V zadnjem času trg z rabljenimi vozili naravnost cveti. Odkar je Slovenija odprla svoje meje proti Evropi se je k nam še dodatno povečal dotok tujih avtomobilov. Praktično vsak, ki ima vsaj malo trgovske žilice in se približno spozna na motorna vozila, v tem poslu lahko hitro zasluži precej denarja. Ne dovolite, da si prisluži vašega!

Sledite razumu, ne impulzu
Trikrat premislite preden se odločite za nakup. Uskladite vaše potrebe z dejanskimi možnostmi – ko veste kaj potrebujete in kaj si lahko privoščite, bo nakup precej lažji. Zaupajte vašemu občutku! Če imate vtis, da vam prodajalec nekaj prikriva ali, da posel ni tako dober kot se zdi, imate najverjetneje prav. Zlato pravilo je: bolje izpustiti en dober nakup kot se prehitro odločiti za slabega. Ceno napačne odločitve boste odplačevali še dolgo časa.

Preverite dokumente
Pred nakupom natančno preverite, če se številke motorja in šasije vozila ujemajo s tistimi na dokumentih in v pogodbi. Ne pozabite preveriti tudi lastništva. V kolikor prodajalec ni lastnik vozila mora imeti za prodajo seveda ustrezna pooblastila.

Stanje karoserije
Najprej preverite najbolj očitno. V kakšnem stanju je karoserija? Morda avto že načenja rja? Natančno preglejte pragove, robove blatnikov in vrat, odstranite notranje tepihe in preglejte skrite kotičke ter stike. Bodite pozorni na različne odtenke barve, ki nakazujejo, da je bil avto zaleten. To lahko sklepamo tudi iz ostanka laka na tesnilih ter zavarjenih mest na podvozju in nosilcih karoserije. Slab znak so tudi slabo prilegajoča se vrata, pokrovi ali notranje obloge. Če avto z več deset tisoč prevoženimi kilometri na sprednjem pokrovu in maski nima sledi pikic, se vprašajte kako je to mogoče. Preverite gume: profil naj bo globok vsaj 4mm, proizvajalec in tip gum naj bosta na vseh kolesih ista. Gume zvožene samo po eni strani so prav tako znak za alarm – gre za poškodovane obese ali pa slabo odpravljene posledice nesreče. O vozilu (in še več o njegovem lastniku) veliko pove tudi notranjost avtomobila.

Srce avtomobila – motor
Odprite pokrov motorja. Če je motor pretirano zaoljen (ali pa pravkar umit), gre za slab znak. Preglejte hladilno tekočino, nivo olja ter zavorne tekočine. Preverite tesnjenje cevi in hladilnika – sledovi vodnega kamna pričajo o puščanju tekočine. Prižgite vse odjemnike elektrike hkrati, od tem akumulator ne bi smel imeti težav. Vozilo vžge v prvem poizkusu? Po uspešnem vžigu preverite temperaturo motorja in se prepričajte, da avto ni bil predhodno segret na delovno temperaturo. Odprite pokrov za dolivanje olja: iz odprtine se ne sme kaditi, hladilna tekočina pa se ob delujočem avtomobilu ne sme peniti.

Vožnja
Preden speljete, na mestu preverite, če lahko tekoče in brez čudnih zvokov prestavljate v vse prestave. Bodite pozorni na opozorilne lučke in delovanje stikal. Preverite sklopko s t.i. polžjo vožnjo: v prvi prestavi počasi spuščajte sklopko, dokler se avto, brez dodajanja plina, počasi ne začne premikati. Ko vozite, odpravite vse druge zvoke – izključite ventilacijo in ugasnite radio. Pozorni bodite na odziv avta pri dodajanju plina ter na morebitni dim za avtomobilom pri odvzemu plina. Je prestavljanje tekoče tudi med vožnjo? Volan na ravni cesti ne sme vibrirati, na luknjasti cesti pa je znak za alarm glasno klopotanje podvozja. Na ravni in prazni cesti lahko opravimo tudi test zavor in sicer tako da spustimo volan in močno zavremo, ob čemer mora vozilo zavirati naravnost, iz zavor pa se ob tem ne sme slišati nobenih kovinskih zvokov. Pri občutno manjši hitrosti lahko preverimo tudi delovanje ročne zavore. Prižgite ventilacijo, gretje in/ali klimo. Pozorni bodite na vonj, ki prihaja iz ventilacije.

Zgornji nasveti so le del široke množice stvari, na katere moramo biti pozorni ob nakupu rabljenega vozila in v kolikor ne zaupamo lastnemu znanju ter presoji, je prisotnost strokovnjaka ob nakupu vedno dobrodošla. Prav tako se velja s prodajalcem dogovoriti za predhodno opravljen tehnični pregled, še bolje pa je, če se za nakup odločite pri ponudniku, ki nudi garancijo tudi na rabljena vozila. Dober nakup in srečno vožnjo vam želi uredništvo zlataleta.com!