Ciklično pojavljanje tem, ki so v posameznih obdobjih v ospredju, je venomer isto – jeseni beremo o izogibanju prehladom, pozimi o tem, kako čim bolje poskrbeti za svojo prezeblo kožo, spomladi se pričnejo pozivi k linču celulita in hujšanju (da bomo do kopalne sezone karseda fit), poleti pa poslušamo nasvete o “pravilni” izbiri kopalk. Pa ta sploh obstaja?

kopalke3Ko beseda nanese na kopalne kostime, modni nasveti odpovejo. Letos so morda res najbolj vroče kopalke v snežni belini, opazni, nenavadni kroji, vintage stil in obilica modnih dodatkov tudi na plaži, a če vas mati narava ni obdarila s postavo Gisele Bündchen, lahko vse trende mirno zanemarite. Nenavadne kopalke so rezervirane za postavice tipa Sanje Grohar, vse ostale se na plaži trudimo pač izgledati čim bolje. Dejstvo je namreč, da ima popolne postave le majhen procent ženskega prebivalstva in tudi tiste, ki jim zavidamo, imajo po navadi o svoji zunanjosti drugačno predstavo od nas.

giseleNasveti, kako skriti primanjkljaje in poudariti najlepše, kar je na našem telesu, so pri kopalkah večinoma prazni. Le kako bi lahko pri tako majhnem kosu oblačila skrili ali poudarili karkoli? Ne glede na to se nešteto revij baha s članki na ta račun. Ženske z majhnimi prsmi naj izberejo podložen in vpadljiv zgornji del z vzorci, predvsem mlajše naj se ne bojijo naborkov in volančkov; tiste brez pasu naj poiščejo model enodelnih kopalk s pasom ali drugače obarvanim predelom okoli pasu; tiste z velikimi prsmi naj pazijo na dobro oporo in naj ne privabljajo še dodatne pozornosti s kričečimi barvami in vzorci; tiste s krajšimi nogami naj ne nosijo kopalk s spuščenim pasom in tako dalje in tako dalje … Logika je preprosta.

kopalke2Pa ženske z večjimi boki in zadnjico? Pareo. Še dobro, da so v modi tudi raznorazni plažni dodatki od velikih torb, velikih očal, velikih zapestnic in kar največjih pareov, ki rešujejo žensko populacijo s takšnimi ali drugačnimi kompleksi glede lastne zadnjice in stegen. Če bi hotele na plaži izgledati tako dobro kot od nas »pričakujejo« razne revije, potem bi morale začeti stradati in predvsem obsesivno telovaditi vsaj pol leta vnaprej, da ne omenjamo zamrznitve v mladih letih, ker kopalke pač očitno delajo le za mladostnice.

kopalkeDejstvo je, da nobene kopalke iz vaše postave ne bodo ustvarile nečesa, česar pač ni. Naravne danosti lahko prikažemo v čim boljši luči na sto in en način, a s kopalkami si bomo na tem področju vseeno le težko pomagale. Dva miniaturna kosa blaga ne moreta spremeniti naših proporcev. Pazimo lahko le na to, da nam kopalke niso premajhne ali prevelike, da nas ne stiskajo na napačnih mestih, da imajo velike prsi dobro oporo, majhne pa zanimiv ali po želji podložen modrček.

kopalke6Večina nas na plažo pač ne hodi zaradi parade in – roko na srce – tudi sončenje pri stopnji današnje ozaveščenosti ni več šport, ki bi se mu lahko brezskrbno predajali. Pazite, da bodo vaše kopalke funkcionalne, za udobje na plaži pa poskrbite s preprostim ogrinjalom, ruto ali pareom. Zaščitite tudi svojo glavo – sončna očala so obvezen pripomoček, velik slamnik pa bo postavil piko na i.

200525430-001Starejše dame si lahko dovolijo še več dodatkov, vsekakor pa si ne bi smele dovoliti še ene reprize deset ali petnajst let starih kopalk. Vintage je stil, ki ga pri kopalkah le kopiramo, ne prenašamo iz roda v rod. Prav vintage kopalke so letos spet zelo modne, ženske v zrelih letih pa naj izberejo predvsem preproste enodelne modele z dobro oporo in kakšnim atraktivnim elementom, kot je zanimiv detajl na pasu. Udobje je nadvse pomembno in kot po navadi si glede okraskov na kopalkah velja zapomniti preprosto pravilo – manj je več.

kopalke4Na plaži je med vsemi najpomembnejši in najmodnejši le en dodatek – samozavest. Nihče ni popoln in nihče ob besedi plaža ne pomisli na modno pisto. V udobnem modelu kopalk, ki se bo dobro prilegal našemu telesu, bodo poletni užitki na dosegu roke.

Za ostalo morate poskrbeti same, saj na vašo zunanjo podobo ne bo nič vplivalo tako odločujoče kot samopodoba. Vaše telo je pač tako, kakršno je in z vsemi kvazi pomanjkljivostmi vred je popolno. Pomanjkljivosti tako ali tako ne obstajajo – to je le negativna beseda, ki so nam jo priučili in je v zvezi s svojim telesom sploh ne bi smeli uporabljati. Nepopolnih teles ni.