Vsi imamo dneve, ko gre nam gre vse narobe. Spremo se s partnerjem, prijatelji nimajo časa za pogovor, v službi je tekmovanje s sodelavci že res neznosno. Na trenutke se počutimo manjvredno, primanjkuje nam samozavesti, včasih takšne misli celo prerastejo v prepričanja, da nas nihče ne mara. Kje je mejnik med »slabo voljo«, ki se vsakega občasno loteva in depresijo, ki ni več tako nedolžna kot samo »slaba volja«? Še bolj pomembno vprašanje pa je, kako si v takšnih trenutkih pomagati.

Nekdo opaža: »Moja punca okrog sebe vidi same strahove. Posledično je polna negativizma. Mnenja je, da so sodelavci (po večini sodelavke) slabe delavci in prijatelji. sorodniki so pravi barabini. Prijateljic in prijateljev moja punca skorajda nima, ker je do vseh pikra, predvsem pa je »polna črnih misli«. Seje nek nedefiniran strah in podobno. Včasih ni bila takšna. V čem je problem? Kaj se dogaja? Kaj lahko storim?«

desert_15»Just friends« guy opisuje: »…Zdaj sem seveda že obupan in me panika grabi. Zato sem poskusil na ona&on. Pa tudi tukaj ne gre. Nima smisla. Po mojem se bom nekaj naredil, da vsaj ne bom več trpel…«

Takšnim »črnim mislim« pravimo tudi negativne avtomatske misli. Negativne zato, ker ima njihova vsebina za nas navadno slabe posledice in nas spravi v »slabo voljo«. Avtomatske pa zato, ker sprožijo v odziv na neko situacijo ali pa tudi brez neke »sprožilne« situacije in njihovega nastanka ne moremo nadzirati. Primeri takšnih »črnih misli« bi bili: 1) Spremo se s partnerjem in v tem trenutku pomislimo »Nima me rad/-a!« ; 2) V službi naredimo napako pri delu in nas prešine »Sem nesposoben/-na!« ; 3) Dekle/fant zavrne zmenek z nami, nato pomislimo »Za ženske/moške sem neprivlačen/-na!«.

Najverjetneje se boste strinjali, da so vas takšne in podobne misli že kdaj obšle. Vseeno pa ne veste, da so takšne misli izkrivljene in navadno ne ustrezajo resnični situaciji. V situaciji, kjer smo slabo opravili delovno nalogo, bi lahko tudi pomislili »Joj, utrujen/-a sem!«. Misli navadno narekujejo tudi določene občutke. V primeru, da so misli negativne in izkrivljene, bodo občutki negativni, sicer pa to ni nujno.

desert_59Negativne avtomatske misli se lahko pojavljajo bolj ali manj pogosto. Težava nastane zlasti, kadar so zelo pogoste in kadar nismo sposobni uvideti, da naše misli ne ustrezajo nujno situaciji, ki so jo sprožile ali pa celo kadar se takšne misli pojavljajo same po sebi. Pomembno je prepoznati takšne misli in iskati dokaze za nepravilnosti v naših mislih in prepričanjih. Ljudje namreč včasih razmišljamo zelo posplošeno, izključujemo pozitiven razplet nekega dogodka, se osredotočamo samo na negativne malenkosti itd. in vse to nas spravlja v slabo voljo.

Pomislite o dnevu, ki je za vami. Ste razmišljali na omenjen negativen način? So vas obremenjevali misli o lastni nesposobnosti, neprivlačnosti itd.? Vedite, da se naš razum tudi pogosto igra z nami. Včasih to kar mislimo ni enako temu, kar si mislijo drugi o nas. Zapomnite si, da niste najslabši, ko gre vse narobe, da niste neprivlačni, ker nimate partnerja, da niste slab človek, če ste naredili eno napako. Spremljajte svoje misli, pogovorite se s tistimi, pri katerih opažate »črne misli«, predvsem pa se/jih spomnite na lepe trenutke.

Želim vam lep smeha poln dan!