Pomen turkizne barve
Nedolžnost, ljubezen, sreča, pogum, prijateljstvo in zaščita človeka so le nekateri izmed številnih pomenov turkizne barve, ki jo prav zagotovo letos srečujete bolj pogosto kot prejšnja leta.

Turkizna barva je mešanica modre in zelene, njeni odtenki pa variirajo v neskončnih možnostih mešanja teh dveh barv. Turkizna je barva oceanov, pa tudi neba, njen pomirjajoč učinek poznajo tudi tisti, ki se ukvarjajo z barvami v terapevtske namene.

unikaten-obesek-in-prstan-iz-kolekcije-vonj-po-pomladi1Sama turkizna barva simbolizira vodo, nekateri turkizno barvo namreč poimenujejo tudi kot »akvamarin« barvo, saj »akva« (aqua) pomeni vodo v njenih številnih izraznostih. Akvamarin pa je tudi mineral, ki je med ljudmi zelo priljubljen in umetniki ga zato mnogokrat vtkejo v čudovite kose nakita.

Turkizna barva in moda
Letošnje leto je v znamenju turkizne barve. V kolikor se morda sprašujete, kakšen odtenek turkizne barve izbrati, da boste vedno moderni, pri tem pa bi želeli ohraniti svoj slog, naj vam zaupam, da lahko izberete kateri koli odtenek turkizne barve – od skorajda že povsem sinje modre, z le malo pridiha zelene, pa vse do temne, že skorajda zelene barve, ki daje bolj prefinjen izgled.

unikaten-prstan-iz-kolekcije-vonj-po-pomladiMedtem ko svetla turkizna barva daje pridih ženstvenosti, temnejši turkizni odtenki v obleki ali nakitu osebi, ki jih nosi, pridajo drobec sloga 50ih in 60ih let.

Turkizna barva – barva altruistov in pesnikov
Turkizna barva v svetu energij predstavlja prehod med energijo srca (zelena barva) in grleno čakro (modra barva), ki je vir komunikacije.
Če združimo ti dve energiji in ju prenesemo v »realnost«, predstavlja turkizna barva energijo ljubezni, zdravljenja, podzavesti, intuicije, ustvarjalnosti, tudi komunikacije, neodvisnosti, dobrosrčnosti ter emocij.

Tudi transformacija, evolucija, sprememba ter vse, kar je povezano s prehodom iz ene v drugo obliko, je povezano s pomenom te barve, zato so prav umetniki tisti, ki jo radi uporabijo pri svojem izražanju. Turkizna barva predstavlja poleg vode tudi zrak ter človekovega duha, ki lahko ustvarja le, če je svoboden.

unikatna-zapestnica-iz-kolekcije-turkizne-sanjeKatere barve se »ujamejo« s turkizno barvo?
Barva sivke in nežne, skorajda že bledo roza barve, lepo zaokrožajo energijo turkizne barve, z njo pa vam bosta ti dve barvi pričarali retro izgled. Črna in bela se prav tako lepo podata svetlo turkizni barvi, ki ji data občutek art-decoja.

Bi verjeli, da se vam lahko turkizna lepo poda tudi v kombinaciji z rumeno in oranžno barvo? To barvno kombinacijo si omislite, če želite zadihati v bolj športnem slogu in izgledu.

Barva zemlje, svetlo rjava barva, siva ter srebrna pa s turkizno barvo tvorijo povsem svojstven svet mešanice barv in dajejo občutek prizemljenosti in domačnosti.

Turkizna barva in svet duhovnosti
Ta barva je svoje posebno mesto našla tudi v duhovnem svetu. Mnogi, ki se ukvarjajo s spiritualnostjo ter duhovnim razvojem, to barvo uporabljajo pri vizualizacijah med meditacijo, tudi sicer ta barva velja kot sinonim za ljudi, ki so močni v svojem intelektu, v mislih, so pa morda zaradi tega toliko manj močni v samih dejanjih.
Ker je turkizna barva, kot sem že prej omenila, barva komunikacije, tisti, ki imajo vpogled v energijski svet, turkizno avro dostikrat zaznavajo pri pesnikih ter mistikih.

unikatni-uhani-in-prstan-iz-kolekcije-vonj-po-pomladiTerapevtski pomen turkizne barve
Turkizno barvo terapevti (predvsem pri barvnih terapijah) uporabljajo pri zdravljenju razno raznih boleznih in pri porušenem psihofizičnem stanju: turkizna barva deluje pomirjujoče na živčni sistem, pomirja hiper aktivne ter hiper občutljive ljudi, uravnava tudi ščitnico, pomaga pri težavah z dihali, z zobmi, blagodejno vpliva tudi na menstrualne težave in blaži PMS.

Njen učinek je tudi razstrupljevalen, kar sovpada z blagodejnim delovanjem na kožo ter notranja izločala.

unikaten-prstan-iz-kolekcije-turkizne-sanjeTurkizna barva in simbolika turkiznega kamna v tradicijah ljudstev
Turkizna barva ima posebno mesto tudi pri ljudstvih z več tisočletno tradicijo. Sama beseda izvira iz besede »pierre Turquoise«, kar v stari francoščini pomeni »kamen Turčije«, danes poznan tudi kot turkiz, ki je lepe turkizne barve. V Evropo pa so ga zanesli preko trgovskih poti, ki so vodile skozi Turčijo.

Turkizni kamen ima izjemen simbolni pomen za Tibetance, ki ga že tradicionalno uporabljajo pri izdelavi nakita. Zanje turkizna barva namreč predstavlja življenjski cikel rojstva, zrelih let in smrti.

Nekateri prvotni prebivalci Amerike so turkizni kamen klesali v živalske oblike in ga polagali v grobove umrlih, saj so verjeli, da bo to varovalo pokojne. V Rusiji pa je nevesta ob poroki ponavadi dobila prstan iz turkiznega kamna in srebra, kar naj bi njenemu umu prineslo mir, ženinu pa naj bi to zagotovilo moč za delo, obilje in zdravje.

metulj-rozaV tradiciji nekaterih ljudstev je tudi veljalo prepričanje, da si turkiznega kamna človek ne sme kupiti sam, pač pa mu ga mora podariti druga oseba, ki naj bi z njim sporočala obdarovancu, da si želi njene oz. njegove naklonjenosti.

Torej, če še ne veste, katero barvo izbrati pri nakupu oblačila, obutve, darila, modnih dodatkov, morda celo novega vozila, letos prav gotovo ne boste zgrešili, če bo kupljena stvar vsebovala vsaj kanček turkizne barve.