Že pred stoletji so gobo Ganoderma lucidum na daljnem Vzhodu uporabljali kot eno najučinkovitejših naravnih zdravil, s katerimi so zdravili pozabljivost, probleme z ledvicami, poslabšan vid, kašelj, artritis, obolenja pljuč, želodca in vranice, vsesplošno oslabelost organizma ter mnogo drugih bolezni. Cenili so jo celo do te mere, da so jo imenovali »Goba nesmrtnosti« ter jo plačevali v zlatu. Ker so bila rastišča te vrste gobe v naravi izredno redka, jih na kitajskem ni smel uporabljati nihče drug kot člani kraljevega dvora. Pred nekaj desetletji so začeli to vrsto gobe množično gojiti po celem svetu, kar je omogočil tehnološki napredek, kot tudi vedno večje povpraševanje po njej.

dr. Andrej Gregori

Dandanes je moč kupiti mnogo različnih izdelkov iz gobe Ganoderma lucidum, pa najsi so to prehranska dopolnila, čaji, ekstrakti, kot tudi množica prehranskih izdelkov, katerim so primešane različne oblike te vrste gobe (čokolada, kava, kreme, pivo, likerji…). Najpogosteje te izdelke ljudje uporabljajo za krepitev imunskega sistema, saj jim to pomaga premagovati najrazličnejše okužbe z virusi in bakterijami, avtoimune bolezni kot tudi rakava obolenja ter nezaželene stranske učinke kemoterapij. Mnogi jih uporabljajo za preprečevanje alergij, kot je seneni nahod ter alergije na sonce, pri čemer so najbolj učinkoviti pripravki, ki vsebujejo alkoholne ali oljne izvlečke gobe Ganoderma lucidum oziroma tinkture le-te. Znano je, da uporaba zmlete suhe gobe ali micelija le-te pripomore k zniževanju ravni škodljivega holesterola, saj ga veže nase v prebavnem traktu ter tako omogoči njegovo izločanje, nase pa ne veže le holesterola, ampak tudi težke kovine, radioaktivne elemente ter različne toksine. Vlaknine te gobe v prebavnem traktu delujejo kot prebiotiki, to je snovi, ki ne predstavljajo neposredno hranil, vendar pozitivno vplivajo na črevesno floro, ki pa je v tesni povezavi z našim zdravjem, kot je ugotavljal že Hipokrat v antični Grčiji.

Pomembno je omeniti, da gobe v naravi opravljajo funkcijo razkroja organske snovi, ter imajo sposobnosti akumulacije težkih kovin, radioaktivnih elementov ter podobnih toksičnih snovi iz okolja, v katerem rastejo. Zaradi tega je pomembno, da so gobe gojene v strogo kontroliranem okolju ter po načelih ekološkega kmetijstva, ki tistemu, ki jih goji, ne dovoli, da pri tem uporablja kemijske pripravke oziroma pesticide.