Gre za letos največji vseslovenski prostovoljski projekt, ki bo z namenom dviga računalniške pismenosti v Sloveniji združil medgeneracijsko sodelovanje in učenje e-veščin. V tednu med 18. in 22. aprilom bo potekal poskusni teden opismenjevanja, kjer bodo mladi prostovoljci po 17 lokacijah po vsej Sloveniji na brezplačnih delavnicah predstavnike starejše generacije navduševali nad uporabo računalnika in interneta. Glavna akcija pa bo stekla 17. oktobra in se zaključila pet dni kasneje, 21. oktobra.

Simbioz@ e-pismena Slovenija je letos največji prostovoljski projekt, ki temelji na medgeneracijskem sodelovanju, solidarnosti in vzpodbujanju vseživljenjskega učenja. V tednu med 17. in 21. oktobrom 2011 bodo mladi prostovoljci na brezplačnih delavnicah po različnih lokacijah po vsej Sloveniji starejše generacije popeljali v svoj svet, ki ga v veliki meri zaznamuje prav računalnik.

Medgeneracijsko sodelovanje, prostovoljstvo in e-opismenjevanje

Starostniki so vedno pogosteje odrinjeni na rob družbenega dogajanja, ker za razliko od mladih ne morejo oziroma ne znajo slediti vsem spremembam okoli sebe. Evropska komisija je leto 2011 razglasila za evropsko leto prostovoljstva, leto 2012 pa za evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. To, da je prostovoljstvo v Sloveniji živo in da Slovenci znamo stopiti skupaj za skupen cilj, smo dokazali že v lanskoletni akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu. V tem duhu so se organizatorji odločili, da prepletejo dve evropski leti in s tem naslovijo dve družbeno pomembni tematiki, kamor so vključili tudi problematiko računalniške nepismenosti starejše populacije.

Zavod Zlata leta bo pri projektu skrbel za sveže vsebine na spletni strani projekta, poleg tega pa bo s pomočjo Facebooka prepričeval mlade, da pri projektu sodelujejo kot prostovoljci.

Žiga Vavpotič, predsednik Zavoda Ypsilon

Na predstavitvi projekta, ki ji je sledil praktični prikaz poteka računalniških tečajev, so sodelovali Blaž Kavčič (predsednik Državnega sveta), Žiga Vavpotič (Zavod Ypsilon), Fanči Moljk (novinarka, aktivistka), Biljana Weber (direktorica Microsofta Slovenije), Jelka Gazvoda (Mestna Knjižica LJ), Breda Podbrežnik Vukmir (Zveza splošnih knjižnic), preko video nagovora pa se je oglasila tudi podpredsednica evropske komisije in komisarka za digitalno agendo, Neelie Kroes, ki je hkrati tudi častna pokroviteljica projekta. Dogodek je povezoval Boštjan Romih, ki je tudi ambasador projekta Simbioz@.

Komu je projekt Simbioz@ namenjen

Sodelujoči pri projektu želimo nagovoriti več kot 200.000 mladih in več kot 300.000 starejših ter s tem mlade pozvati k prostovoljstvu, starejše pa spodbuditi, da se vključijo v vseživljenjsko učenje in s tem dvignejo raven kakovosti svojega življenja. Brezplačna izobraževanja bodo v tednu e-opismenjevanja potekala po knjižnicah, šolah in drugih lokacijah po Sloveniji.

Organizatorji mlade vabijo kot prostovoljce v vlogi izvajalcev oziroma učiteljev izobraževanj, starejše pa v vlogi udeležencev oziroma učencev izobraževanj. Prijave tako prostovoljcev kot starostnikov bodo potekale preko spletne strani www.simbioza.eu, za več informacij in pomoč pri prijavah pa bodo na voljo tudi Simbioz@-info točke in Simbioz@-vpisna mesta po vsej Sloveniji.

Več o dogajanju in posameznih tečajih si lahko preberete v predstavitvi projekta Simbioz@ e-pismena Slovenija.