UniKatni naKit sem začela izdelovati povsem naključno. No, nekateri boste rekli, ni naključij, pa vendar … Pred dvema letoma sem se odločila, da ne bom več delala stvari, ki me ne veselijo. Bil je pravi čas, da začnem znova – nekje drugje.

Rekla sem si, če mi ne bo šlo, grem še vedno lahko nazaj v kakšno pisarno. Po poklicu ali bolje rečeno, po izobrazbi, sem namreč diplomirani ekonomist, delala pa sem v računovodstvu. Ker sem ustvarjalen človek to delo ni bilo zame. Počutila sem se ujeta in nekoristna. Človek mora delati kar dela rad, saj le tako lahko da kar največ od sebe.

sn150459

Ena ribica je umrla... broška

UniKatni naKit Petre Jančar na Facebooku: Klikni TUKAJ.

Lolita - veliki uhani (d:8cm): žica in lesene kroglice

Lolita - veliki uhani (d:8cm): žica in lesene kroglice

Spomnim se, da sem nekje izpolnjevala nek formular, kjer je bilo treba vpisati kaj si po poklicu. Pa sem takrat razmišljala, kaj to pravzaprav pomeni – poklic, to naj bi bilo nekaj k čemer smo poklicani, za kar imamo talente. In sem se zavestno odločila, da zaključim s službo, ki me ni osrečevala, pa čeprav sem imela takrat več finančne varnosti kot sedaj. Podala sem se na novo, dokaj neznano in negotovo pot, vendar z velikim veseljem in zanosom.

Od nekdaj sem ustvarjala in vedno me je vleklo v oblikovalske vode, nikoli pa nisem pričakovala, da se bom ukvarjala z izdelavo unikatnega nakita. Ko delam se držim načela: Daj ljudem več kot od tebe pričakujejo!

Med žice vsakega izdelka je prepleteno veliko ljubezni in časa. Nakit bi lahko imenovala kar ”nočni nakit”, saj skoraj izključno nastaja ponoči . Včasih me delo tako pritegne, da sem pokonci do jutranjih ur.

sn150599

Trav'ca zeleni...- ogrlica in prstan: žica in steklene perlice

Ponoči imam mir in čas za ustvarjanje. Ko končam z delom, ne gledam več na uro, saj se tako pretentam in sem manj utrujena. Zanimivo je, da se tudi po neprespani noči ne počutim utrujena, lahko bi rekla, da se počutim izpopolnjena, ker vem, da je ponoči nastalo nekaj lepega in unikatnega. Jutranja vstajanja pa so malo manj prijetna. Sem namreč mama treh otrok.

Nakit izdelujem iz žice (bakrena posrebrena žica in bakrena plastificirana žica), raznih steklenih in lesenih perlic, ter meni zelo ljubih poldragih kamnov. Žice in ostali kovinski deli niso alergeni in ne vsebujejo niklja. Nakit ni težak, tudi zelo veliki uhani ne. Uporabljam žice, različnih barv in debeline.

sn150977

Zapestnica za poroko - za na roko: steklene perlice, posrebrena žica

Spogledujem se z idejo, da bi delala z žico iz srebra, vendar si puščam čas, saj je na dražjem materialu težje eksperimentirati. Pri delu z žico mi pomagajo različne kvačke, ki pa jih dostikrat, zaradi trde žice in zategovanja, polomim. Rada delam različen nakit. Ko začnem delati, pa ponavadi ne vem kaj bo nastalo.

sn151217

Črna mačka: steklene perlice, lesene kroglice, črna žica

Julija je moj unikatni nakit pri Obrtni zbornici Slovenije pridobil certifikat za umetnost obrt.

Pri delu uporabljam predvsem steklene, kot seme drobne perlice, ki pustijo močan efekt in se lepo svetijo. Še posebej lepo se svetlikajo v soju luči. Veliko uporabljam tudi lesene kroglice, ki so zelo primerne za poletne uhane, saj ne naredijo uhanov pretežkih. Zelo rada delam velike, res velike kose, zato sem zelo vesela tistih ”pogumnih” punc, ki jih ponosno nosijo.

Kokon (turkizen) - uhani, žica in steklene perle

Kokon (turkizen) - uhani, žica in steklene perle

Ja, punce, s takimi uhani boste opažene. Pri izdelavi večjih kosov nakita se lahko poigravam s strukturo in pokažem največ kreativnosti. Zelo rada delam zapestnice, ki pa jih ženske manj uporabljajo, saj jih dostikrat motijo, sploh če so velike in opazne.

Letos je v modi opazen nakit v srebrnem soju, zato vsaj v prazničnem času spustite zavore in se okrasite. Nosijo se veliki uhani in prstani, ogrlice z velikimi kamni in zapestnice.

UniKatni naKit Petre Jančar nosi tudi pevka Tanja Žagar! Še en dokaz odlične kvalitete!
Zemeljska: lesene kroglice, rjava žica

Zemeljska: lesene kroglice, rjava žica

Nekatere ženske pravijo, da ne nosijo nakita, da jih moti. Jaz pravim, da naj se nanj privajajo postopoma. Garderobo lahko osvežimo že z nekaj kosi modnega nakita. Začnite z manj opaznimi kosi. Ko se boste z nakitom počutile dobro in sproščeno, boste tudi izgledale dobro. Zato včasih manj sledite modnim trendom in bolj svojemu stilu in počutju.

Pri svojem delu se velikokrat srečam z zelo različnimi okusi ljudi. Včasih ne bi nikoli pomislila na kakšno, meni nemogočo kombinacijo, ki se potem izkaže za zelo zanimivo. Le v stiku z ljudmi lahko dobivaš nove ideje in iščeš nove rešitve. Rada delam nakit po naročilu, vendar pa ne maram preveč napotkov, saj to omejuje kreativnost.

Culice iz sivke

Culice iz sivke

Najbolj sem vesela, ko vidim svoj nakit na kakšni zadovoljni uporabnici in če mi je nakit še vedno všeč, vem, da sem naredila dober izdelek. Včasih me vprašajo: ”Kje pa dobiš navdih?”, ja takole, navdih pride sam, ne smeš čakati naj, obišče te vedno med delom, zato vsi, ki še čakate nanj – prenehajte, začnite ustvarjati.

Ko delam nakit zelo uživam, upam da boste uživale tudi ve, ko ga boste nosile.

Princesa: žica in sladkovodne perle

Princesa: žica in sladkovodne perle

UniKatni naKit Petre Jančar na Facebooku: Klikni TUKAJ.