Najbrž ga ni več Slovenca ali Slovenke, ki ne bi vedel za najbolj množično akcijo v Sloveniji v tretjem tisočletju. Naša ekipa je na dan čiščenja, 17. aprila, v objektiv lovila najbolj pridne. Če ste med čiščenjem tudi sami naredili kakšno fotografijo, vas vabimo, da nam jo pošljete na info@zlataleta.com in s tem obogatite spodnjo galerijo.

V domačem kraju zavoda Zlata leta, Mozirju, smo v objektiv med drugimi ujeli tudi poslanca v Državnem zboru Jakoba Presečnika in generalnega direktorja slovenske policije Janka Gorška. V akciji so sodelovali tudi vsi lokalni veljaki; na slikah lahko najdete župana Mozirja Ivana Suhoveršnika, mozirskega župnika Aleksandra Korena, komandirja mozirske policije Vilija Bezjaka in druge. Sicer pa so v akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu bolj kot imena in funkcije pomembni rezultati. In o rezultatih govorimo v samih presežnikih..

Slovenijo je čistilo najmanj 250.000 ljudi, kar je več kot 12 odstotokov celotnega prebivalstva Slovenije. Pridne roke so na 7000 divjih odlagališčih zbrale okoli 80.000 m3 smeti. Pri čiščenju so poleg prostovoljcev sodelovale tudi vse slovenske občine in številne organizacije.

Na terenu smo veliko slišali o tem, da je sicer pohvalno, da se organizira takšna akcija, a da bo v prihodnosti treba marsikaj narediti še na preventivi. V dokaz, da učitelji na šolah z eko krožki otrokom delijo tovrstno znanje, pa smo posneli mladega Ambroža, ki nam je povedal nekaj o pločevinkah in plastičnih vrečkah. Ogled videa toplo priporočamo!

Foto: zlataleta.com, Katja S., Mateja P., Luka Z.

Akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je po vzoru estonskega projekta Let’s do it, Estonia! organiziralo društvo Ekologi brez meja. V društvu so nad udeležbo navdušeni. “Občutki akcije so fantastični,” je dejal eden izmed organizatorjev Aleš Pevc.  “S tako veliko udeležbo smo se postavili na ekološki zemljevid Evrope. Takega rezultata ne bodo dosegli v nobeni državi več,” je še dodal.

Povezane novice: