V članku o času in zaslonki sem napisal, da je fotoaparat zatesnjena škatla, v katero preko objektiva pride svetloba in se vtisne na določen medij (steklena plošča, film ali čip). Fotoaparat je torej tehnični pripomoček, ki fotografu omogoči, da na medij zapiše informacijo zamrznjeno v trenutku pritiska na sprožilec. Verjetno ni veliko ljudi, ki v rokah še ne bi imeli kakršnega koli fotoaparata in bi z njim fotografirali. In kdor je fotografiral in videl rezultate je bil z njimi zadovoljen ali pa je hotel postati še boljši in se je odpravil nakupovat fotoaparata ter pri tem stremel k tehnični popolnosti itd.

fotoaparat-kompaktni-ixus

Kompaktni digitalni fotoaparat je najbolj razširjen. Je cenovno dosegljiv, majhen, praktičen in dela lepe fotografije. Tudi z njim se da narediti odlične serije. Ni pa to fotoaparat za zahtenejše uporabnike, ki želijo več kontrole globinske ostrine, drugačne objektive ipd.

Moje mnenje je, da je vsak fotoaparat namenjen za točno določene fotografije, kljub temu pa ga lahko uporabimo tudi za kaj drugega, če le dovolj dobro razmislimo. Tako odlični fotografi fotografirajo z mobilnimi telefoni ali kompaktnimi fotoaparati, spet drugi z veliko formatnimi fotoaparati. Vse se da, če se le hoče.

dslr-canon_eos450d

Digitalni zrcalno refleksni fotoaparat, vstopni model. To pomeni, da je namenjen tistim, ki si želijo več kot kompakta, imajo možnost menjave objektivov, veliko programov itd. Kakovost fajlov je odlična. Seveda se DSRL modeli potem stopnjujejo po cenovni lestvici naprej do profesionalnih DSRL fotoaparatov. Nekatere zadovolji že vstopni model, druge srednji, tretji posežejo po pro modelih.

Poglejmo klasični zrcalno refleksni fotaparat. Gre za aparat, v katerega se vstavi film leica formata, to je 36x24mm, kar pomeni, da je tisto, kar smo fotografirali, shranjeno na 3,6 x 2,4 cm veliko površino. Trenutek, ki smo ga ujeli na tako majhno površino, lahko povečamo tudi na list formata A3 (42×29,7cm). Fotoaparat torej stiska realnost na manjši format, temu lahko rečemo tudi, da jo »zazipa« ali »zarara« (ta dva izraza prihajata iz računalniške terminologije). Obstajajo še druge velikosti formatov filma – vse od mikro filma do filmov velikega formata. Bolj kot je film velik, manj je potrebno zipati in kakovost je temu primerno boljša. Podobno je pri digitalcih. Kompakti, ki imajo majhne čipe, ne morejo biti tako kakovostni kot sedaj vse bolj razširjeni t. i. full frame zrcalno refleksni aparati leica formata. In tudi ti ne morejo biti tako kakovostni kot digitalci srednjega formata, kjer so čipi formatu primerno večji. Kompakti se uporabljajo na primer za družinske izlete in za posnetke kjer koli in kadar koli se nam zahoče. Predvsem zato, ker so majhni in preprosti za uporabo.

dslr-nikon_d3

Profesionalni digitalno zrcalno refleksni fotoaparat. Namenjen je predvsem fotoreporterjem, saj s svojo odzivnostjo in hitrostjo težko izpustijo kakšen trenutek dogodka. Izdelava je vrhunska, roki se prilega kot rokavica, skratka odličen aparat ampak za tiste, ki vedo kaj potrebujejo in zakaj ga potrebujejo. Predrag za igračo.

Zrcalno refleksni digitalci, ki imajo več velikosti čipov, so bolj zmogljivi. Full frame zrcalno refleksni digitalci pa so najzmogljivejši v tej kategoriji, saj imajo največje čipe. Digitalni fotoaparati srednjega formata se uporabljao v modni in industrijski fotografiji, oziroma so nepogrešljivi v studijih. So pa tudi pregrešno dragi in navadnim smrtnikom skoraj nedosegljivi.

hasselblad-h3d31

Fotoaparat najvišje kakovosti. Srednji format, fajli so ogromni, njihova kakovost pa je vrhunska. Imajo ga tisti, ki delajo na najvišjem nivoju komercialne fotografije. Že to, da ga poplačaš zahteva veliko truda in trdega dela.

Ker pa fotografija ni le tehnika, ampak predvsem vizualizacija fotografovih misli in idej, so fotoaparati sekundarna stvar. Primarna stvar je izdelek, tj. fotografija, ki nastane v glavi.

Torej, kakšen fotoaparat kupiti?

Če boste fotografirali otroke, partnerje ali domače živali na izletih, doma itd. in ne potrebujete kvalitetnih printov velikosti 40x30cm, ampak le nekaj za spomin, potem je dovolj že malo boljši mobitel. Z njim lahko naredite tudi prave umetnine in jih razstavite v kakšni galeriji. Odvisno kaj fotografirate. Podobno je z vsemi drugimi fotoaparati.

fotoaparat-mobilnik

Skoraj vsak mobilnik ima fotoaparat. Uporaba je preprosta in velikokrat lahko pride prav. Ko želimo doma pokazati kakšen stol smo videli v trgovini, ko želimo otroka fotografirati na igralu v parku ... Možnosti je veliko, kvaliteta pa seveda omejena. Ampak tudi z mobilnikom se da narediti odlične fotografije.

Če hočete res vrhunsko kvaliteto za velike povečave, modne kataloge, tehnične fotografije ali kaj podobnega, potem je prava izbira srednji format, ki ga lahko kupite namesto enega kar dobrega avtomobila. Fotoaparat je seveda pomemben del fotografskega procesa, a ni najpomembnejši. Najpomembnejši je tisti del, ki se ne vidi, ki se ne da opisati, ki nastaja in se odvija v glavi fotografa.  Zato ne fotografirajte le s fotoaparatom, ampak predvsem z glavo.

Če kdo hoče bolj konkreten nasvet, naj spodaj v komentarjih napiše kaj bi rad fotografiral in mu bom odgovoril.