Sam center kot objekt, ki je zasnova kot energetsko varčna stavba, sestoji iz dveh posamezni lamel, ki jih povezuje osrednji del. V levi lameli se od 2. do 6. nadstropja nahaja 82 sodobno ogrevanih in prezračevanih oskrbovanih stanovanj, v velikosti od 34,24 m2 do 77,88 m2. V vseh stanovanjih je možno z opremo spalni del ločiti od bivalnega dela. Stanovanja imajo tudi ložo ali balkon ter shrambo na loži ali v kleti. Stanovanja se prodajajo neopremljena, saj si tako lahko vsak stanovanje opremi po svojih željah. V garaži v kletni etaži je mogoče kupiti ali najeti parkirno mesto. Bivanje v oskrbovanem stanovanju ohranja vse najpomembnejše prednosti bivanja v lastnem domu, avtonomnost in zasebnost, obenem pa pomoč in nego na stalnem dosegu, ki jo v MGC Bistrica nudi osebje iz doma starejših občanov, ki vam je preko »klica v sili« na voljo 24 ur na dan.

V 1. nadstropju leve lamele in v celotni desni lameli, se nahaja dom starejših občanov, ki ima v 69 sobah prostora za 103 stanovalce. Za tiste, ki imajo radi večjo zasebnost, je na voljo 35 enoposteljnih sob, v katerih udobnost bivanja omogoča okoli 20 m2 njihove površine. Tu je še 29 prostornih dvoposteljnih sob, velikih od 22 m2 do 35 m2, ter pet apartmajev za dve osebi, ki merijo okoli 29 m2. Vsaka soba ima ložo ali balkon, kjer si je mogoče urediti lasten mali vrtiček.

V MGC Bistrica se stanovalci oskrbovanih stanovanj lahko vključijo v različne aktivnosti, ki potekajo v domu. Vsakodnevno poteka telovadba, organizirana je individualna ter skupinska fizioterapija, tudi za zunanje uporabnike. V sklopu delovne terapije se odvijajo različne  dejavnosti, od ročnih spretnosti, bralnih uric, miselnih aktivnosti, družabnih iger, občasno pa si krajšajo čas samo s petjem. Dvakrat ali trikrat mesečno stanovalcem popestrijo dan tudi s kakšno prireditvijo. Organizirajo glasbene prireditve, folklorne nastope,proslave ob državnih praznikih, tombolo, piknike, ogledajo si tudi kakšen film. MGC Bistrica sodeluje tudi z okoliškimi vrtci in šolami ter domžalsko knjižnico, čemur res lahko pravimo medgeneracijsko sodelovanje. V lastni knjižnici je veliko knjig, najde pa se tudi kakšen DVD, če si ga kdo želi ogledati v svoji sobi ali stanovanju. V knjižnici je na voljo tudi internetni kotiček.

V pritličju centra je jedilnica, v kateri lahko ob predhodnem naročilu obrok pojedo tudi zunanji obiskovalci, naročijo pogostitev za zaključene družbe, praznujejo rojstni dan ali obletnico. Prav tako je v pritličju tudi prijetna kavarna, kjer se stanovalci spontano družijo s svojimi obiskovalci ali krajani ter se v poletnem času posladkajo z okusnim sladoledom, skozi vse leto pa z okusnimi sladicami in dišečo kavico. V Kavarni Bistrica je možno kupiti tudi domače piškote. Poleg jedilnice in kavarne se v pritličju centra nahajajo še lekarna, medicinski center, zobozdravstvena ambulanta, protibolečinska ambulanta, bioresonanca, športna in tecar terapija, spinomasaža in korekcija hrbtenice, športno društvo, frizerski salon in salon za pedikuro, nego in masaže. Vse te tržne dejavnosti so na voljo tako stanovalcem kot vsem zunanjim obiskovalcem in tako dopolnjuje samo ponudbo centra.

Okolica centra je urejena v prijeten zeleni park z rekreacijskimi površinami in se navezuje na urejeno sprehajalno pot od Kamniški Bistrici. Pred vhodom v MGC Bistrica je dovolj parkirnih mest, še več teh pa je v kletni garaži. Dovozne poti in parkirni prostori omogočajo varen in neoviran dostop do stavbe.

V premišljeno postavljenem MGC Bistrica, ki stoji na obrobju mesta, se posrečeno kombinira živahnost mesta z mirnostjo narave. Tako je okolje primerno za bivanja starejših, ki so tako še vedno vpeti v vsakdanje življenjsko okolje, hkrati pa imajo mir, ki si ga prav tako želijo. Starejšim, ki se odločijo za bivanje v MGC Bistrica, je vse na dosegu rok tako rekoč v copatih.

Letos bo MGC Bistrica z vami na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki bo potekal vsak dan, od 29.09.2015 do 01.10.2015, med 9. in 18. uro, v Cankarjevem domu. Najdete nas lahko v prvem preddverju. Vljudno vabljeni. Z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja.