Po teoriji kitajske medicine gre pri bolezni za neravnovesje pretoka energije po telesu, ki ga z akupunkturo lahko ponovno spravimo v ravnovesje. Vzhodna ljudstva jo uporabljajo že tisočletja zaradi enostavnosti, dostopnosti, izjemno dobrega učinka in nizke cene. Zadnja leta se je uporaba akupunkture precej razširila tudi na zahod, saj spoznavamo njene ugodne učinke. Poleg tega so bile narejene številne raziskave po merilih zahodne medicine, ki so dokazale učinkovitost akupunkture. Pri ljudeh je akupunktura čedalje bolj priljubljena, saj praktično nima stranskih učinkov.

V Sloveniji je akupunktura sprejeta v okvire uradne medicine. Zaradi vidnih uspehov jo priznava tudi Svetovna zdravstvena organizacija, ki je izdelala listo bolezenskih stanj, ki jih z akupunkturo lahko izjemno uspešno zdravimo.

Med temi obolenji je mnogo takih, pri katerih z zdravljenjem po metodah uradne medicine nismo zelo uspešni, kot so kronični glavobol oz migrena, predmenstrualne in klimakterične težave, alergije, pomoč pri zmanjševanju telesne teže, odvajanju od kajenja, stresu in preutrujenosti, različni bolečinski sindromi, kot so bolečine v križu in vratnem delu hrbtenice, ramenih, kolenih, bolečine zaradi herpes-zostra ali pasavca in druge.

Z akupunkturo si lahko uspešno pomagamo pri nespečnosti in motnjah koncentracije, blažjih oblikah depresije, zaprtju in driskah, astmi, zvišujemo naravno odpornost organizma, akupunkturo uporabljajo športniki kot del priprav na telesne napore oz naravni »doping« ter kot pomoč pri zdravljenju poškodb.

Akupunktura temelji na vbadanju iglic v točno določene točke na telesu. Za posamezno obolenje ali težavo se izbere posebno kombinacijo točk, ki ležijo na meridianih ali energetskih tokovih na našem telesu. Iglice ostanejo na mestu približno pol ure.

Lahko jih stimuliramo tudi z električnimi impulzi. Akupunkturne točke lahko stimuliramo z laserjem, kar je posebej primerno za zdravljenje pri otrocih, ker je postopek povsem neboleč. Laser je zelo primeren tudi za stimulacijo akupunkturnih točk na uhljih, kjer je koža tanka in so akupunkturne točke zelo na površju. Akupunkturne točke lahko tudi grejemo s suhim pelinom zvitim v obliki cigare – moxibustija in masiramo – akupresura. Na določene točke na uhlju lahko položimo drobna prosena zrna in jih zalepimo, ali pa v uhelj vstavimo drobne iglice, ki ostanejo na tem mestu teden dni in si jih sami večkrat dnevno masiramo oz stimuliramo, menjamo jih enkrat tedensko. Pri stimulaciji akupunkturnih točk se sproščajo telesu lastne snovi, ki vplivajo na naše telo.

Nekaterih obolenj pa ne moremo zdraviti z akupunkturo. Tako pri bolnikih z rakom lahko akupunktura le pomaga lajšati bolečine, osnovne bolezni pa ne ozdravi. Tudi vsa kirurška obolenja (tumorji, poškodbe, vnetje slepiča…) je bolje zdraviti s klasično medicino, je pa akupunktura seveda vedno lahko dopolnilna metoda , ki pripomore k hitrejšemu celjenju ran, kosti, lajša bolečine in pospeši okrevanje in povrnitev moči po bolezni in operaciji.

Več o akupunkturi najdete na spletni strani www.drwohlmann.si, kjer se o morebitnih terapijah lahko pogovorite in dogovorite tudi z avtorico članka mag. Majo Šereg Bahar, dr.med.