Na zahodu je bila koristnost masaže od nekdaj priznana tudi na področju športa, kasneje pa se je njena raba preselila tudi na druga področja.

Masaža pomeni izmenjavo dotika med dlanmi in telesom. Osrednji del masaže je dotik, kljub temu pa dobra masaža ne prodre samo v kožo, ampak celo globlje, v mišice in kosti.

Masaža spodbuja ali miri, to je odvisno od globine in hitrosti masiranja. Odpravlja napetost, preganja nespečnost ter sprošča boleče mišice, torej poskrbi za dobro počutje. Nekateri so prepričani, da že samo ugodje, ki ga povzroča masaža, učinkuje zdravilno.

masazaPrednost masaže je tudi v tem, da je prijetno masirati in biti masiran. Masaža naj bi bila nekaj, kar naj bi ga nagonsko vsi počeli. Masažo velikokrat uporabimo tudi za lajšanje določenih težav, najpogosteje bolečine v področju celotne hrbtenice, z njo pa povečujemo tudi raven telesne energije.

Masaža vpliva na več telesnih sistemov, vplivamo na krvni obtok, stimuliramo živčni sistem, uravnavamo dotok hranljivih snovi, vode in kisika k celicam. Najpogosteje se uporabljajo tehnike gnetenja in gladenja.

Masaža z vročimi kamni

Masaža z vročimi kamni je starodavna terapija, pri kateri se uporabljajo vulkanski kamni. Toplo olje in vroči vulkanski kamni poživljajo krvni obtok, blagodejno vplivajo na mišice, izjemno pomirjajo telo in duha in vas napolnijo z novo energijo. Gladki svetleči se kamni različnih velikosti imajo sposobnost dolgo zadržati toploto. Polagamo jih na energetske točke, s čimer dosežemo, da kamni že od začetka masaže svojo toploto v obliki termoterapije prenesejo na mišice.

Masaža z zeliščnimi snopi

Masaža z zeliščnimi snopi je nekaj stoletij stara azijska tehnika masaže, ki se uporablja pri lepotnih, zdravilnih in sproščujočih tretmajih. Snopi so sestavljeni iz različnih zdravilnih zelišč. S toplim eteričnim oljem se učinek zelišč razširi po vašem telesu. Ta celostna terapija pripomore k sprostitvi telesa in duha.

masazni_stolShiatsu masaža

Shiatsu izvira iz Japonske in je oblika terapije, pri kateri pritiskamo na akupunkturne točke. Deluje na podlagi sproščanja energetskih tokov. Telo je po starodavni vzhodnjaški teoriji prepleteno z mrežo meridianov in energetskih tokov. Z masažo tako uravnovešamo telesno energijo ter dosežemo popolno stanje sproščenosti in ugodja.

Masaža s čokolado

Masaža s čokolado predvsem razvaja. Morate jo je preizkusiti. Namen masaže je izboljšanje fizičnega in psihičnega počutja, sama masaža stimulira proizvodnjo seratonina – hormona sreče, ter neguje kožo. Masaža s čokolado je primerna pri stresu, slabem počutju, suhi ter izčrpani koži s pomanjkanjem tonusa. Tretman vključuje masažo s čokolado, na koncu pa še počitek v čokoladni oblogi.

Aroma terapija

Aroma terapija – nekatere literature opisujejo kot vejo naravnega zdravilstva, pri čemer se uporabljajo posebna eteričana olja. Ta zdravilna terapija se je razvila na Kitajskem pred približno 4000 leti. Za Kitajce, ki so zdravili s to metodo, je imela terapija kar dvojen pomen, saj vpliva na telo in dušo. Z aromaterapijo dosežemo psihično in fizično sprostitev, krepimo zdravje. Vonj eteričnih olj deluje neposredno na podzavest in tako vpliva na počutje in razpoloženje.
masaznaolja

Eterična olja kot taka so v rabi od desetega stoletja, ko je naravoslovec Ibn Sena (znan tudi kot Avicenna) odkril postopek parne destilacije. To je danes najbolj pogost način pridobivanja eteričnih olj. Sam termin aromaterapija pa je leta 1920 uvedel francoski kemik René-Maurice Gatefossé. Po nesreči v laboratoriju mu je zagorela roka, zato jo je pomočil v najbližjo hladno tekočino in to je bilo eterično olje sivke.

image0102Takoj je opazil ponehanje bolečine, rdečica in mehurji so izginili, opekline so se hitro zdravile in niso pustile brazgotin. Zaradi tega se je celo življenje ukvarjal z raziskovanjem eteričnih olj. Leta 1937 objavil knjigo, v kateri je opisal svojo metodo terapevtske uporabe eteričnih olj, za katera je mislil, da so enako učinkovita kot priznana zdravila.

Športna masaža

Športna masaža je sestavni del treninga vrhunskih športnikov in je prilagojena vsakemu športu in športniku posebej. Skupno vsem športnim masažam je, da pred treningom mišice stimuliramo, po njem pa jih sproščamo.

masazni_salon_tajskaŠportna masaža pripomore k hitrejši in boljši regeneraciji mišic, pripomore k hitrejši presnovi mlečne kisline v mišicah, dviguje mišični tonus, lajša mišično napetost, zmanjšuje nagnjenost h krčem, pospešuje izločanje potrebne tekočine v sklepih ter nenazadnje dviguje športnikovo samozavest. Redno in pravilno izvajanje športne masaže v veliki meri izboljša športne rezultate. Med drugim masaža skrajša reakcijski čas mišice, zmanjša možnost športnih poškodb, če pa so te že nastale, jih z masažo hitreje saniramo.