Projekt Simbioz@, prvi vseslovenski prostovoljski projekt za dvig računalniške pismenosti starejših, se je lani odvil na kar 230 lokacijah, privabil 5706 udeležencev in uspešno poskrbel za 93 % samozavestnih uporabnikov računalnika. Letos bodo delavnice od 15. do 19. oktobra potekale po knjižnicah, šolah in drugih lokacijah po vsej Sloveniji. Projekt bo nastal v sodelovanju s prostovoljci, ki bodo s svojim računalniškim znanjem obogatili starejše ter tako doprinesli k uresničevanju temeljnih ciljev projekta Simbioz@.

Po  besedah Tanje Mozetič, vodje projekta Simbioz@ 2.0., želijo s ponovnim projektom zajeti tako udeležence lanskega leta z nadgradnjo modulov, kot tudi nove in jih povezati med seboj in v svet. »Želimo pokazati, da je medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo pomembno vsako leto in ne le ob posebnih priložnostih. Potrebno je dati poudarek na kontinuiteti in s tem graditi na dolgotrajnejših vezeh in odnosih.«

Po podatkih UMAR Poročila o razvoju 2012 se Slovenija po uporabi interneta po letu 2005 uvršča blizu povprečja EU, vendar pa jo prehiteva že šest novih članic EU. V letu 2011 je internet uporabljalo 67 % populacije (v starosti 16-74 let), kar pomeni stagnacijo glede na leto prej. UMAR Poročilo o razvoju 2012 je projekt Simbioz@ izpostavilo kot primer dobre prakse, ki lahko spodbudi uporabo interneta s širšimi ugodnimi vplivi.

Na pomembnost sodelovanja med generacijami, ki komunicirajo vsaka na svoj način, opozarja tudi Aleš Špetič , novi glasnik digitalnih tehnologij RS. »E-izključenost se med generacijami kaže v dejstvu, da mladi komunicirajo na nekonvencionalni način, medtem ko starejši izbirajo konvencionalen način komunikacije. Obe strani se morata zavedati, da obstaja še nek drug svet in da tako mladi kot starejši pridobijo izkušnjo z medsebojnim sodelovanjem,« trdi Špetič.

Gradimo na izkušnjah lanske Simbioz@

Lanskoletni uspeh Simbioz@ se je pokazal tudi v statistikah. Simbioz@ je poskrbela za kar 96% zadovoljnih udeležencev ter 93% samozavestnih uporabnikov računalnika.

Trudi Černoša, ambasadorka projekta, lanskoletno izkušnjo opisuje kot izredno pozitivno. »Naučila sem se rokovati z elektronsko pošto, ki sem jo tudi čez celo leto pridno uporabljala. Uporabljati znam brskalnik Google, poiskati slike.« Na letošnji Simbioz@ se veseli predvsem nadgradnje znanja z novimi moduli.

Predstavnik lanskoletnih prostovoljcev Žiga Weissbacher pravi, da so sicer na začetku skoraj vsi prostovoljci imeli dilemo, kako in na kakšen način učiti starostnika, saj učiti mlade ali starejše ni isto. Vendar so vsi imeli zelo pozitivne in prijetne izkušnje in se veselijo tudi letošnje Simbioz@ 2.0.

Dva nova modula

Letošnja Simbioz@ je posebna, saj sta dodana dva nova modula in s tem poglobljena vsebina izobraževanja. Tako se bodo lahko letošnji udeleženci poleg osnovnih modulov, se pravi osnove računalnika, interneta in elektronske pošte, spoznali tudi z družabnimi omrežji in mobilno tehnologijo.

Za več informacij obiščite spletno stran: www.simbioza.eu