Vzdržujte zdrav dom

Več ko doživimo srečnejših trenutkov v svojem domu, srečnejši postane ta kraj – naš hram. Pomembno se je potruditi, da dom napolnimo s predmeti, ki nas osrečujejo, vanj pa vnesite barve in življenje s cvetjem, saj s tem dodate živahnejšo, navzgor usmerjeno či. Prav z vidika energij večino zdravstvenih težav povzročajo motnje v normalnem pretoku či. To se zgodi na mestih, kjer je či bodisi stisnjena, bodisi teče prehitro ali je kakorkoli primanjkuje.

Prav tako velja tudi obratno, namreč da se fizična obolenja pokažejo v izkrivljenem toku či. V idealnem primeru pa se či pretaka po telesu z lahkoto in takrat se dobro počutimo oz. smo zdravi in srečni. Da pomagamo či v našem telesu vzostaviti zdrav tok, je najbolje, da se poistovetimo s či, ki teče prosto, nežno in ubrano. S tem pomirimo prehitro tekočo či in hkrati pospešimo zastajajočo či oz. izbalansiramo njen tok.
slika11

Glavna področja, ki jim v našem domu moramo posvetiti posebno pozornost sta kuhinja in shramba, ki neposredno vplivata na či, ki jo s pripravljeno hrano vnašamo v telo, zato poskrbimo, da bosta prostora čista, ne vlažna in zatohla. Njuna lega naj bo na vzhodu ali jugovzhodu, da bosta čim bolj izpostavljena jutranjemu soncu. Tako sta štedilnik in pomivalno korito s stališča Petih elementov usklajena z lesno či okolja teh dveh smeri neba.

Vodo pomivalnega korita, pralnega in pomivalnega stroja povezujemo z vodno či, štedilnik pa s či ognja. S tem ustvarimo krog voda – les – ogenj, v katerem elementi drug drugega vzdržujejo. Da bo či tekla čim bolj prosto, moramo paziti tudi pri izboru materialov, idealna je površina iz kamna ali lesa, izogibamo pa se vsakovrstnim tkaninam, saj vpijajo vlago in vonjave, kar povečuje možnost, da bo prostor postal zatohel.

Prav tako se je potrebno izogibati sintetičnim materialom, saj le-ti zaustavljajo normalen tok či. Štedilnik naj bo plinski, da se hrana kuha na plamenu, elektrika namreč obda hrano z elektromagnetnim poljem, kar poruši naravno či hrane. Mikrovalovne pečice podvržejo hrano močnemu električnemu sevanju, kar lahko popolnoma spremeni či sestavin.

Največji vir sevanja v kuhinji je prav gotovo hladilnik. Da nevtraliziramo škodljive energije, si lahko pomagamo s kristalom obsidijana ali kameno strelo. Osvetljenost naj bo topla, vendar nikakor ne fluorescenčna, saj se tudi tukaj izogibamo elektromagnetnemu sevanju. Najbolj primerni so reflektorji ali v strop obrnjene svetilke. V kuhinji so dobrodošle velike, bujno listnate rastline, ki dajo prostoru živo energijo. Hrana, aparati in potrebščine naj imajo svoj prostor za shranjevanje.
slika21

Pomembni so tudi vsi prostori, v katerih je voda, ki nam prinaša či iz okolja in s tem vpliva – izboljša či vode v telesu, če je čista, sveža in bistra. Obratno pa, če je umazana, postana in povrhu še onesnažena, v interakciji s či vode v telesu direktno vpliva na zdravje telesa. Zato nikoli ne puščajmo postane vode v pomivalnem koritu, umivalniku ali kopalni kadi. Tesnenje pip in cevi za vodo mora biti brezhibno, prostore je dobro redno prezračiti, saj morajo biti suhi. Z vidika feng shuija zdravja ima lahko kopalnica enega največjih vplivov na či doma. To je prostor, kjer se čistimo, umivamo in izločamo odpadne proizvode telesa, s čimer si pomagamo, da se znebimo tudi neželene či in se tako osvobodimo starih misli in čustev. Tukaj so zaželeni materiali les, keramika in kovina, ne pa kakršnekoli tkanine. Pri splakovanju straniščne školjke voda iz kotlička zmeraj odplakne tudi nekaj či, zato je priporočljivo imeti školjko pokrito. V idealnem primeru je voda na vzhodu ali jugovzhodu doma, kjer či vode podpira či lesa iz obeh smeri.

V našem domu se lahko v namen izboljšanja dinamike či v prostorih obdamo z rastlinami, pritlikavimi ali visokimi, odvisno kakšno či potrebujemo. Rastline z močnimi, bolj togimi, suličastimi listi (npr. Juka), izžarevajo več dinamične – Yang či. Tiste z mehkejšimi, bolj povešenimi in okroglimi listi, pa ustvarjajo bolj sproščujočo – Yin či. Kakteje niso zaželjene, ker njihove iglice oddajajo preveč ostro či, ki nas “obstreljuje” in nikakor ni blagodejna za naše telo. Velike in visoke rastline je najbolje postaviti v vogale prostorov in pred ostre vogale pohištva, saj tako upočasnimo prehitro či, ki se giblje vzdolž robov.

Nadvse važno vlogo ima tudi spalnica, prostor v katerem preživimo največ časa (pribl. 1/3 življenja) in se v njem regeneriramo, zato ne sme biti povezana z vrati s kopalnico, temveč naj bo od nje fizično ločena. Kadar spimo, smo še posebno dojemljivi za či, ki nas obdaja. Zaradi absorbcije či skozi kronsko čakro na temenu glave je pomembno, v kateri smeri spimo. Namreč smer, v katero gleda kronska čakra med spanjem, določa, katere od osmih vrst či ponoči absorbiramo največ.

Idealen spanec zato določata preferenčna smer in idealna postelja z ležiščem iz naravnih materialov (z ozirom na vaš Osebni feng shui), ki ima s posteljnino vred velik vpliv na kvaliteto spanja, saj skupaj tvorita del našega či polja.

Za posteljni okvir je najprimernejši les, ker ne moti magnetnega polja (EMP), kakor kovina ali voda. Ker bi naj bila idealna spalnica zaradi čim boljšega počitka sestavljena iz 3/5 Yin energij, moramo ob izbiri materialov, oblik, barv in smeri upoštevati tudi to, da nam či ponoči ne odteka prehitro, kar lahko povzročimo s prekomernim odpiranjem oken in vrat. Tudi ogledala idr. bleščeči predmeti niso primeren del opreme, ker le še pospešijo pretok či in s tem motijo naš spanec.
slika31

Energije, ki nas obdajajo

V smislu delovanja prostorskih energij na človeka v osnovi delimo či na dve vrsti:
• SHENG ČI – po dognanjih starokitajskih modrecev v teoriji vesolja obstaja več različnih virov energij, ki se gibajo v in okoli nas. Sheng či energija prinaša dobro počutje, zdravje in srečo. Začutimo jo, kadar smo optimistično razpoloženi, vedri in takrat se nam dogajajo samo dobre stvari. Sheng či energijo lahko občutimo, kadar se nahaja v prostoru, kjer se dalj časa zadržujemo in takrat se nam iz takšnega prostora (sobe, pisarne itd.) prav nič ne mudi. Takšne vrste energija je pozitivna, ker je svetla in zračna. Ko zaživite urejeno življenje med svežim cvetjem, bujnimi zelenimi rastlinami in ko svetal, veder tok či obda vaš prostor, potem je to znamenje, da vas obkroža dobra Sheng či energija.
sheng_chi
• SHA ČI
– kadar gredo stvari v vašem življenju v napačno smer in v sebi čutite jezo in nerazpoloženost vedite, da vas obdaja Sha či energija. Vzrok za to je lahko npr. ta, da živite v energetsko neustreznem prostoru ali se družite z vam neprimernimi ljudmi oz. na vas od nekod “strelja” ostra, škodljiva či. Ta vrsta energije vas izčrpava in s časom povzroča razna obolenja. Del življenjskega okolja, kjer se pod zemljo pretaka voda, je prav tako vir Sha energije. “Strupene puščice ostre či” so tudi vogali sosednjih stavb, ki s svojo smerjo rezultirajo na vaša vhodna vrata ali merijo v smer, kjer se zadržujete ali delate dlje časa. Takšna energija ustvarja prostor, kjer postane prst nerodovitna, vegetacija osiromašena, živali postanejo bolne, ljudje pa povsem izčrpani. Torej vedite, da ko se počutite nemočne in ste v depresiji, vas obdaja Sha či. Takrat ne čakajte predolgo, temveč raje ukrepajte! Veda, ki najbolj natančno opredeljuje in odpravlja Sha či je kitajska Geomantija, ki je nujni sestavni del feng shui postopka, saj je v tem primeru najpomembnejša in najbolj verodostojna. Ker temelji na osnovi 24 energij, so njeni izračuni dokaj komplicirani, zato jo profesionalno opravlja le malo feng shui svetovalcev.
sha_chi

Prehrana

Vsled tega, da se prehranjujemo uravnoteženo in jemo živila, ki vsebujejo vsa dnevno potrebna hranila, vitamine in minerale, nam lahko zelo koristi, če pri obroku razmišljamo o či hrane. Namreč vse, kar pojemo, ima svoje lastno či energijsko polje, in ko hrano vnesemo v telo, to polje nežno vpliva na našo či. Na splošno je dobro jesti tako pripravljena živila, da so še „živa”, četudi so kuhana, kot so žita, stročnice, sočivje, zelenjava, sadje, oreški in razna semena. Ko razmišljamo denimo o zelenjavi, moramo po energiji ločiti tisto podolgovato (npr. korenje, zelena), ki raste navzdol v zemljo in takšno, ki raste po površini (npr. buče, kumare) in ki ima bolj sproščeno energijo.
fs_prehrana

Meso in ribe uživamo pretežno v kuhani ali „dušeni” obliki, ker je lažje prebavljivo. Cvrenje na močnem plamenu doda hrani veliko ognjene či, ki vstopi v naše či polje in nam daje občutek ekstravertiranosti in lažjega izražanja. Obratno pa nam dolgotrajno dušenje daje več energije, ki potem izgoreva počasneje. Dobro je omejiti pripravo rdečega mesa, saj nam živčne in prestrašene živali (adrenalin) posredujejo prav takšno vrsto či, ko jih pojemo. Ribe nam dajo či, s katero bomo lahko plavali proti toku in skakali čez ovire, lignji pa nam pomagajo pri sprostitvi in prepuščanju toku dogodkov.

Za lajšanje težav, od prebavnih do glavobola, se že od nekdaj uporablja čaj. Vroča tekočina se hitro absorbira v krvni obtok in pomirja prebavni sistem. Ker je glavna sestavina čaja voda in ker ima tudi človeško telo v večjem deležu vodo, vodna či čaja z lahkoto deluje na vodo v telesu in s tem blagodejno vpliva na naše zdravje in čustva. Pomembno je, da so lističi čajnic pridelani v zdravem okolju in naravno sušeni, saj le tako ohranijo pristno, živo či energijo.

Zelo priporočljivo naravno zdravilo je domači med (cvetlični, lipov, akacijev, gozdni, kostanjev, hojev, žajbljev …), ker vsebuje veliko naravne fruktoze in glukoze. Med je zaradi vsebnosti nektarja in cvetnega prahu hkrati tudi zdravo prehransko dopolnilo, saj pri otrocih krepi telo in rast, pri odraslih pa dviga nivo imunološkega sistema in nasploh krepi organizem. Edini pogoj je, da je ekološko neoporečen in da je proizvod domačega čebelarjenja.

V feng shui prehrani so živila v osnovi razdeljena na 5 vrst – yin in yang, kar predstavlja pet vrst či energij različnih elementov. Modrost nam torej ponuja pet palet prehrane za pet tipov ljudi. Sodobna medicina pa jih je razdelila še v 16 različnih kategorij:
slika41meso (rdeče, ki sprošča/povečuje nivo adrenalina) in perutnina,
• morski sadeži,
• mleko in jajca,
• olja in masti,
• oreščki in semenke,
• grah in stročnice,
• žitarice,
• kruh,
• pekovski izdelki, testenine,
• zelenjava,
• sadje,
• sokovi,
• začimbe,
• zeliščni čaji in
• mešani napitki.

"Sadje in zelenjava za okrepitev posamezne čakre telesa"

"Sadje in zelenjava za okrepitev posamezne čakre telesa"

Feng shui kategorije živil:
Prva kategorija fs živil je ZELENA
Druga kategorija fs živil je RDEČA
Tretja kategorija fs živil je RUMENA
Četrta kategorija fs živil je BELA
Peta kategorija fs živil je ČRNA

Vsaka kategorija živil je povezana z določeno skupino izdelkov:
1. Prva skupina – zelenjavni izdelki
2. Druga skupina – mesni izdelki
3. Tretja skupina -kosmiči
4. Četrta skupina – izdelki širšega okusa.
Posamična kategorija okrepi utrip (pulz) v določeni točki telesa, zato bi bilo dobro, da si pred uživanjem hrane izmerimo pulz na različnih mestih, saj bi s tem lahko ugotovili, katere izdelke najbolj potrebujemo in bi s tem uskladili svojo energijo ter si dodatno napolnili energetske centre za pomlajevanje celic.

Človeško telo s sedmimi čakrami
slika61

Feng shui in krvne skupine

4 kategorije hrane za 4 krvne skupine. Za vsako krvno skupino obstajajo liste s seznamom živil, ki so ‘priporočljiva’, ‘nevtralna’ ali ‘škodljiva!’.

Živila, ki se nahajajo na posamezni listi, vam glede na vašo krvno skupino pomagajo pri izgubljanju odvečnih kilogramov oz. večajo odpornost pri različnih boleznih. Posamezno čakro si lahko okrepimo tudi z njej ustrezno barvo spodnjega perila in oblačil. Zmota pri mnogih dietah je ta, da preveč omejujejo izbor-pestrost prehrane, kar je narobe in deluje bolj kot nuja ali prisila za dosego željenega rezultata. Mnoge diete imajo prekratek termin poteka (14 - 28 dni). Med takšno dieto je človek lačen, neenakomerno prehranjen, po dieti pa izčrpan, kar lahko pri nekaterih pusti tudi psihične posledice.

Tip O zajema 46% svetovne populacije
Antropološko gledano je to najstarejša krvna skupina, katero feng shui označuje z besedo “Lovec”. Skupina je povezana z visoko ravnijo želodčne kisline in holesterola, razporejenega v črevesnih encimih, in zlahka presnavlja vse živalske beljakovine. Skupini pripadajo tipični mesojedci. Pestijo jo pogoste težave z nivojem določenih krvnih telesc, podvržena je želodčnim težavam in gastritisu ter vnetnim obolenjem.

Prehrana oseb s krvno skupino 0 bi morala biti sestavljena iz živil živalskega izvora in zelenjave. Pozorni morate biti na živila, ki vključujejo puranje, piščančje in rdeče! meso ter ribe. Prav tako so vam priporočljive vse vrste sadja, stročnic in kapusnic. Strogo se morate izogibati mleka in mlečnih izdelkov, kruha in pšeničnih testenin, zelja in koruze.

Tip A zajema 42% svetovne populacije
Iz razvoja kmetijske prakse se po feng shui razvrstitvi ta skupina označuje z besedo “Kultivator”. Ta krvna skupina ima primanjkljaj želodčne kisline in se v prvi vrsti povezuje bolj z rastlinskimi beljakovinami. Ljudje te skupine imajo zelo občutljiva vlakna črevesne flore in šibak imunski sistem. tej skupini bol prijajo rastlinski oz. “dietni” ogljikovi hidrati, to je hrana kot npr. tofu, stročnice in zrna. Podvržena je sladkorni bolezni, srčnim obolenjem in določenim vrstam rakastih obolenj.

Ljudje s krvno skupino A bi torej morali konzumirati večje količine živil rastlinskega izvora: zelenjavo, lečo, sojo, grah, polnozrnate žitarice. Jagodičevje in slive so prav tako priporočljive, občasno pa lahko konzumirate perutnino in fermentirane mlečne izdelke, papriko, paradižnik, tropsko sadje in citruse. Izogibajte se rdečega mesa!

Tip B zajema cca. 8% prebivalstva
Ob razvoju živinoreje in v povezavi z vse večjo uporabo fermentiranih mlečnih izdelkov to skupino feng shui naziva z “Nomad”. Ta skupina prihaja iz Afrike in ima dobro razvit imunski sistem. Najbolj je prilagojena ribjim in mlečnim beljakovinam. Podvržena je boleznim v predelu sečil kot so ledvica in mehur in sicer zaradi pomanjkanja protitelesc B, katere varujejo telo pred specifičnimi bakterijskimi okužbami.

Ljudem s krvno skupino B je dovoljena največja prehrambena raznolikost. Jeste lahko ribe, perutnino, rdeče meso!, mlečne proizvode, zeleno zelenjavo, žitarice in vse vrste sadja. Iz prehrane bi morali popolnoma izločiti školjke, šunko, slanino in piščančje meso, omejiti pa uživanje rdečega mesa!, pšenice, ajde, paradižnika, koruze in arašidov.

Tip AB zajema samo 4% prebivalstva
Modernejšo krvno skupino feng shui naziva z “Uganka” saj je kombinacija lastnosti iz skupin A in B, kar ji pripisuje toleranco za širši spekter hrane. Ta skupina prihaja iz Azije in se je razširila tudi po Evropi. Dobro prenaša tako rastlinske kot tudi mlečne beljakovine ter morsko hrano. Podvržena je boleznim srca, rakastim obolenjem in slabokrvnosti. V današnji medicini velja kot “prilagodljiva”.

Osebe s krvno skupno AB lahko jeste puranje meso, mlečne proizvode, jajca, riž, tofu, slive, češnje, medtem, ko bi se morali izogibati vsemu prekajenemu mesu in zelo omejiti vnos rdečega mesa!, pšenice, ajde, koruze, tropskega sadja, pomaranč in banan.
krvne_skupine

Argumenti ZA in PROTI
Na splošno mora biti hrana, ki jo dieta priporoča za vse štiri krvne skupine, sveža in nepredelana ter karseda raznolika.
Še najbolj neuravnoteženo prehrano imajo ljudje s krvno skupino 0, saj njihov prehranski načrt predpostavlja vnos velikih količin mesa, kar lahko posledično vodi do prekomernih količin holesterola in zasičenih maščob, kar poveča tveganje za določene bolezni – predvsem srčnožilne bolezni.

Op.: Ljudje s krvno skupino A bi morali zaradi omejenega vnosa mleka, mlečnih izdelkov obenem paziti na zadostni vnos kalcija, železa in vitamina B12.

Prehrana, ki izključuje določene kategorije hrane, seveda ni primerna za otroke, adolescente, nosečnice, doječe ženske in starejše ljudi. Prav tako je zelo težko načrtovati jedilnik za družino, katere člani imajo različne krvne skupine – verjetnost za to pa je dokaj velika.
slika7

Naj feng shui postane del vašega življenja

Koncept, ki ga ponuja feng shui modrost vsekakor ni edini, obstaja še veliko drugih, a kljub temu smemo nanj gledati kot na pomemben košček v sestavljanki življenja. Potrudite se ga upoštevati, kar se da temeljito in ga obdržati v pravi perspektivi, tako da lahko dopolnjuje ostale vidike vašega življenja in vam služi kot neusahljiv vir za številne nove in zanimive zamisli. Z njim lahko izbirate preudarno, naj vam bo orodje, ki vam lahko pomaga na poti skozi življenje. Potrudite se ga razumeti, da boste vedeli, kaj delate. Ne počnite ničesar na slepo srečo, temveč zmeraj izhajajte iz položaja moči. Življenjskih sprememb se lotite počasi in postopoma, da lahko spremljate rezultate.

Poskusite v praksi upoštevati koncepte či, yina in yanga, petih elementov in osmih smeri neba kot nov način gledanja na svet okoli sebe. Potrebno jih je usvojiti do te mere, da postanejo v vas intuitiven in ne več le abstrakten pojem. Zaradi njih vam utegne biti pot bolj zanimiva ali pa vam bo lahko v oporo na težavnih predelih. Koncept ne predstavlja “čarobne tabletke” za vse, je pa spretnost, s pomočjo katere boste z manj napora dosegli več. A še vedno morate imeti “vajeti v rokah” in živeti življenje, kakršnega si sami najbolj želite, medtem, ko ga s feng shuijem izboljšujete. Srčno upam, da vas bo stara modrost privedla v bolj zadovoljstva polno življenje.
fs_vizitka1