NA KRATKO … TESTOSTERON

Testosteron je moški spolni hormon, ki pomembno vpliva na številne spolne funkcije moškega (spermatogenezo ali proces zorenja semenčic, libido, potenco in plodnost) in hkrati določa osnovne zunanje značilnosti moškega (poraščenost, plešavost, groba koža, ipd.). Hkrati odločilno vpliva na telesno strukturo (razmerje mišične mase/maščobnega tkiva), gostoto kosti in splošno telesno ter psihično počutje moškega.

Nastaja v modih in se sprošča v kri.

V krvi je dveh oblikah : vezan na beljakovine (»vezan« testosteron, ki nima učinka) in prost (ta je pomembna; ta ima učinek).

Njegovo proizvodnjo in izločanje v kri uravnavata poseben center v možganih (hipotalamus) in žleza hipofiza. Vsak dan proizvede moški približno 6-7 mg testosterona.

Normalna koncentracija testosterona v krvi se giblje med 12 in 35 nmol/l (»normalne« vrednosti).

Raven testosterona v krvi se tekom dneva spreminja. Najvišjo raven dosega med sedmo in enajsto uro zjutraj, najnižjo med šesto in deseto uro zvečer.

Kadar so vrednosti pod 12 nmol/l in ima moški značilne simptome pomanjkanja testosterona, je potrebno zdravljenje.

Gre za dve možni stanji : pozno nastali hipogonadizem (zmanjšano izločanje spolnih hormonov) ali sindrom pomanjkanja testosterona.

Z izjemo pozno nastalega hipogonadizma, ki je največkrat povezan s kvaliteto življenja moškega in se pojavi pri starejših moških, poznamo še primarni in sekundarni hipogonadizem.

Prvi je posledica motenj v modih, do katerih lahko pride zaradi nezgode, bolezni ali s tem povezanih operacij. Drugi je posledica motenj v hipotalamusu in hipofizi, ki ne izločata dovolj hormonov, ki bi ustrezno regulirali nastajanje testosterona v modih. Do tega lahko pride zaradi premajhne telesne teže, bolezni hipofize, uporabe toksinov (narkotiki, ipd.) ali zdravil.

TEŽAVE MOŠKEGA V SPOLNOSTI ZARADI POMANJKANJA TESTOSTERONA

Glede na pomembno vlogo testosterona v spolnosti, se težave zaradi nižanja količine testosterona v krvi, odražajo seveda v spolnosti moškega. Moški jih večkrat povezujejo z drugimi vzroki. Včasih je veljalo prepričanje, da so težave z erekcijo posledica psihičnih težav, stresa, preobremenjenosti ali neurejenih odnosov s partnerko.

Danes vemo, da je večina primerov motenj z erekcijo organske narave. Zdravimo jih z odpravo njihovih povzročiteljev, med katerimi je pogosto pomanjkanje testosterona. Eden izmed najbolj pomembnih posledic neustrezne ravni testosterona so torej motnje v erekciji, ki s starostjo naglo naraščajo. Redke so pred 30. letom starosti, pri 50. letih jih ima 8%, pri 65. letih 20%, pri 70. letih pa že skoraj 40% moških.

Seveda vpliva pomanjkanje testosterona tudi na druge spolne funkcije : zmanjšanje libida, zmanjšano število spolnih odnosov in neplodnost. Pomanjkanje testosterona spremlja zmanjšanje spolnega poželenja in fantazij, spontanih nočnih erekcij in spolne dejavnosti.

Zmanjša se število spolnih odnosov. Pogostost spolnih odnosov po statistiki naglo upade s povprečno štirih spolnih odnosov na teden pri 25. letih, na enega na teden pri 50. letih, do tri na mesec pri 70. letih in slaba dva na mesec v starosti med 75–79. letom.

Seveda je slabša tudi plodnost moškega. Ker so leta po petdesetem vedno pogosteje leta, ko se moški odločajo za očetovstvo, je lahko pomanjkanje testosterona kot posledica pozno nastalega hipogonadizma problem, ki onemogoča spočetje. Danes obstajajo seveda tudi oblike zunajtelesne oploditve, kjer je možen tudi neposredni vnos enega spermija v citoplazmo jajčne celice.

DRUGE TEŽAVE MOŠKEGA ZARADI POMANJKANJA TESTOSTERONA

Moškim se pogosto spremeni telesna sestava, kar je povezano z zmanjšanjem mišične mase in s povečanjem maščevja. Mišična masa se pri neaktivnem moškem zmanjša po 30. letu starosti za 10 % na vsakih 10 let. Do 60. leta lahko moški izgubi že 30–40% mišične mase. Mišično maso nadomesti maščobno tkivo. Staranje je povezano s progresivno izgubo mišične mase. Izguba mišične mase je neposredno odvisna od ravni testosterona.

Moški s pomanjkanjem testosterona kopičijo maščobo pretežno okrog notranjih organov.

Zanje je značilno torej povečanje maščobnega tkiva. Gre za proces, ki je enak pri moških, ki se starajo. To nabiranje maščobe je neodvisno od insulina in povzroča dvig holesterola in trigliceridov v krvi. Zaradi tega je debelost v starosti toliko bolj tvegana od tiste v mladosti.

Z drugimi besedami, obstaja medsebojna odvisnost med testosteronom in maščobnim tkivom, ki pa še vedno ni točno poznana.

Dodatno maščevje povečuje tveganje za diabetes (sladkorna bolezen tipa 2) in tudi za metabolični sindrom (zvišana koncentracija celotnega in ”slabega” holesterola, odpornost proti inzulinu in visoka koncentracija glukoze v krvi). Znižana koncentracija testosterona povečuje možnost nastanka srčno-žilnih bolezni ali ateroskleroze (poapnenje žil). Poleg tega lahko zmanjša elastičnost arterijskih sten, kar je povezano z zvišanjem krvnega tlaka. Večje je tveganje za srčni infarkt in holesterol.

Pojavijo se lahko tudi psihične spremembe. Anksioznost (stanje živčne napetosti, ki se lahko odraža kot tesnoba, trema, napetost, razdražljivost, strah in zaskrbljenost), zmedenost in težave z zbranostjo (slaba koncentracija), motnje spanje, izguba apetita, depresija (izguba zanimanja, veselja) in utrujenost ter slabokrvnost so tista stanja, ki jih pogosteje zaznamo pri moških s pomanjkanjem testosterona.

Vpliv testosterona na kognitivne procese (spoznavni procesi kot so percepcija,učenje,spomin, ipd. in razumevanje zapisanih jezikovnih sporočil) še ni čisto dokazan, a je ugotovljeno, da je visoka koncentracija prostega testosterona (tisti, ki v krvi ni vezan na beljakovine) pri starajočih moških povezana z boljšimi uspehi na testih spomina in prepoznavanja. Nižanje testosterona naj bi pripomoglo k okvaram pri Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni. Pravijo, da pomanjkanje testosterona deluje kot »dodatni udarec«, ki okvari kognitivno delovanje.

Spoznali smo, kako se pomanjkanje testosterona odraža v življenju moškega, kako vpliva na njegovo spolno življenje, na njegov izgled in predvsem na njegovo zdravje.

Kako lahko sami pripomoremo k temu, da bomo kot moški ohranili svojo “moškost” dalj časa, si preberite v drugem delu Ohranimo svojo “moškost” v pozno starost.