V sklopu festivala se je predsednik Türk, ki je tudi častni pokrovitelj festivala, med drugim udeležil tudi Konference Zveze društev diabetikov Slovenije, kjer je imel pozdravni nagovor.

Kot  dejal Türk, ima zveza društev diabetikov, ki spada med starejše slovenske organizacije, pomembno poslanstvo. Pohvalil je tudi delo zveze z mladimi, ki imajo včasih še vedno prešibko razumevanje pomena discipliniranega prehranjevanja in zdravega načina življenja. Ker je mladost načeloma povezana z dobrim zdravjem in dobro kondicijo, je toliko bolj pomembno, da se zavest o nevarnostih diabetesa razvije dovolj zgodaj, je pojasnil predsednik. Če želimo živeti kot zdrava družba, moramo skrbeti za preprečevanje bolezni in za zdrav način življenja, je poudaril.

“V Sloveniji se radi pohvalimo z dobrim zdravstvenim sistemom, nekoliko manj pa smo lahko zadovoljni s stopnjo razvitosti preventivnih dejavnosti. Prevencija je danes vse pomembnejša, ne samo medicinsko, ampak tudi družbeno, saj se naše prebivalstvo stara. Daljšanje življenjske dobe je pomembno merilo napredka družbe, vendar gredo s tem nove naloge, med katerimi je ena najpomembnejših delo z mladimi in skrb za to, da bodo dovolj zgodaj razumeli, kako pomemben je zdrav način življenja za dolgo in prijetno življenje. To je pomembna sestavina medgeneracijske solidarnosti v naši družbi in tisto, kar lahko mlada generacija prejme od starejše generacije,” je dejal predsednik Türk.

Kako sta se predsednik Danilo Türk in njegova soproga zabavala na stojnici policistov, lahko pogledate tukaj >>>