Zadnjič sva s kolegom sedela na kavi in se pogovarjala o starosti. Navrgla sem, da bom, če bom v starosti obnemogla, prodala hišo in šla v Dom starejših občanov. Zasmejal se je in pripomnil, da se imajo starostniki tam zelo fino in da bom tam najbrž zelo uživala.

Kako fino? Tudi tako, da se ženske tepejo za moške, da prakticirajo razne seksualne prakse ter da mora včasih celo policija posredovati, ko pride do resnih pretepov zaradi ljubimcev in ljubimk. Ostala sem brez besed.

radaseimataNikoli v življenju nisem pomislila na to, da stari ljudje živijo zelo aktivno spolno življenje, še manj, da se grejo svingerstvo ali še kaj drugega, o čemer najbrž nikoli niso na glas govorili, ko so bili še mladi.

Niti si ne predstavljam ženske ali moškega pri 60+, da bi počela karkoli takega. Pa ne zato, ker bi mi bila misel na to nedopustna, pač pa zato, ker imata moja mama in oče 65 let in se z njima nikoli nisem pogovarjala o spolnosti in ju nikoli slišala seksati.

Spolnost je bila pri nas bolj kot ne tabu tema, moja babica pa je počela celo to, da je vedno, kadar so se po televiziji poljubljali, stopila pred ekran in nam zakrila pogled na to češ, da je to neprimerno. V takem sem torej odraščala in najbrž tudi zato nikoli ne pomislim na to, da bi starostniki imeli aktivno spolno življenje, gledali porno filme, preizkušali razne spolne prakse in skratka živeli odprto spolnost.

nagaV bistvu mi je misel na to nekako odvratna in si sploh nočem predstavljati svoje mame in očeta ali kogarkoli drugega njunih let, ki bi to počela.

Dejstvo, da mi je razmišljanje o tem odvratno, je najbrž to, da je generacija, ki je zdaj v Domovih starejših občanov in ljudje, ki so zdaj starostniki, vzgajala mojo generacijo, ki je bila najbrž vzgojena zelo podobno kot jaz. Skrivanje golote, sramežljivost, seksanje v čisti tišini in samo ponoči … take in podobne informacije smo o spolnosti dobivali mi, moja generacija, od staršev, ki so očitno živeli spolnost drugače kot so jo predstavljali nam.

sprehodČe bi bili pred nami odkriti, se z nami o tem pogovarjali in nam dajali drugačne impulze, bi nam bilo najbrž samoumevno, da so spolno aktivni tudi zdaj, da razmišljajo o tem, da si želijo eksperimentirati.

Tako pa sem nad dejstvom, ki je padlo predme pred dnevi, resnično šokirana in osupla. Da se v domovih za starejše stare mame pretepajo, ker star ata noče več seksati samo z eno staro mamo, ampak hoče z drugo ali pa z obema ali kako drugače?!

Stari ljudje v meni vzbujajo občutek antiseksualnosti, da torej nič ne premišljujejo o spolnosti in še manj le-to prakticirajo, in spoštovanje na nekem drugem nivoju, zato ker so stari, ker več vejo o življenju in ker so v končni fazi morda ugotovili, da spolnost ni vse.

plesSama se namreč že nekaj časa spopadam z razmišljanjem o tem, da naš svet poganjata dve stvari – spolnost in napuh. Pa … no, sem mislila, da starostniki pač ugotovijo, da spolnost le ni vse. Zdaj pa … se mi dozdeva, da je ravno obratno. Da ti na koncu spolnost ostane edino veselje in starejši kot si bolj padejo zavore in predsodki in omejitve glede tega kaj bi in kaj ne bi in počneš še vse tisto, kar takrat, ko si bil mlad nisi.

No, če je tako, potem besede starejših, da moram zdaj, ko sem mlada veliko seksat, ker potem, ko bom stara, nihče več ne bo hotel z mano to počet ne drži. Ko bom starejša, se bom še tepla za ljubimce.