Drsalna tehnika je iz vidika osvajanja gibanja bolj zahtevna od klasične tehnike. Prenašanje težišča iz smučke na smučko, ki so venomer v škarjastem položaju, zahteva za začetnika veliko ponovitev ter priporočljiv nasvet strokovnjaka. Odrivanje pri drsalni tehniki poteka v smeri v stran in naprej iz roba smučke, kar je bistvenega pomena, da smo hitrejši kot klasični tekači. Istočasno zamahovanje z rokami naprej in gor je podobno skoku v daljino. S tem prenesemo težišče naprej in preprečujemo, da bi sedeli na smučkah. Zato je priporočljivo, da začetnik ter tudi izkušen tekač pred vsakim treningom teka naredi komplet imitacijskih vaj na mestu brez opreme.

Drsalna tehnika je na programu uradnih tekmovanj šele od leta 1985. Nastala je kot posledica poldrsalnega koraka na klasičnih smučeh, ki se je uporabljal pri prestopanjih v zavojih in menjavah smučin. Drsalna tehnika je pri večini rekreativnih tekačev bolj priljubljena, predvsem zato, ker ni potrebno mazanje drsne ploskve.

Elementi drsalne tehnike

Poznamo 5 glavnih elementov drsalne tehnike. Drsalni in poldrsalni korak sta elementa, ki se ju učimo na začetku osvajanja drsalne tehnike. Daljši dvojni drsalni korak se uporablja na ravninah ter blagih spustih, pri katerem soročno odrivamo na vsak drugi korak. Krajši dvojni drsalni se uporablja na vzponih. Enojni drsalni korak je primeren za ravninske predele ter rahle vzpone, če je drsnost dobra. Pri slednjem izmeničnim odrivom z nogami sledi vsakokratni soročni odriv z rokami.

Priporočena oprema za drsalni korak:

Vsa nujno potrebna oprema za drsalno tehniko je drugačna kot za klasično tehniko.

Pri smučeh je drsalna smučka krajša, manj prožna ter bolj ravnih krivin. Palice so daljše, čevlji pa so prosti v gležnju ter mehkejšega podplata.

Smuči: Oznaka S (skating), dolžina = telesna višina + od 15 do 20 cm (npr. 180 cm + 15 cm = 195)

Palice: dolžina = telesna višina – 15 cm (npr. 180 cm – 15 cm = 165 cm)

Čevlji: udobni, zračni, ne premajhni in ne preveliki, priporočamo kombiniran čevelj, ki je primeren za obe tehniki teka.

Oblačila: oblačila morajo zadostiti namenu teka, intenzivnosti naprezanja ter vremenskim razmeram. Če se učite teka na tečaju, je priporočljivo, da se oblečete več. Med tečajem tečete ali stojite na miru, ko poslušate učitelja. Zato je večja verjetnost, da vas zebe, kot če tečete nepretrgoma.

Med tekom na smučeh ne pozabite na tekočino, četudi niste žejni, je poraba vode v zimskem času velika.

Preberite tudi: Tek na smučeh - idealna zimska aktivnost | Tek na smučeh - kondicija | Tek na smučeh - klasična tehnika

Tek na smučeh - tečaji - Zlata leta in Maja Benedičič