Delovno aktivno prebivalstvo postaja vse starejše, na trgu dela težje obdrži zaposlitev in jo tudi najtežje najde. Na drugi strani pa je sodoben trg dela komplementaren z daljšanjem delovne dobe v skladu s predvideno modernizacijo pokojninske zakonodaje. Trenutna gospodarska situacija je prisilila mnoga podjetja, da so zmanjšala število zaposlenih ali celo prekinila poslovanje in ob tem so se na trgu dela znašli tudi številni zaposleni z dolgoletnimi izkušnjami.

Nobenega dvoma ni, da imajo zreli delavci številne kvalitete, vendar je današnja družba precej usmerjena k mladim in tako lahko starejši iskalci zaposlitve pri iskanju zaposlitve naletijo na številne težave. Ne glede na to pa lahko s premišljeno strategijo sebe predstavijo kot dragocenega/-no kandidata/-tko za zaposlitev. Seveda ne morete spremeniti koledarja in svojih let, lahko pa postanete zelo konkurenčen/-na kandidat/-ka na trgu dela.

V Centru za razvoj človeških virov, ki vodi projekt za kakovostno staranje Q-ageing, so za vse starejše iskalce zaposlitev pripravili nekaj nasvetov:

– Ne obremenjujte se z negativnim pogledom na starost

– Predstavite svojo pozitivno naravnanost

– Spoprijateljite se s tehnologijo

– Zavedajte se svojih veščin

– Oblikujte svoj zaposlitveni cilj

– Poskrbite za dobro predstavitev na papirju

– Pripravite si osebno predstavitveno mapo

– Na zaposlitvenem razgovoru dajte vse od sebe

– Pri iskanju zaposlitve bodite aktivni

– Negujte svojo socialno mrežo

– Bodite aktiven član družbe

– Rdeča nit v vaši strategiji iskanja zaposlitve naj bo prepričanje, da leta prinašajo tudi prednosti!

Več o posameznih nasvetih pri iskanju zaposlitve lahko preberete v zloženki o zaposlovanju starejših.