Voznik pri takšnem – varčnem načinu vožnje:

  • vozi z manj kot 2.500 obrati na minuto,
  • menja v višjo prestavo pri 2.000 obratih pri avtomobilih z bencinskim motorjem in pri 1.500 obratih z dizelskim motorjem
  • pospešuje in zavira postopno
  • kasneje menja v nižjo prestavo
  • po nepotrebnem ne zavira in ne menja prestav.

varcno2Z varčnim načinom vožnje lahko za 10-15% zmanjšamo porabo goriva in emisije CO2, za 10-25% zmanjšamo število nesreč, pomembno zmanjšamo hrup, zmanjšamo stroške vzdrževanja vozila zaradi manjše obrabe in povečamo udobje vožnje.

Kljub temu pridemo na cilj v istem času, kot če bi vozili agresivno. Kako lahko z varčno vožnjo varčujemo z gorivom? Hitro moramo menjati v višjo prestavo in večino poti prevoziti v najvišji prestavi.

varcno3Varčna vožnja zahteva tudi stalno skrb za pravilen tlak v pnevmatikah, poleg tega pa moramo z vozila odstraniti odvečni tovor (prtljažnik, kovček za prtljago itd).

S takšnim načinom vožnje lahko (če upoštevamo, da povprečen avto in prevoženih 1.200 km) prihranimo mesečno od 10 do 15 litrov goriva.

Pomemben dejavnik porabe goriva je tudi zračni upor. Strokovnjaki so s povarcno1skusi ugotovili, da lahko voznik, ki vozi s hitrostjo 85 km/h 50 m za tovornim avtomobilom (kar je zadostna varnostna razdalja po načelu “2 sekund”), prihrani 6 do 12 odstotkov goriva. Morda je to podatek, ki bo prepričal vsaj del voznikov, da se kdaj splača voziti v varnem in varčnem zavetrju za tovornim vozilom, še zlasti takrat, ko je alternativa nevarno prehitevanje.