Materinski dan ima v svetu namreč dolgo in bogato tradicijo. Praznik izvira iz Združenih držav, kjer so ga začeli praznovati že daljnega leta 1910, le nekaj let zatem pa se je običaj praznovanja dneva vseh mater preselil tudi na Staro celino. Sprva smo materinski dan praznovali 15. maja, kasneje pa je bil prestavljen na 25. marec.

Kljub temu se praznik v naših krajih dolgo ni prejel. Razlog za to gre najverjetneje iskati v praznovanju osmega marca, ki je bil v času nekdanje skupne države (in je še danes) močno uveljavljen kot praznik žensk. V luči tega je bil Materinski dan, ki se je odvijal le dobra dva tedna kasneje, povsem zapostavljen.

Kljub vsemu pa je zadnja leta tudi ta praznik vseeno našel pot v Slovenijo in marsikdo se 25. marca spomni svoje mame, jo razveseli s kakšno malenkostjo ter na ta način izrazi svojo hvaležnost ali naklonjenost.

V kolikor vam načelna drža ne dopušča nasedanje na ‘komercialne trike potrošniške družbe’ pa imate še vedno veliko možnosti, kako zaobiti to plat zgodbe, zato naj vam to nikar ne služi kot izgovor. Nenazadnje lahko svež šopek rož naberete tudi v naravi – zvončki, teloh in trobentice so že pokukali iz zemlje. V kolikor pa trganje rož ni vaša najmočnejša vrlina, pa svojo mamo še vedno lahko prijetno presenetite in ji iz srca zapojete tisto pesem, ki smo se jo v nekih drugih časih skupaj učili v vrtcu:

Mamica je kakor zarja, zjutraj se smehlja,
ko še v postelji se dete s sanjami igra.

Mamica je kakor luna, dolge b’di noči,
da počiva njeno dete mirno, brez skrbi.

Mamica je kakor sonce, srček njen je zlat,
kakor žarek, ki posije od nebeških vrat.

In zato nikdar mamice ne dam.
eno le na svetu širnem mamico imam.

P.S.: Ob praznikih ne pozabite na svoje najdražje. Pošljite jim kakšno lepo elektronsko voščilnico!