Preberi tudi Obrezovanje na vrtu, 1. del.

Obrezovanje vrtnic
Vrtnice moramo letno obrezovati, da izboljšamo videz rastline, odstranimo oslabljene in mrtve poganjke ter kontroliramo število in kvaliteto cvetov. Odrežemo tudi divjake, ki rastejo neposredno iz podlage in ne tvorijo privlačnih cvetov.

Gredne vrtnice obrezujemo zgodaj spomladi, pri čemer odstranimo mrtev les in oblikujemo rastlino. Poganjke porežemo do višine kolen. Pri tem odstranimo vse poganjke, ki rastejo v notranjost grma, s čimer izboljšamo prezračenost notranjosti rastline. Na rastlini pustimo 4-8 močnih poganjkov, ki se širijo iz centra rastline in tvorijo vazi podobno strukturo.

vrtnicaDrevesaste vrtnice potrebujejo močno obrezovanje zgodaj spomladi, medtem ko med rastno sezono le preprečujemo, da bi krošnja postala prevelika za deblo. Po odstranitvi mrtvih poganjkov, porežemo poganjke na 20-30 cm dolžine.

Vzpenjave vrtnice »rambler« in velikocvetne vzpenjavke, ki cvetijo le enkrat na sezono obrežemo takoj po cvetenju, saj cvetijo na lanskem lesu. Novi poganjki, ki poženejo iz mesta cepitve ali novi stranski poganjki bodo nosili cvetove naslednje leto. Letos cvetoče poganjke lahko zato povsem odstranimo.

Pri grmastih vrtnicah le zredčimo in odstranimo mrtev ali poškodovan les. Oblikovanje je potrebno le redko, saj bi močno obrezovanje le uničilo naravno obliko grma.

Hortenzije
Hortenzije vrste Hydrangea macrophylla, H. serrata in H. quercifolia obrežemo, ko so se poganjki že povsem razvili. Odstranimo vsa stebla, ki so pomrznila, medtem ko stebla, ki nosijo lanske cvetove ali pa niso bila olistana do vrha porežemo do prvega stranskega poganjka. Te vrste hortenzij cvetijo na lanskih poganjkih in če jih nepravilno obrežemo, lahko odstranimo vse cvetove, ki bi se odprli letos.

hortenzijPri hortenzijah vrste H. paniculata in H. arborescens obrezujemo le odcvetele cvetove in polomljene veje. V primeru, da jih želimo močneje obrezati, je to najbolje storiti zgodaj spomladi, pred rastjo poganjkov. Hortenzijo H. arborescens lahko porežemo tudi na 10 cm višine, da spodbudimo kompatnejšo rast. V kolikor želimo nekoliko večji grm pa nekaj stebel porežemo na 10 cm, ostala pa na različne višine (med 30 in 90 cm). Obe vrsti hortenzij cvetita na letošnjih poganjkih.

Hrastolistno hortenzijo H. quercifolia obrezujemo šele, ko so mladi poganjki popolnoma izoblikovani. Odstranimo vse poganjke, ki niso pognali listov. Če želimo hortenzijo močno obrezati, je to najbolje izvesti takoj po cvetenju. Vse leto pa lahko odstranjujemo posamezna stebla, da ohranjamo obliko grma.

Poleg grmičastih predstavnikov pa najdemo med hortenzijami tudi vzpenjavo vrsto H. anomala petiolaris, ki se vzpenja s pomočjo korenin, s katerimi se pripenja na les ali steno. Potrebuje le malo nege. Poleti le odstranimo poganjke, ki so prerasli rastlini namenjen prostor.

Glicinija
Pri mladi rastlini izberemo močno pokončno steblo, ki bo služilo kot glavni poganjek. Ostale poganjke odstranimo. Ko glavni poganjek raste, se bodo začeli razvijati stranski poganjki, med katerimi ponovno izberemo poganjke, ki bodo služili stranskemu razširjanju rastline (preraščanju opore v vodoravni smeri).

glicinijaVse ostale poganjke skrajšamo na sedem razvitih listov. Na skrajšanih poganjkih se bodo kot posledica obrezovanj pojavili novi stranski poganjki, ki jih skrajšamo na 1-2 razvita lista.

Rastlino pustimo rasti v višino, dokler ne doseže želje višin in nato odstranimo rastni vršiček. Pri odstrasli rastlini vsako zimo skrajšamo neobrezane glavne poganjke na 1/2-2/3 dolžine. Obrezane stranske poganjke pa skrajšamo na 3-5 cm, da spodbudimo razvoj cvetov. S takšnim obrezovanje bo vsako leto rastlina zrastla za 1/2 dolžine glavnih poganjkov, stranski poganjki pa se bodo razvili v cvetna stebla. Za vdrževanje velikosti rastline pa glavne poganjke skrajšamo na vsega 4-5 brstov.

srobotSrobot
Zgodaj cvetoče srobote kot npr. Clematis alpina in C. montana obrežemo takoj po cvetenju. Odstranjujemo predvsem odcvetele cvetove in mrtve poganjke, saj ta skupina srobotov ne potrebuje močnega reza. Zgodaj in poleti cvetoče velecvetne srobote kot npr. ‘Nelly Moser’ obrežemo pred začetkom rasti zgodaj spomladi.

Odstranimo ves odmrli les in skrajšamo poganjke do prvega para zdravih brstov (od zgoraj navzdol). Po cvetenju lahko odrežemo tudi cvetove, kar rastlini prihrani energijo, ki bi jo vložila v tvorbo plodov. Pozno cvetoče srobote kot npr. C. jackmanii, C. texensis in C. viticella obrezujemo zgodaj spomladi tako, da poganjke skrajšamo do prvega para zdravih brstov (od spodaj navzgor).

Vabljeni: obiščite okrasni vrt in e-trgovino svet čebulic.

logo_bel