Bolniki dolgo časa skrivajo svoje težave, saj so v zadregi. Neprijeten vonj, občutek krivde, strah pred odkritjem neprijetnega vonja ali celo mokrote jih še dodatno ovirajo, da bi stopili do zdravnika in spregovorili o težavah.

Kako začeti pogovor, kako opisati težave, ko se odločite stopiti do zdravnika?

V veliko pomoč vam bodo številne brošure, članki na internetu in časopisih. Videli boste, da se o tem veliko piše, da niste edini, ki imate tovrstne težave in predvsem, da so le te rešljive.

Zdravniku opišite problem preprosto, lahko začnete »veste, zadnje čase mi ob kihanju uhaja urin«. Povežite inkontinenco z dogodkom, ki jo sproži, na primer uhajanje ob kašlju, dvigovanju bremen, teku, hoji po klancu navzdol. Morda vam uide samo takrat, ko začutite nenadno močno potrebo po uriniranju, pa tisti trenutek za to ni možnosti. Lahko jo povežete s pitjem alkohola, kave ali mrazom. Nekaterim uhaja urin po končanem uriniranja, čutijo, da se mehur ni povsem izpraznil. Ali vam urin uhaja stalno in ne glede na aktivnosti? Ali vam uhaja med spolnim odnosom oz. po njem? Ne jemljite simptomov kot nepomembne, kot da se dogajajo samo vam. Poskušajte tudi opisati količino urina, ki vam uide. Lahko s številom zamenjanih dnevih vložkov, ki jih lahko tudi tehtate, kolikokrat dnevno se preoblečete, pišite dnevnik o tem.

Cilj strokovne pomoči je, da je bolnik suh in da se vzpostavi normalno mokrenje. Vedno pa to ni mogoče. Bolnik ima na voljo številne možnosti in pripomočke za vzdrževanje osebne higiene, kot so: vložki, hlačne plenice, mrežaste in vpojne hlačke, losjone in robčke za umivanje, nepremočljive posteljne podloge, idr.

Več informacij >>

Oglasno sporočilo