Društvo Ekologi brez meja, umetnik The Miha Artnak, oblikovalski studio Lukatarina in ekološko društvo Eco Vitae so napovedali projekt Vrečka na vrečko, s katerim bodo obeležili Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki po več evropskih državah poteka med 20. in 28. novembrom.

Namen projekta Vrečka na vrečko je združiti umetnost in ekologijo, hkrati pa ljudi opozarjati na pretirano uporabo plastičnih vrečk in ponuditi učinkovite alternative. Organizatorji do 27. novembra na več lokacijah v Ljubljani zbirajo stare odpadne plastične vrečke in lončke za enkratno uporabo, iz katerih bodo od 22. do 27. novembra nastajale umetniške stvaritve izpod rok umetnikov. Projekt bodo pospremili z različnimi ustvarjalnimi, zabavnimi in športnimi delavnicami za mimoidoče. Vrsto brezplačnih dogodkov bo zaključila razstava plastičnih umetnin, na kateri bodo razglasili zmagovalnega dobavitelja plastičnega materiala.

Najboljši odpadek je tisti, ki ne nastane, poudarjajo organizatorji. Po besedah članice društva Ekologi brez meja in vodje projekta Vrečka na Vrečko Urše Dolinšek v Sloveniji na leto porabimo od 150 do 300 plastičnih vrečk na osebo, ki jih v povprečju uporabljamo le okoli 20 minut, največ vrečk pa nam brezplačno dnevno potiskajo v roke v trgovinah. Recikliramo le 3 – 4 % plastičnih vrečk, kar pomeni, da ostale končajo na odlagališčih in v naravi.

Strokovnjakinja za varovanje okolja Andreja Palatinus iz društva Ecovitae je poudarila, da vrečke zaradi svoje lahkosti veter in voda velikokrat odneseta v naravo. Zaradi svoje obstojnosti, ki je izjemna lastnost naravi nepoznanih in nebiorazgradljivih plastičnih materialov, vrečke izjemno dolgo obstajajo v okolju in s tem vplivajo na življenje. Milijarde živali letno pogine na Zemlji zaradi hranjenja s plastičnimi materiali, mnoge se v plastične materiale zapletejo, na njih se lahko naselijo tujerodni organizmi, ogrožajo pa tudi človeka.

Celoten projekt je neprofitne narave in temelji na prostovoljstvu. Kljub temu pa bodo organizatorji za nadaljevanje projekta v letu 2011 potrebovali še dodatna finančna sredstva, zato vljudno vabijo k sodelovanju tudi podjetja, ki bi bila projekt pripravljena finančno ali materialno podpreti.

Dodatne informacije o projektu in dogodkih lahko dobite tukaj www.ebm.si