V veliki veseslovenski prostovoljski akciji Simbioz@ je letos na več kot 300 lokacijah sodelovalo več kot 5.000 udeležencev, ki so s pomočjo več kot 3.100 prostovoljcev spoznavali svet računalništva, interneta in mobilnih telefonov. Zavod Zlata leta se je akciji priključil v Mozirju. Organizirali smo lokacijo, pridobili prenosne računalnike, zbrali prostovoljce in obvestili javnost, da se lahko prijavijo na brezplačne računalniške delavnice. Interes je bil velik, omejitev pa nam je predstavljalo število računalnikov, ki smo jih imeli na voljo. Vsak dan smo delavnice izvajali v dveh terminih, dopoldanskem in popoldanskem. V vsakem terminu smo sprejeli po sedem udeležencev.

Udeleženci so bili nad novim znanjem navdušeni:

  • Ranko, 58 let: Odločil sem se, da bi se naučil dela z računalnikom. Prej ni bilo možnosti, sedaj sem pa zelo zadovoljen. To je res okno v svet. Priporočam vsem nad 50 let. Hvala Simbiozi.
  • Danica, 57 let: Bilo je super, veliko informacij je bilo dobrodošlih. Priporočam vsem starejšim, naj se ojunačijo in izkoristijo priložnost. Hvala Simbiozi.
  • Milojka, 59 let: Več let sem se že odločala, a prej ni šlo. Vesela sem, da sem se odločila. To mi veliko pomeni. Bilo je boljše, kot sem pričakovala.

Njihovi apetiti po novem znanju so iz dneva v dan naraščali. Večkrat je pogovor naneslo na možnosti nadaljevalnega tečaja. Eni si želijo bolje spoznati program Skype, drugi bi radi znali uporabljati spletno banko, spet tretji pa programe za obdelovanje slik. Ker je osnovno poslanstvo zavoda Zlata leta ravno vzpodbujanje rabe sodobnih tehnologij med starejšimi, se bomo na takšno željo prav gotovo odzvali z ustreznimi programi.

Ob pisanju tega prispevka sem se spomnil na video, ki smo ga za predstavitev portala zlataleta.com pripravili že pred leti, a je še vedno zelo aktualen.
Za začetek predvajanja kliknite na trikotnik v sredini spodnje slike.

Če bi tudi vi želeli dopolniti vaše računalniško znanje, vabljeni, da se prijavite na naše brezplačne e-novice (klikni tu). Tako boste o vsem obveščeni pravočasno.

Ob zaključku projekta Simbioz@ 2012 se kot lokalni koordinator želim zahvaliti Osrednji knjižnici Mozirje, ki nam je prijazno odstopila prostor v galeriji, računalniški trgovini F10, ki je posodila dobršen del računalniške opreme ter seveda prostovoljkam Urši Zgojznik, Veroniki Fürst Ažman, Tini Golob in Tjaši Plesec. Lepo je, da delujemo v simbiozi.

Za povečavo posamezne slike kliknite nanjo.