Ženske si menda ne posojamo le dveh “stvari” – moških in torbic. No ja, recimo. A torbice so vsekakor mala skrivnostna območja, okoli katerih zgradimo zelo močan zid osebnega prostora. Morda že malo preživeti bonton narekuje, da ženske svojih torbic ne smemo nikoli postavljati na tla, moški pa naj bi takrat, ko brskamo po njeni vsebini, svoj pogled usmerili drugam. Dandanes bi bilo takšno pravilo dobrodošlo že zato, ker brskanju po torbici vedno sledijo (vsaj na pol posmehljiva) vprašanja o njeni vsebini.

chanel1Kaj nosimo v torbicah? Vse, kar potrebujemo za preživetje v sodobnem mestu. Pogled v žensko torbico je kot vpogled v način njenega delovanja. Torbice so vseh oblik ter velikosti in če izločimo tiste male, večerne, potem se vsebina od ene do druge verjetno kar precej ponavlja.

Osnovo (denarnica, mobitel, ključi, robčki, rokovnik) nadgrajujemo s stvarmi, ki jih bomo skoraj zagotovo potrebovale (plastenka vode, vlažilo za ustnice, krema za roke, sončna ali bralna očala, žvečilke), sledijo stvari, ki jih bomo mogoče potrebovale (usb ključek, predvajalnik glasbe, knjiga ali revija, pilica za nohte, pisalo, mala potujoča lekarna in kozmetična torbica z glavnikom ter ogledalcem vred) in potem za nameček še stvari, ki jih po vsej verjetnosti ne bomo potrebovale, a če bi slučajno vendarle jih, potem jih hočemo imeti na dosegu roke (rezervne najlonke, vložki, beležnica, pisalo, zobna krtačka, sponke za lase).

torbica2Naštevanje bi se lahko nadaljevalo do pamtiveka, saj je vsebina ženske torbice odvisna od njene lastnice, a statistike kažejo, da ženske s seboj nosimo čedalje večji tovor. To sicer ni presenetljivo, saj vendar živimo v stoletju superžensk, ki morajo biti tako karieristke kot izjemne mame in popolne ljubimke in povsem razumljivo je, da kot novodobne superženske potrebujemo tudi svojo “sport billy” torbico z vsemi superpripomočki.

A tudi supertorbice imajo (tako kot visoke pete) svojo ceno. Ne le tisto, ki jo najlepšim in poželenja vrednim torbicam nataknejo v trgovini, ampak tisto, ki jo torbica zahteva od našega telesa. Zdravniki že dolgo priporočajo, da naj za prenašanje težjih stvari raje izberemo nahrbtnik, ki težo tovora enakomerno porazdeli na obe rami in hrbet.

givenchyTorbice, ki nam bingljajo z rame, obremenjujejo tako ramenske mišice kot vratne, pritisk na te dele telesa pa lahko vodi do resnih težav z zgornjim hrbtom. Pomagamo si lahko tudi tako, da pogosto menjamo ramo, na kateri nosimo torbico in ne kupujemo prevelikih torb, v katere lahko stlačimo še več težkih stvari – naj ima vsaj naša torbica omejitev, če je že me nimamo.

hermesTorbice sicer ne bi smele biti težje od 10 odstotkov naše teže, medtem ko otroci v svojih šolskih nahrbtnikih ne bi smeli nositi več kot 15 odstotkov lastne teže.

Odločitev staršev, da svojim otrokom namesto ogromnega nahrbtnika raje kupijo torbo na koleščkih, je tako pohvale vredna, kaj kmalu pa se bo morda zgodilo, da bomo s torbicami na koleščkih naokoli hodile tudi ženske.

torbica4Starostniki tovrstne vozičke s torbami uporabljajo že dlje časa, saj so nenadomestljiv pripomoček pri prenašanju nakupljenih stvari iz trgovine do doma. Če se bo odzvala tudi modna industrija, je vse mogoče, a v bližnji prihodnosti sodobne mestne nomadke ostajamo pri torbah in torbicah, ki jih nosimo v rokah ali pa nam bingljajo z rame in komolca ter varujejo naše skrivnosti.

vuitton2Naj gre za dva tisoč evrov vredno torbo z Valentinovim podpisom ali 20 evrov vredno torbico kitajske izdelave – vse torbe in torbice služijo enakemu namenu. Res je, da se lahko z enimi postavljamo in pri pripadnicah ženskega spola vzbujamo občudovanje (ali zavist), a torbe, ki jih ne nosimo za parado na rdeči preprogi, imajo pravzaprav vse isto funkcijo.

V osnovi v njih prenašamo pripomočke za vsakdanje življenje izven varnega območja našega doma, a način, kako se bomo tega lotile, je tisti, ki je dejansko zabaven. Res je, da morajo biti torbe funkcionalne, a prav tako pomembno je, da ustrezajo našim osebnim estetskim merilom in željam.

vuitton3Torbe so pač tudi modni pripomoček, ki lahko dopolni marsikatero celostno podobo in poživi sicer ne preveč razburljiv videz, zato moramo vedno paziti na razmerje med uporabnostjo, modnostjo in lastnim okusom – idealna torbica namreč zadovoljuje vse tri kriterije.

Obiščite spletno trgovino www.torbica-outlet.si. Do -70 % ceneje.
logo1