnjuje gornjo zahtevo ali če se sklada z vašimi namerami in željami, odvisno tudi za kakšen prostor gre, privatni ali poslovni. Rdečo najbolje »vnovčijo« osebe, katerih preferenčni smeri po KUA številu sta vzhod ali jug. Tudi zelena ali modra je odlična izbira za vzhodni tip ljudi. Zlata barva pa je prednostna za osebe iz zahodne skupine človeštva. Odvisno pa je tudi, kakšno polariteteo ima vstopna či na vhodu (npr. temne barve so yin). Lepe, barvite cvetice ali zeleni grmi (ne iglavci!) pred vhodom prav tako dobro vplivajo na harmonijo energij, ki vstopajo, kakor tudi grmički in rože okoli parcele, ki kakor nežna glasba zmehčajo prehitro či, ki vstopa na posestvo po ravnih poteh, katere je zelo smiselno (vsaj pred vrati) speljati z nekaj polkrožnimi krivinami.
slika10

Vhodna vrata hiše naj nikoli ne gledajo neposredno na zadnja vrata ali kakšno veliko okno, saj boste ostali povsem brez kvalitetne či, ki jo potrebuje vsak dom. Tudi vaša sreča in finance bodo hitro spolzeli skozi zadnja vrata ali večje okno. Zato še kako velja pregovor: »Kar hitro pride, tudi hitro gre«. Če ste soočeni s takšnim problemom, ga rešite čim prej! Tudi v tem primeru bo dobrodošla »španska« stena, ki bo prekrila pogled na zadnja vrata, a spredaj, pred steno nujno postavite veliko, zeleno, okroglolistno rastlino.
slika11

Če ste pred nakupom stanovanja v bloku, se prej prepričajte, da vaša vhodna vrata niso povsem na koncu dolgega hodnika, kakor tudi ne pred dvigalom ali stopnicami, še posebej, če le-te vodijo navzdol. Ob takšnem neljubem spodrslajaju bodo vaše pomembne finance redno odplavale s take vrste energijo. Ponovno si lahko pomagate s postavitvijo večje zelene rastline pred vrati ali na hodniku. V večstanovanjski zgradbi vam bodo zelene rastline in sveže cvetje prinesli delček narave v vaš dom, rezano cvetje pa svežo či, vendar le, če ga boste menjavali tedensko in s tem obdržali nivo energij.

Glavne značilnosti dobrega feng shui vhoda v 10-ih podrobnostih:

(za povečavo kliknite na sliko)

feng-shui-vhod

Šele, ko boste odpravili vse energetske zastoje in ovire, boste lahko zaživeli mirno in ubrano, zato naj vaš dom postane izvor dobrih energij in hkrati podlaga za harmonično zasebno in javno življenje.

fengshui_vcard_vladean