Vprašanje:

Enostavno ne morem več in se obračam na vas za pomoč.
Zadnje mesece imam hude težave. Ne vem, če so psihične, toda moja osebna zdravnica ne najde vzroka kje drugje. Ponoči ne spim, zbudim se zgodaj, vsa napeta in uničena. Duši me, večkrat tudi stiska v prsih, kot bi mi hotelo srce pobegniti. Boli me glava, čutim pritisk in vrtoglavice. Kar naprej bi jokala, vse vidim črno okoli sebe. Boli me trebuh, hrbet, čisto brez moči sem. Nisem za nobeno rabo.

Pred nekaj časa sem rodila deklico. Brala sem, da se po porodu velikokrat pojavi poporodna depresija in jaz mislim, da jo imam. Imam pa še en problem, ki me tare. S sedanjim fantom nisva poročena, se pa bova kmalu.

On me ima zelo rad, jaz pa njega niti ne. Pred njim sem imela fanta, ki sem ga imela res iz srca rada, ampak on mene ni maral. Nekaj časa sem bila z obema. Sploh ne vem, čigava je deklica, si pa želim, da bi bila od prvega fanta. S tem drugim vsi pravijo, kako sva lep par. On je zelo ponosen name. Prijateljici sem povedala, da imam v srcu še zmeraj rada prvega fanta, pa je rekla, da se bo s časom vse uredilo. V stiski sem, ker ne morem sedanjemu fantu povedati vsega tega, čeprav se še kar veliko pogovarjava.

Tako hudo mi je, ne vem kaj naj storim. Pa še ta poporodna depresija se me je lotila. Včasih si kar mislim, da sem prekleta. Povejte, kaj naj storim.
Marjetka

Odgovor:

Poporodna motnja se res pojavi po porodu pri nekaterih ženskah in je lahko različno izražena. Kaže se z depresijo, psihotičnimi simptomi, anksioznostjo in še na druge načine. Depresivno anksiozne težave, ki jih navajate, bi lahko vključili v to sliko, ravno tako tudi občutek, da ste prekleti. Vzroki za nastanek depresivnosti po porodu so lahko telesni, čustveni ali genetski. Vi pa postavljate v ospredje čustvene vzroke. Zapletli ste se v situacijo, ki je postala resna z rojstvom otroka. Vaša celotna življenjska situacija torej močno vpliva na vaše čustvovanje in počutje. Seveda lahko obiščete psihiatra ali kliničnega psihologa, da vam pomaga razrešiti vozel, glavno delo pa vseeno čaka vas samo.

Razmisliti bi morali zlasti o tem, kaj si v življenju želite zase in za svojega otroka in kaj vi sami lahko prenesete in za koliko časa.

Sčasoma se res lahko marsikaj spremeni in pokaže v drugačni luči. To, da bo čas naredil svoje drži, ni pa nujno, da bo dobro za vas in otroka. Veliko je odvisno od tega, kakšna oseba ste. Že to, da ste se zapletli v tak klobčič, kot ste se, nekaj pove in bi vam resno svetovala veliko previdnost pri nadaljnjih odločitvah.

Poporodne depresije pa sicer pogosto minejo same od sebe in se niti ne ponovijo.