Kvinoja ali quinoa je ena od prvih žitaric (tehično gledano je pravzaprav seme), ki jih je človeštvo kultiviralo in začelo uporabljati za prehrano. Je polnega okusa po zemlji in je tudi ena redkih žitaric, ki vsebuje vseh devet ključnih aminokislin. Je torej idealna za pripravo jedi, kakršna je kaša – zdrava, krepka hrana, ki zadovoljuje skoraj vse potrebe. Ko sem spoznal kvinojo, mi je pomagala ceniti številne starodavne jedi in kulture, ki so mi obogatile življenje, če sem jim bil le pripravljen odstopiti del prostora na svoji jedilni mizi. Če si jo pripravite zvečer, jo zjutraj pred dolgim tekom samo še pogrejete. Je izvrstna mešanica ogljikovih hidratov, proteinov in maščob, v tem receptu pa jo osladimo s sadjem in cimetom. Če vanilijo nadomestimo z mandljevim ali lešnikovim izvlečkom, dobimo različico z okusom po oreških.

  • skodelica posušene kvinoje, splaknjene in odcejene
  • 2 skodelici vode
  • skodelica mandljevega mleka
  • hruška, olupljena, razrezana in drobno nasekljana ali
  • banana, narezana na koščke
  • ¼ skodelice suhih kokosovih kosmičev
  • 3 žlice Udovega olja mešanica 3-6-9
  • ½ čajne žličke vanijijevega izvlečka
  • 1 ½ čajne žličke mletega cimeta
  • potresemo z rezinami jabolka, rozinami, semeni chia ali s katerimkoli vam najljubšim sadjem

Kvinojo stresemo v vodo in zavremo, nato pa na srednje močnem ognju kuhamo 15 do 20 minut, da kvinoja popije vso vodo in postane prozorna. Premešamo jo z vilicami in ohladimo. Nato jo skupaj z ostalimi sestavinami mešamo v mešalniku, da dobimo gladko maso.

Kašo s kvinojo lahko pripravimo že zvečer in jo imamo v hladilniku pripravljeno za krepak zajtrk pred dolgo vadbo. Če jo želimo toplo, jo na zelo šibkem ognju grejemo pet minut (v tem primeru je bolje, da se olju pri pripravi mešanice izognemo in ga dodamo šele na krožniku, ko je že pogreta). Na vrhu potresemo z izbranim sadjem ali oreški.

ZADOŠČA ZA 4 OBROKE

Veganski recepti vrhunskega športnika Scotta Jureka

Čeprav Scott Jurek ne tekmuje več, je še vedno eden najboljših ultramaratoncev na svetu. Zmagoval je na dirkah, ki štejejo med najbolj naporne športne prizkušnje nasploh, ne le v teku. Sedemkrat je zmagal na znamenitem, 100 milj dolgem ultramaratonu Western States, trikrat na legendarnem grškem Spartatlonu, dvakrat na ultramaratonu Badwater v peklensko vroči Dolini smrti in nenazadnje, bil je zmagovalec “največje tekme, ki je svet ni videl”, tekaškega merjenja moči s Tarahumarami, indijanskim ljudstvom tekačev v mehiških Bakrovih kanjonih. In vse to ob rastlinski hrani. Recept je povzet po Jurekovi uspešnici Jej in teci.