Kljub temu, da se je cena vode od leta 1988 povišala kar za 350 odstotkov ter bi se morala poraba le te zmanjšati, pa je poraba vode v Evropi v zadnjih letih zaradi institucionalnih in ekonomskih sprememb le še narasla. Kljub temu, da npr. Slovenija ni tako velika potratnica vode v gospodinjstvu, kot je Španija s kar 265 litri vode na osebo na dan, pa imamo Slovenci in Slovenke dokaj visoko porabo vode. In to popolnoma nepotrebno.

Z le nekaj malenkostmi ter pri majhni spremembi vsakodnevnih navad bi lahko količino porabljene vode bistveno zmanjšali. Pri tem pa pomagali tudi naravi in okolju ter prihranili kar nekaj denarja. Vas zanima kako? Za začetek si poglejmo nekaj zanimivih dejstev ter izredno priročnih nasvetov z varčevanjem z vodo.

1. Povprečna porazdelitev porabe vode v gospodinjstvu na osebo v enem dnevu v Sloveniji znaša 146 litrov. Seveda pa je z učinkovitejšo (po)rabo vode mogoče količino porabljene vode zmanjšati za najmanj tretjino. Učinek bi bil še večji, če bi za določene dejavnosti uporabljali deževnico, prav navidez nepomembne drobne malenkosti, pa lahko prav tako privedejo do velikih rezultatov. Kot primer lahko navedem, da če samo zapremo pipo vsakič, ko vode zares ne potrebujemo, prihranimo tudi do 80.000 litrov vode letno, porabo vode pa lahko najhitreje zmanjšamo v kopalnici.

2. Kljub temu, da se pri prhanju porabi štirikrat manj vode kot pri kopanju, v le petih minutah prhanja porabimo 140 litrov vode, štiričlanska družina pa v petih minutah prhanja na dan v enem samem tednu porabili triletno zalogo pitne vode na osebo. Če to pomnožimo s številom tednov v letu ter delimo s štiri, kolikor je članov v družini, dobimo porabo vode ene same osebe v petih minutah prhanja na dan. Kar nas privede do spoznanja, da je količina porabljene vode za eno osebo na leto enaka 39 letni zalogi pitne vode na osebo. Kar seveda pomeni, da le za umivanje porabimo 39-krat več vode kot jo spijemo. Pa pri tem sploh nismo upoštevali pranja avtomobilov, uporabo bazenov itd.

3. Vodo lahko prihranimo tudi pri pomivanju posode. Pri ročnem pomivanju se porabi kar trikrat več vode, kot jo za enako delo porabi pomivalni stroj, zato razmislite o nakupu novega gospodinjskega aparata. Pomivalni stroj z A razredom nam lahko prihrani ogromno vode, poraba elektrike pri energijsko učinkovitih pomivalnih strojih pa ni tako velika.

4. Ste se morda že kdaj vprašali, koliko vode izgubimo s puščanjem tesnil, pip, kotličkov in ostalih naprav? Če iz pipe priteče ena sama kaplja na sekundo, izgubimo približno 25 litrov vode na dan, letno pa se količina izgubljene vode poveča na 10 tisoč litrov. Zato preverite pipe, tesnila in odtoke ter se prepričajte, da vam voda ne uhaja, seveda pa ne pozabite tudi na kotliček, saj lahko v tem primeru izgubimo tudi do 90 tisoč litrov letno. S toliko vode bi se lahko celo leto kopali po trikrat na dan.

5. Eden malce nenavadnejših, vendar izredno učinkovitih nasvetov pa je postavitev plastenke vode v hladilnik. Le med čakanjem, da iz pipe priteče mrzla voda izgubimo včasih kar 12 litrov vode. Prav zato je postavitev plastenke v hladilnik veliko bolj modra in varčnejša rešitev.

Kot smo omenili že na začetku, pazljivi moramo biti ravno pri malenkostih. Z dejstvom, da lahko le z umivanjem zob porabimo oziroma prihranimo tudi do 20 litrov vode, si predstavljajte koliko lahko prihranite tudi pri drugih stvareh. Za konec naj le še citiram Salif Diopa iz UNEP-a, ki pravi: »Varčevanje z vodo je izrednega pomena, z vodo povezane težave pa predstavljajo neposredne in zelo resne grožnje človeštvu.«