Foto: Ivan Kuznecov; Hong Kong - POSKUSI, ČE SI UPAŠ

Foto: Ivan Kuznecov; Hong Kong – POSKUSI, ČE SI UPAŠ

Galerija “S”,  9.6.2016 – 18.9.2016, 9.00 – 21.00, vstopnina

Kustos razstave: Arne Hodalič

VODENA OGLEDA PO RAZSTAVI Z ARNEJEM HODALIČEM:

  • torek, 14. 6. 2016 ob 17.00,
  • petek, 9. 9. 2016 ob 17.00.

Cena vstopnice za vodeni ogled: 3,00 € (število vstopnic je omejeno).

Kolikokrat na svoje oči vidite kaj zares novega? Kako pogosto nanese priložnost, da hodite po dotlej neznanih krajih ali ste priča edinstvenemu dogodku? Fotografi National Geographica so med tistimi izbranci, ki imajo priložnost ali srečo, da se jim to kar pogosto dogaja.

Foto: Stephen Alvarez, Madagaskar - LEMURJEVO RAZGLEDIŠČE

Foto: Stephen Alvarez, Madagaskar – LEMURJEVO RAZGLEDIŠČE

Vse od iznajdbe fotoaparata je bila fotografova vloga v tem, da iz neznanega naredi znano, pravi znameniti fotograf National Geographica Stephen Alvarez. Fotografi, ki so se denimo konec 19. stoletja odpravili na ameriški Zahod, so ponudili neizpodbiten dokaz, da pokrajine, kakršne so si ljudje prej slikali le v domišljiji, zares obstajajo. Pripomogli so k ustanovitvi prvih narodnih parkov. Postali so stalni spremljevalci različnih odprav v neznano in dokumentirali pomembne znanstvene izsledke. Vloga, ki so jo fotografi National Geographica sprejeli z odprtimi rokami, s tem pa veliko prispevali k poglabljanju našega znanja o svetu.

Nekatere fotografije razkrivajo skrita čudesa sveta. Svetlobne sledi, denimo, ki jih v gozdu rišejo kresničke, so prešibke za naše oči. Lahko pa jih osvetli in izriše fotografija.

Foto: Marko Korošec; Kolorado ZDA - SUPERCELIČNI NEVIHTNI OBLAK

Foto: Marko Korošec; Kolorado ZDA – SUPERCELIČNI NEVIHTNI OBLAK

Včasih so razmere izjemno nevarne; le malokdo si želi biti v bližini bruhajočega ognjenika ali pošastnega tornada – toda fotografi, ki jih neustavljiva strast pogosto žene do zadnjih meja, nam omogočajo posredno doživeti tudi to. Takšna je recimo fotografija slovenskega fotografa in lovca na tornade Marka Korošca: v Julesburgu v Koloradu je maja 2013 v objektiv ujel supercelični nevihtni oblak in zmagal na natečaju revije National Geographic Traveler v konkurenci 18.000 fotografij. S to fotografijo vabimo tudi na letošnjo razstavo.

Foto: Lukas Gawenda; Yellowstonski narodni park, Wyoming, ZDA - BIZONI NA POTEPU

Foto: Lukas Gawenda; Yellowstonski narodni park, Wyoming, ZDA – BIZONI NA POTEPU

Razstava Malokdaj videno/Rarely Seen je nastala na podlagi izbora fotografij društva National Geographic Society v Washingtonu kot sestavni del ponudbe tako imenovanih potujočih fotografskih razstav. Njen namen je ponuditi nekaj novega, neznanega, še neodkritega, dih jemajočega ali pa znano in že velikokrat videno prikazati drugače, na svež način. Izbrani posnetki posebnih krajev, neverjetnih naravnih pojavov, redkih dogodkov so nastali bodisi po spletu srečnih naključij – vrhunski fotograf se je ob pravem času znašel na pravem kraju – ali pa so plod tednov, mesecev, včasih celo let skrbnega načrtovanja. Naj vas opomnijo na to, kako lep, a hkrati krhek je naš svet.

Foto: Robert Clark; Kambodža - TA PROHM

Foto: Robert Clark; Kambodža – TA PROHM

Vstopnina: 3 Eur  (za obiskovalce z Grajsko vstopnico je vstop prost)

Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim Petrolovi bencinski servisi, poslovalnice Kompasa po Sloveniji …).

Za obisk razstave priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo.