V starih, tradicionalnih kulturah je dom predstavljal ženski princip, katerega bistvo je zajemalo kvalitete kot so harmoničnost življenja z naravo, sproščenost, notranji mir, regeneracija in duhovnost.

Dom bi moral biti takšen prostor, ki nas bi notranje polnil, sproščal in regeneriral. Zato naj bo dom „sveti hram” vsake družine, t.j. mesto, kjer se prepletajo čustva vseh njenih članov, skratka, kjer se le-ti srečujejo ter izmenjujejo modrost in vsakodnevne izkušnje (odnose). To naj bo prostor, ki nam bo omogočal počitek in obnovitev duha, zato je izjemno pomembno, da ga že kmalu po vselitvi pravilno začutimo, dojemamo in da nam je blizu.

Šele, ko si primerno uredimo svoj dom, nam lahko sveža či pomaga, da lažje stopimo v stik s svojo najglobjo naravo. Proces deluje tudi v obratnem smislu, saj s svojim odnosom in razpoloženjem neposredno v prostor oddajamo (osebno) či, ki ga napolni s take vrste energijo, kakršno prispevamo sami. Kvaliteta energij se lahko spreminja iz ure v uro.

Ker je naš, t.j. zahodni svet, preplavljen s tehnologijo, materializmom in stresi, je stik z naravo in ženskim principom že nekaj desetletij v veliki meri prekinjen. In tako kot narava izginja (se krči) okoli nas, je tudi stik z elementi naravnega, tistega prvinskega v nas samih vedno bolj zabrisan. Najboljši način, da aktiviramo lastne sile narave, energije doma in delovnega mesta je takšen, da okrepimo povezavo z naravnim svetom, ki nas obdaja.

Naš dom je torej po definiciji sveti prostor, ki je povezan z našim duhom in telesom. Simbolično predstavlja nas same in je le podaljšek naših energij. Iz tega je mogoče vsled težav, ki se pojavljajo v našem domu, videti odsev težav našega fizičnega sveta oz. zdravja. Dom v nekem smislu odseva naše želje, prizadevanja in prepričanja našega duha in strasti. Dejansko dom predstavlja most med našim notranjim in zunanjim vesoljem.

Feng shui je bil skupaj z Devetzvezdnim Ki zelo natančno uporabljen pri vseh starih piramidah (Egipčani, Mayi, Inki ...)

Feng shui je bil skupaj z Devetzvezdnim Ki zelo natančno uporabljen pri vseh starih piramidah (Egipčani, Mayi, Inki ...)

Primerjava lastnosti bivalnega prostora in našega telesa

Če je glavni vhod lepo urejen in gleda v pravo smer (KUA), potem skozenj prihajajo energije obilja, blagoslovov, sreče in bogastva. Vhod hiše simbolično predstavlja poteze človeškega obraza. Vrata v smislu portala predstavljajo usta či-ja, skozi katera vstopa svet v dom kot celoto – tkzv. preferenčna či!

Okna predstavljajo oči, t.j. v naravi stalni pritok či življenjske energije skozi steklene površine. Levi in desni stranski deli bivališča predstavljajo zgornje in spodnje okončine. Notranjost doma, ki je obenem ogledalo naše duše, nam predstavlja notranje organe: dnevna soba predstavlja srce, kuhinja predstavlja jetra, jedilnica je povezana z vranico in želodcem, spalnica je simbolično povezana s pljuči, kopalnica pa predstavlja naše ledvice, a tudi izločanje organov – odtoki.

Preverjeno dejstvo kaže na to, da, v kolikor dolgo časa živimo v enakem prostoru, kjer smo stalno izpostavljeni nespreminjajočemu se okolju, t.j. magnetnemu polju prisotnih energij, potem, gledano skozi prizmo energij, enostavno prevzamemo nase karakteristike svojega doma.

Iz tega je mogoče razbrati, da imajo poškodbe (hibe) in okvare (manjki) na določenih segmentih našega doma nedvomno tudi posreden vpliv na naše zdravje in s tem našo srečo.
slika2

Predstavitev BAGUA mreže treh vrat in PAKUA osmih (devetih) področij življenja
untitled1untitled2slika3

Kdaj se lotiti feng shuija prostora?

Za občutenje lepega, naravnega načina samozavedanja, ali smo in kdaj smo v harmoniji s seboj so vsem, ki so na to pripravljeni, na voljo preprosti Feng Shui nasveti. Pomagajo nam »odpreti oči«, da lahko začutimo in nam tako enkrat za vselej postane jasno, da smo sestavni del narave, da smo eno z njo.
Ko dosežemo ubranost prostora, oddajamo pozitivne vibracije, saj so dobra volja, nasmeh na obrazu, z veseljem opravljeno delo, prijaznost ter hvaležnost, zadosten dokaz našega ravnovesja in dobrega počutja, kar prav kmalu opazijo tudi bližnji.

Na življenje vsake osebe vpliva množica faktorjev. Vsled tega je dober feng shui doma pomemben element, ki predstavlja naš korak v pravilno smer, vendar je to le eden izmed preostalih vidikov življenja kot so USODA – SREČA – ZDRAVJE – TRDNO DELO – FENG SHUI. Najbolj pomemben faktor za človeka je prav gotovo in edino le sreča sama po sebi.

Dejavniki, ki določajo kvaliteto bivanja, so odvisni od oblike – tlorisa in notranje ureditve ZGRADBE, od STANOVALCEV, ki živijo v prostoru, od OKOLJA (gore, hribi, vode, ceste), od ČASA izgradnje, saj se kvaliteta in s tem blagodejnost či-ja spreminja v posameznih časovnih ciklih, odvisnost se kaže tudi v SMERI VHODA, skozi katerega v večini primerov priteka preferenčna či, tista vseprežemajoča in vseobsegajoča, ki napolni celoten dom.

Človeška duša je kot vesolje, človeško življenje pa se odvija kot zaporedje presenečenj. In kakor človek, ki ob prvem vdihu sprejme energijo ure, dneva, meseca in leta rojstva, tako tudi zgradba ob postavitvi zidov, oken, vrat in strehe vase ujame energijo časa in okolja. Če imamo srečo, se lahko preselimo v novejši objekt, v nasprotnem primeru lahko živimo v kakšnem starejšem bloku ali hiši. Bivalne prostore si uredimo po svoje (oprema, barve, okrasni dodatki) in si s tem ustvarimo svoje udobje.

A dogaja se, da lahko že po nekaj mesecih bivanja opazimo stalno prisotnost težav na enem ali več področij življenja, le-te se lahko manifestirajo na različne načine kot npr.:
• delamo in se ob tem naprezamo, pa težko preživimo mesec (delamo za stroške),
• pogosto menjamo službo, pa nikjer ne najdemo pravega zadovoljstva,
• ljubimo nekoga, pa nam ta oseba ne vrača ljubezni ali iščemo novega partnerja, pa zmeraj naletimo na napačnega,
• želimo živeti v sožitju z drugimi (blok ali naselje hiš), pa nas eden ali več sosedov pri tem zmeraj onemogočajo,
• se zdravo prehranjujemo in rekreiramo, pa nam zdravje zmeraj malce nagaja,
• pomagamo družinskim članom ali drugim ljudem, pa nas le-ti večkrat obrekujejo, ker so nehvaležni …

Vse to so znaki, da vas ena od prisotnih energij močno iritira (moti, dekoncentrira ali iztirja), kar je prav gotovo »krivda« sha-či energije vsaj na enem od pomembnih področij, ki se lahko kažejo tako doma kot na delovnem mestu. V takih primerih je potrebna feng shui intervencija!

Včasih za pravilen pretok či energij zadošča že en sam pomemben detajl

Včasih za pravilen pretok či energij zadošča že en sam pomemben detajl

Temeljna – praktična vprašanja v feng shui modrosti:

Glavni cilj feng shui modrosti je pridobivanje dobrohotne či energije v naš dom in hkratno varovanje ljudi pred škodljivimi energijami (bolezenske 5 in 2 ter kombinacije negativnih efektov TZE in ZP). Gre za občutek in občutenje. To je osnovni vir informacij, ki nam pomaga najti rešitev po naravni poti. Je tudi mejnik na prehodu z ravni intuitivnega, prvinskega doživljanja sveta, na raven prizadevanj racionalnega obvladovanja sedanjega fizičnega in družbenega. V ta namen danes potrebujemo »zdravnika-zdravilca« bivalnega prostora – hiše, stanovanja ali poslovnega prostora!

Kaj sem pa jaz, Jin ali Jang?

Kaj sem pa jaz, Jin ali Jang?

Potrebujemo Feng Shui modrost, ki nas pouči, kako zagotoviti, da se »vrnemo k samemu sebi«, kar nam pomaga premagati (prelisičiti!) razum, ki je žal prevzel glavno vlogo v odločanju v današnjem življenju ter prisluhniti tudi »tihim« notranjim sporočilom in ugotoviti naslednje:
Kaj je to princip Jin in kaj Jang? Kaj sem pa jaz, Jin ali Jang? V kakšno okolje sodim?
Ali je bivalni prostor primeren za stanovalce in kaj narediti, v kolikor ni primeren?
Kako ugotoviti napake (npr. bolezenske energije) in kako sploh »zdraviti« prostore?
Kako se znebiti vsakdanje energetske navlake, ki vpliva na naše osebno počutje?
Kdaj opraviti Rituale čiščenja prostorov? V kakšnem vrstnem redu potekajo?
Kako ugotoviti ali v dom prihajajo dobre energije ali škodljive? Kje so katere?
Kako ugotoviti ali je spalnica Jin? Zakaj nimam dobrega spanca?
Kako ugotoviti ali so dnevna in otroška soba ter poslovni prostor Jang oz. kako vse to doseči?
Kaj je še potrebno urediti po feng shui, da bi dosegli svoj notranji mir in zdravje ter, da bi bili notranje izpolnjeni?
Kako iz teh modrosti tudi zase pridobiti nekaj praktičnih koristi za prihodnost?

Mir, harmonijo in zdravje dosežemo, ko je vseh 8 področij življenja brez ovir in problemov!

slika6

Deset pomembnih nasvetov feng shui dizajna:

1. V osnovni ideji feng shuija prostora je treba zmeraj upoštevati želje ljudi, ki naj bi pri vsakem takem projektu sodelovali s svojim pozitivnim razmišljanjem. Prednostno nalogo morata zato vedno predstavljati dobro počutje in udobje stanovalcev, k analizi prostora pa je bolje pristopiti šele po temeljitem razmisleku in s postopnimi koraki, kar pomeni, s kar najbolj optimalnimi rešitvami.

2. Narediti je potrebno točen tloris bivališča in vanj vrisati tkzv. Bagua mrežo oz. še bolje Pa Kua karto, s katero vse površine, ki jih obsega prostor, razdelimo na devet enakih kvadratov/polj, s čimer lahko kasneje zelo natančno opredelimo tudi položaj pohištva, aparatur in predmetov v njem (mikro feng shui).

3. Izkoristiti je potrebno vse glavne elemente temeljnega feng shuija, t.j. notranjo zasnovo uporabe pohištva in predmetov, ki lahko vsebujejo različne elemente. Ti elementi morajo biti vedno v harmoničnih količinah in skladni z opredelitvijo in lastnostmi Bagua zemljevida.

4. Izbrati je potrebno barve glede na namembnost, smer in frekventnost, ki jo simbolizira oz. predstavlja določen prostor. Različne barve predstavljajo različne elemente, vsaka izmed njih pa ima svojstven pomen na simbolni ravni.

5. Dober feng shui model ne dopušča preveč temnih površin, saj se v njih, ker so manj propustne, či energija ne pretaka pravilno oz. enakomerno.

6. Potrebna je tudi skrbna izbira oblik predmetov in pohištva, kajti različne oblike predstavljajo posamezne energije različnih elementov in s tem v nas izžarevajo različne občutke (KUA), ki nas usmerjajo k uravnoteženju energij na različne načine.

7. Kavče in stole je potrebno vedno postaviti na način, ki omogoča tistim, ki sedijo na njih, primeren/enostaven pogled na vrata in naj ne bodo v liniji »energetskega prepiha«!

8. V skladu s feng shui smernicami modelov ležišč, je neprimerno postavljati postelje neposredno ob vratih, v idealnem primeru je postelja čim dlje od vrat, zidovi pa naj vsaj na eni strani služijo kot zaščita (Želva). Vzglavje naj »gleda« v vašo dobro smer, noge usmerite proč od vrat. V kolikor leži postelja v coni »energetskega prepiha«, se pojavijo težave z zdravjem (šibki organi v uničevalnem ciklu dveh od petih elementov).

9. Ogledala je treba namestiti povsem strateško, po potrebi in previdno, glede na smer pretoka energij in odboj svetlobe. Če se izkaže, da so potrebna, potem naj bodo v vaši telesni višini ali višja. Razmisliti velja tudi, katere predmete bomo postavili ob njih.

10. Pravilen feng shui dizajn mora ljudem omogočati dobro počutje in udobje, da to začutijo v svoji notranjosti, ne da bi o tem zares razmišljali. Prostor je potrebno uskladiti oz. harmonizirati z naravnimi zakoni in ga uravnotežiti tako, da je po volji vsem članom družine (KUA harmonizacija).

slika71

Kaj je še dobro vedeti o feng shui Bagua zemljevidu:

V skladu s feng shui Bagua zemljevidom ustreza vsak del vaše hiše ali stanovanja drugačnemu vidiku življenja. Življenjskih vidikov je osem (devet), vsak od njih ima svoje značilnosti, saj se v vsakega stekajo po tri različne energije, skupaj torej 24. Pomembno je, da boste lahko s primerno energetsko uskladitvijo vsakega posameznega (bagva) območja znotraj vašega doma ali delovnega mesta, uskladili tudi vsa področja vašega življenja.

Devet področij življenja, ki jih simbolizira feng shui Bagua so:

Zdravje – Tai Qi (5), odnosi in ljubezen (2), denar in blaginja (4), slava in ugled (9), družina, predniki, nadrejeni (3), projekti, ustvarjalnost in otroci (7), znanje in duhovnost/kontemplacija (8), prijatelji, pomoč, varuhi in potovanja (6) in kariera (1).

Zdravje, v našem življenju najpomembnejše območje, ki je predstavljeno v feng shui Bagua karti kot center oz. Tai či, je mogoče izboljšati z urejenostjo in čistočo tega dela vašega doma. Barve tega območja so rumena, rjava in oranžna, njegove glavne energije so predstavljene z elementi Zemlje/Prsti in Ognja.

Blaginja je področje, ki bi ji morali posvetiti večjo pozornost, če so vaše težave povezane z denarjem. Barva območja je temno zelena ali temno modra, elementi, ki jih lahko tukaj uporabite, so energije Lesa s podporo Vode, izogibajte pa se vsakršne Kovine.

Feng shui Bagua življenjskega področja, imenovanega slava in ugled, je tista, ki ji namenimo pozornost, kadar želimo izboljšati svoj ugled katere koli vrste; predstavljena je z rdečo ali vijolično barvo, tukaj so prisotne energije elementov Ognja s podporo Lesa.

Področje odnosov in ljubezni je tisto, ki ovrednoti vaše medsebojne odnose in ga lahko še izboljšamo v primeru, ko iščemo nova razmerja ali hočemo izboljšati obstoječa, oziroma katere koli vrste odnosov; značilna barva je roza, prisotne so energije elementov Zemlje s podporo Ognja.

Družina je še eno pomembno življenjsko področje feng shui Bague, v kateri lahko uskladite družinska in službena razmerja, ki so prisotna v vašem okolju. Značilne barve so črne in modre, tukaj prisotne glavne energije so poistovetene z elementom Vode.

Naslednja feng shui Bagua je življenjsko področje ustvarjalnosti in potomcev. Kreativnost in otroke je potrebno uskladiti v primerih: če imate težave z otroki v družini, ko želite imeti otroke ali, ko želite še izboljšati vašo ustvarjalnost z novimi idejami. Tukaj je zelo dobrodošla rdeča barva sončnega zahoda. Glavni element je (žlahtna) Kovina.

Velik delež vaše notranje narave nosi Bagua področje znanja in duhovnosti. Barve tega območja so rumeni in vsi zemeljski toni, element je Zemlja. Po drugi plati lahko barve uporabite tudi kot aktivator za izboljšanje spretnosti in znanja, a takrat kot glavne barve tega območja uporabite črno in zeleno, kot element pa bi morali dodajati energije elementa Zemlje/Prsti.

Bagua področje prijateljev in potovanj je tudi dokaj pomembno in ga je mogoče izboljšati z uporabo bele in črne barve, vsebuje naj elemente Kovine in Vode. Življenjsko področje kariere in poti življenja je mogoče v prostoru uskladiti in izboljšati z uporabo modre in bele, oplemenitimo pa ga lahko še z rdečo barvo (razvijalec) in elementi nekaterih (žlahtnih) Kovin. Pomagamo si lahko tudi z naravnim olivnim oljem, črnilom ali dragocenejšo literaturo ter lastnimi spričevali, ki jim pridamo kovinski okvir, znotraj postavimo na rdečo podlago in vse skupaj še osvetlimo.

Pet elementov - pet tokov či energij

Pet elementov - pet tokov či energij

Pomembno: Na vseh osmih področjih je potrebno barve praviloma že predhodno uskladiti z izkazom Geomantičnega zemljevida, kateri nadvlada vse izkaze temeljnega feng shuija!
slika91

V vse manjkajoče dele območij (palač) je potrebno namestiti ustrezna feng shui zdravila.

Do kam sega (temeljna) BaGua in zakaj je (geomantična) Pa Kua tako pomembna?

Ljudje so dandanes v svoje življenje nekoliko bolj pripravljeni sprejeti feng shui prakso. Tudi pri lastniki nakupovalnih centrov, trgovin, hotelov, restavracij idr. javnih površin je zmeraj bolj prisotno spoznanje izjemne uporabnosti feng shui nasvetov in s tem njegovih odličnih zmožnosti.

Bagua zasnova – je eden od temeljnih vidikov enostavnega feng shui kartiranja bivališča. Metoda grafično razdeli celoten prostor na devet polj, vsako od njih nam predstavlja eno od področij življenja (oblika in število polj sta povzeti po magičnem kvadratu Lo Shu).

Kadar pa govorimo o Pa Kua zemljevidu (Pah Kwa), to pomeni, da prostor – površino kot celoto – kartiramo osmerokotno (8 x 45 °) iz samega fs centra (težišča), ki je eliptične oblike. Pričnemo jo oblikovati tako, da jo vežemo neposredno na os sever-jug. Pa Kua nam praktično pomaga tako, da pričnemo razumeti, kako bi tudi v smislu dobrega feng shuija čim bolje izkoristili obetavne energije za svoje dnevne potrebe kot so prehranjevanje-sedenje, gledanje TV, delo na PC-ju, branje in kot najpomembnejši vidik – SPANJE! Z njeno pomočjo se lahko izognete tako škodljivemu vplivu bolezenskih energij kakor tudi določite vrsto, polarnost in kvaliteto preferenčne či energije, ki prihaja v vaš dom, kar je za feng shui prostora bistvenega pomena.

Povzetek:
Bagua je tako primerno orodje kot metoda, kjer se vsi elementi temeljnega feng shui (smeri, barve, oblike in materiali) sinhronizirajo do splošne ubranosti na makro nivoju medtem, ko Pa Kua z njeno nadgradnjo in spoznanji iz Geomantije le-to opravi s precej večjo natančnostjo, skratka do popolnosti.

Prihodnjič: Harmonizacija posameznih prostorov (spalnica, dnevna soba, kuhinja).

fengshui_vcard_vladean-410x2501