Na vaša vprašanja odgovarja upokojeni profesor računalništva dr. Ljubo Pipan. Vprašanja mu lahko pošljete na elektronski naslov info@zlataleta.com.

VPRAŠANJE: Kako posodobiti brskalnik Internet Explorer?

Vprašanje je postavljeno zelo na široko. Iz katere verzije IE želimo izhajati in katero verzijoIE namestiti? V okviru katerega operacijskega sistema želimo to nalogo izvesti. Sam postopek je pogojno zelo enostaven. Na domači strani Microsofta imamo štiri sličice:

Kliknite za povečavo!

Na sličicah 3 in 4 se pod nastavitvami (settings) skriva le del tega, kar vprašuje obiskovalec naše strani. Zgornje navodilo je za nadgradnjo v IE verzija 8. Tisti, ki imate še vedno na računalniku instaliran kak starejši operacijski sistem (n.pr. Windows 2000 ali Windows ME), pozabite na nadgradnjo.

Kaj pa z naslovi elektronske pošte ali celo z vsebino pisem, ki ste jih hranili. Obstaja en sam res zanesljiv način:

1) Poiščete vse datoteke s podaljškom .wab. Če jih najdete v različnih mapah potem tvorite enako strukturo map na varnem mestu. Najbolj varen je USB ključ! V to strukturo skopirajte vse datoteke.

2) Sedaj lahko počnete z IE, kar vas je volja.

3) Po končanem delu s ključka na pravilno mesto prenesete strukturo map s celotno vsebino.

Podobno velja za datoteke s podaljškom .dbx.

Sam že leta rešujem težave z naslovi povsem drugače. Imam tekstovno datoteko (Word), katero dopisujem nov naslov, ki ga želim hraniti. Zapišem si seveda tudi, če je potrebno nekaj dodatnih informacij o naslovu in nekaj značilnih podatkov, ki se jih bom morda kasneje najlažje spomnil: ime, priimek, kraj, dejavnost, … Ko želim poslati pošto, odprem datoteko, poiščem ustrezen vnos, skopiram naslov v pismo. In to je to.

Mimogrede: na podoben način že leta vzdržujem več seznamov zanimivih internetnih naslovov s kratkim opisom, kaj sem našel na strani. Seznami so seveda strukturirani v poglavja po vsebinah strani.

O požarnem zidu, odpiranju vrat v njem in zapiranju pa v posebnem odgovoru.

Upokojeni profesor računalništva dr. Ljubo Pipan bralcem spletnega portala zlataleta.com nudi tudi računaniško pomoč na domu.