Vse kar je potrebno je, da uporabite hitro kaleča semena ko so npr. od redkvice ali graha, nekaj vlage in toplote ter malo prostora na okenski polici.

 

Kako pričeti?

Za vzgojo lahko uporabite dve metodi – ali jih kalite v kalilniku ali pa v loncu s substratom. Semena, ki jih kalitev v kalilnikih navadno pojemo kar cela, medtem ko pri semenih, ki so zrasla na substratu uporabimo samo zelene dele. V obeh primerih pa uporabljamo kalice in odraslih rastlin. Kalice vsebujejo vse kar rastlina potrebuje za rast, zaradi česar so polne mineralov in vitaminov. Poleg tega so še čudovitega okusa in odličen dodatek številnim jedem.

Čeprav lahko kalice kalimo tudi v steklenih ali plastičnih lončkih, so kupljeni kalilniki navadno bolj praktični. Perforirano dno teh kalilnikov omogoča hitro namakanje semen, hkrati pa prepreči, da bi prekomerna vlaga povzročila nastanek plesni.

Ustrezna semena lahko najdete v številnih specializiranih trgovinah, ali pa jih naberite na lastnem vrtu. Ne uporabljajte pa semen, ki so namenjena setvi, saj so pogosto obdelana s pesticidi.

Kalčki

Kalčki sončnice imajo krasen okus po orehih.

Kalčki sončnice imajo krasen okus po orehih.

Kalčki so majhne rastline, ki imajo razvito primarno korenino in preprost poganjek s kličnimi listi. Ker so polni vitaminov, vlaknin in proteinov, so kalički izredno kvalitetno hranilo. Na voljo imate preko 20 različnih vrst rastlina, ki jih lahko jeste v tej obliki, kar pomeni obilico različnih okusov. Kalčki za kalitev potrebujejo vodo in toploto, ne pa tudi svetlobo, zaradi česar jih lahko kalite tudi v omarah. Na svetlobo jih je potrebno postaviti samo, če želite, da so klični listi obarvani zeleno.

Za kalitev semena dobro namočite. Najbolje jih je pustiti v vodi preko noči. Lahko jih namakate tudi manj, vendar ne manj kot osem ur. Namočena semena nato enakomerno razporedite po kalilniku. Vsak dan semena 2-3 krat prelijte s svežo vodo in pustite, da se dobro odcedijo. Ko so rastline vzklile, jih prestavite v hladilnik, kjer bodo ostale sveže dalj časa.

 

Zeleni listi

Vsak, ki je že kdaj kalil krešo, ve kako enostavno je vzgojiti te okusne liste. Pri tem pa ni potrebno ostati samo pri kreši. Enako uporabna so tudi semena pese in zelja. Številni kuharji jih dodajajo k jedem zaradi njihovih izrazitih arom. Podobno kot kalčki jih lahko gojimo preko celega leta, vendar za razliko od kalčkov, nujno potrebujejo svetlobo. Navadno potrebujejo tudi kakšen dan ali dva več, da zrastejo do zadostne velikosti.

Kalilnik ne zasede veliko prostora, v njem pa hitro vzgojimo okusne kalčke.

Kalilnik ne zasede veliko prostora, v njem pa hitro vzgojimo okusne kalčke.

Najlažje jih gojimo tako, da jih posejemo na vlažen substrat. Semena enakomerno razporedimo po površini in jih nežno prekrijemo s substratom. Če boste posejali več semen istočasno, ne pozabite označiti loncev. Lonce nato prenesite na svetlo mesto na okenski polici. Redno zalivajte, da se substrat ne izsuši. Po nekaj dneh bodo kalice dovolj velike, da jih poberete. Pri tem vam ni treba vleči rastlin iz substrata, temveč jih enostavno porežite blizu površine.

Za začetek

Med vsemi rastlinami, ki jih lahko vzgojimo kot kalčke, je seveda na prvem mestu lucerna (alfalfa). Kalčki so lucerne so primerni za pobiranje že po dveh dneh in imajo prijeten nežen okus po grahu. Odlično se podajo v solate. Za bolj izrazit okus po grahu, posejte seveda – grah. Tudi grah bo vzklil v dveh dneh in krasno dopolnjuje okuse testenin in riževih solat. Za nekoliko pikantnosti poskusite z redkvico. Kalčki redkvice so zelo hrustljavi in rahlo pekoči. Podobno prijetnega okusa so tudi kalčki leče, sončnic in čičerike.

V kolikor vas bolj privlačijo zeleni listi pa poskusite s krešo, ki se krasno poda k jajcem, krompirju ali celo juham. Poleg kreše lahko vzgojite tudi semena pese ali rukule. Slednja imajo nekoliko pikanten okus. Podoben okus imajo tudi kalčki brokolija, ki so primerni za solate, mesne, zelenjavne in ribje jedi ter jedi iz stročnic. Ali pa poskusite s kalčki gorčice, ki vsebujejo izjemno veliko beljakovin (30%) in olj. Gorčične kalčke uporabljamo kot dopolnilo solatam in številnim drugim jedem. Posebnost pa so janeževi kalčki, ki so izredno aromatični Bogati so z vitamini E, A in B ter železom, kalcijem in manganom. Janeževe kalčke uporabljamo kot začimbo k ribjim jedem in testeninam.

Vabljeni: obiščite okrasni vrt in e-trgovino svet čebulic.

logo_bel1