Te riževe zavitke v listih alg sem prvič videl, ko sem nekega japonskega tekača prosil, naj mi pokaže, kaj nosi v svojem tekmovalnem nahrbtniku. Prav vesel sem, da sem bil dovolj radoveden, saj je bel riž odlična hrana za hlajenje telesa, še posebej v tako peklensko vročih krajih, kot je Dolina smrti. Bogat je z ogljikovimi hidrati, ni preveč sladek, mehak je in lahko prebavljiv. Riževe kroglice so odličen vir elektrolitov in po zaslugi listov alg tudi soli, zato so na Japonskem že od nekdaj služile kot priročno okrepčilo na poti. Danes jih najdete v špecerijah po vsej Aziji.

Če želimo miso brez soje, lahko zanjo uporabimo mariniran ingver ali kis umeboši.

  • 2 skodelici riža
  • 4 skodelice vode
  • 2 čajni žlički juhe miso
  • 3 do 4 liste alge nori

Riž stresemo v hladno vodo. Ko voda zavre, znižamo temperaturo in kuhamo še dobrih 15 minut, da izpari. Kuhan riž odstavimo in nekoliko ohladimo.

Pripravimo si skodelico vode in si v njej namočimo roki, da se riž ne bo prijemal. ¼ skodelice riža med dlanmi sploščimo in oblikujemo v trikotno obliko. Po eni strani trikotnik enakomerno prelijemo s ¼ žličke misa. Na preliti del dodamo še ¼ skodelice riža in vse skupaj oblikujemo v trikotno obliko, pri tem pa pazimo, da je miso ves prekrit z rižem.

Postopek ponovimo s preostalim rižem.

Nori alge navlažimo in zrežemo na 3 cm debele in 7 cm dolge trakove. Delamo z navlaženimi rokami. Onigiri položimo na sredo traku alge in ga z njo ovijemo.

ZADOŠČA ZA 8 ONIGIRIJEV

Veganski recepti vrhunskega športnika Scotta Jureka

Čeprav Scott Jurek ne tekmuje več, je še vedno eden najboljših ultramaratoncev na svetu. Zmagoval je na dirkah, ki štejejo med najbolj naporne športne prizkušnje nasploh, ne le v teku. Sedemkrat je zmagal na znamenitem, 100 milj dolgem ultramaratonu Western States, trikrat na legendarnem grškem Spartatlonu, dvakrat na ultramaratonu Badwater v peklensko vroči Dolini smrti in nenazadnje, bil je zmagovalec “največje tekme, ki je svet ni videl”, tekaškega merjenja moči s Tarahumarami, indijanskim ljudstvom tekačev v mehiških Bakrovih kanjonih. In vse to ob rastlinski hrani. Recept je povzet po Jurekovi uspešnici Jej in teci.