V zadnjih desetletjih so srčno-žilna obolenja prevzela prvo mesto pri umrljivosti v zahodnem svetu. Z medicinskega vidika gre za vse večjo izpostavljenost dejavnikom tveganja za razvoj ateroskleroze. Pri tem zdravniki izpostavljajo predvsem hiter, stresen način življenja s premalo počitka in gibanja, hitro prehrano, debelost in kajenje. Zbolijo vse mlajši ljudje, v zadnjih desetletjih tudi vse več mladih žensk doživi srčni infarkt, čeprav so sicer v rodni dobi dokaj dobro zaščitene z visoko ravnjo estrogenov. Pomembno vlogo pri naraščanju števila nekaterih bolezni ima tudi napredek medicine. Življenjska doba se je v 20. stoletju izjemno podaljšala, s staranjem pa prihajajo vedno bolj do izraza degenerativne spremembe na obtočilih.

Pogovarjali smo se Andrejem Vugrincem, dr. med., specialistom kardiologije, vaskularne in interne medicine iz Zdravilišča Radenci.

Kdo je bolj ogrožen – ženske ali moški in kakšno vlogo ima starost?

Ogrožene so tako ženske kot moški. V rodni dobi so ženske deloma zaščitene z visoko ravnjo estrogenov, za koronarno boleznijo in drugimi žilnimi boleznimi pogosteje zbolijo mlajši moški. Po menopavzi se obolevnost in umrljivost praktično izenačita. Tudi starost je dejavnik tveganja za razvoj žilnih bolezni, saj pri vsakem posamezniku, pri nekaterih počasneje, pri nekaterih hitreje, poteka proces ateroskleroze. Delno gre seveda za dedno obremenjenost, večinoma pa na proces ateroskleroze vplivajo drugi dejavniki tveganja.

Kdaj je čas za obisk zdravnika?

Glavna simptoma, na katera moramo biti pozorni, sta težka sapa pri naporu in tiščoča, pekoča bolečina v prsnem košu pri obremenitvi. Zbadajoče bolečine na levi strani prsnega koša so pogost vzrok za napotitev v kardiološko ambulanto, vendar skoraj nikoli ne pomenijo srčno-žilnih težav, večinoma gre za kostno-mišično bolečino. Znaki za močno napredovalo aterosklerozo vratnih arterij so lahko omotice, nezavesti, tranzitorne ishemične atake (praktično manjši in prehodni ekvivalenti možganski kapi) in možganska kap. Simptomi ateroskleroze ožilja v spodnjih okončinah pa so bolečine pri hoji, ki zahtevajo ustavljanje in počitek, tako bolečino imenujemo klaudikacijska bolečina. Ob tako močno izraženih simptomih je seveda nujen takojšen obisk zdravnika. Priporočamo, da se preventiva začne bistveno prej, preden nastopijo takšne težave. Predvsem družinsko obremenjeni posamezniki ali tisti z več dejavniki tveganja naj bi bili po 40. letu redno pod nadzorom izbranega zdravnika ali v primeru izrazitejših težav kardiologa.

Radenci so poznani po edinstvenem izviru zdravilne mineralne vode, ki se po vsebnosti ogljikovega dioksida uvršča med najbogatejše mineralne vode v Evropi. Polna kad vsem znane radenske, ki pa ima v nasprotju s tisto iz steklenice zelo veliko ogljikovega dioksida, se uporablja tako za zdravljenje, rehabilitacijo, kot tudi preventivo že vse od leta 1882. Kakšni so učinki kopanja v znameniti mineralni kopeli? 

Mineralna  voda,  ki  je  znana  po  visoki  vsebnosti  ogljikovega  dioksida,  med  kopeljo pronica  skozi   kožo,  v  telesu  pa  deluje  kot  neposreden  vazodilatator,  se  pravi,  da  širi  krvne  žile  in  izboljša  njihovo   elastičnost.   To   pripomore   predvsem   k  uravnavanju   krvnega   tlaka   in razbremeni srčno mišico. Mineralna kopel prav tako  širi  kapilare  v  koži,  ki  v  kopeli  pordeči,  refleksno  se širijo žile tudi v globini  telesa, pretok krvi se poveča. Ker pade periferni odpor,  se  delo  srca  zmanjša.  Na  ta  način  dobijo  organi  več  kisika  in  druge  potrebne snovi, hkrati pa se organizem zaradi izboljšane cirkulacije hitreje  in izdatneje osvobodi odpadnih snovi. Funkcija organov se izboljša, celotno  telo se krepi in hitreje regenerira, njegova odpornost se poveča.

Mineralna kopel je učinkovita za naslednje bolezni in bolezenska stanja:  bolezni srca in ožilja  –  arterijska  hipertenzija,   stabilna  angina pektoris, stanje po prebolelem srčnem infarktu, stanje po operacijah na srcu in žilju, motnje periferne arterijske in venske cirkulacije.

ZANIMIVOSTI O NARAVNI RADENSKI MINERALNI VODI

  • Prvo kemijsko analizo radenske mineralne vode je opravil dr. Miteregger leta 1871 v Celovcu.
  • Glavno indikacijsko področje so bolezni obtočil, saj radenska mineralna voda stabilizira krvni tlak, poviša koncentracijo magnezija in  pospeši izločanje natrijevega klorida. Zaščitno deluje tudi na ledvice, saj zmanjša kristalizacijo urina in  s tem nastanek ledvičnih kamnov. Ublaži tudi težave pri refluksni bolezni požiralnika. Zaradi izboljšanja lokalne prekrvitve pospešuje celjenje ran (mineralne kopeli)
  • Radenska mineralna voda ni primerna pri akutnih vnetnih boleznih, malignih obolenjih v aktivni fazi in pri komplicirani nosečnosti.
  • Od drugih mineralnih vod se razlikuje po edinstveni mineralni sestavi, ki je pomembna predvsem za biorazpoložljivost mineralov, tudi mikroelementov, kot sta litij in selen. Odlikuje jo tudi izjemna čistost, predvsem popolna odsotnost nitritov.
Obiščite Zdravilišče Radenci v septembru. Čaka vas ugodna ponudba, po kateri plačate 3, bivate pa kar 4 noči! Preverite tukaj! >>

Oglasno sporočilo