Čeprav imajo neizpodbitno mesto med klasiki kmečkega vrta, si lahko z vrtnicami pričarate tudi nekoliko drugačne zasaditve.

Vrste vrtnic

Večina modernih vrtnic izvira iz osmih evropskih in azijskih vrst. Sedanje vrtnice pa lahko glede na način rasti razdelimo na tri večje skupine: gredne vrtnice, vzpenjavke in grmaste vrtnice.

Gredne vrtnice so samostoječe vrtnice z cvetovi na vrhu rastline. Njihova višina je zelo raznolika (med nekaj cm in 1,5 m). Med njimi najdemo tako hibridne čajevke, ki spadajo med najbolj priljubljene vrste vrtnic kot tudi mnogocvetne vrtnice, poliante, pritlikave in drevesaste vrtnice. Slednje so oblikovane s cepljenjem gredne vrtnice na dolgo pokončno steblo, kar da videz majhnega drevesca.

Čudoviti cvetovi vrtnic poživijo junijske dneve

Čudoviti cvetovi vrtnic poživijo junijske dneve

Uporabljamo jih v formalnem vrtu, v loncih in kot arhitekturne rastline. Žalujoče oblike dobimo s cepljenjem vzpenjavih vrtnic na pokončno steblo. Poleg večjih vrtnic v tej skupini najdemo tudi pritlikave grmičke, ki zrastejo večinoma samo do 50 cm višine. Lastnosti njihovih cvetov so podobne velikocvetnim grednim vrtnicam kot so čajevke in mnogocvetne vrtnice. Pritlikave vrtnice so uporabne v skalnjakih, obrobah, mejah in loncih.

Vzpenjave vrtnice so izjemno močne rastline z dolgimi poganjki, ki potrebujejo podporo. Lahko jih vežemo na pergolo ali ograjo. Poganjki so lahko dolgi med 1,5 in 6 m, kar je v veliki meri odvisno od vrste vrtnice in nege poganjkov.

Vrtnice »rambler« so zelo hitro rastoče vrtnice, ki lahko v eni sami sezoni poženejo poganjke dolge 6 m. Nasprotno pa so veliko cvetne vzpenjave vrtnice sorazmerno počasi rastoče v primerjavi z vrtnicami »rambler«. Ponavadi jih vežemo na oporo.

Čudovit rožni grm je odličen okras na ozadje grede

Čudovit rožni grm je odličen okras na ozadje grede

Grmaste vrtnice so skupina različnih botaničnih vrst, križancev in kultivarjev z močno rastjo, ki potrebuje le malo nege.

Botanične vrste in stare vrtnice cvetijo navadno le enkrat na sezono, medtem ko moderne grmaste vrtnice pa cvetijo čez celo poletje.

Nega vrtnic

Vrtnice najbolje uspevajo v polnem soncu, vendar bodo uspevale tudi na rastišču s samo šest urami sonca dnevno.

Tla, kamor bomo vrtnico posadili je najbolje že sezono pred sajenjem prekopati in tlem dodati zrel kompost, saj imajo rafe z organsko snovjo bogata tla.

Vrtnice moramo letno obrezovati, da izboljšamo videz rastline, odstranimo oslabljene in mrtve poganjke ter kontroliramo število in kvaliteto cvetov. Odrežemo tudi divjake, ki rastejo neposredno iz podlage in ne tvorijo privlačnih cvetov. Pri obrezovanju različnih vrst vrtnic moramo paziti, saj nekatere cvetijo na lanskem, druge pa na letošnjem lesu.

Še pozno v sezoni vrtnice z barvitimi šipki krasijo vrt

Še pozno v sezoni vrtnice z barvitimi šipki krasijo vrt

Pred zimo je potrebno vrtnice zaščititi. Pomembno je, da zaščitimo predvsem mesto cepljenja. Ob steblo rastline naložimo kup zemlje in dodatno zastirko, listjem ali slamo. Drevesastim vrtnicam moramo zaščiti krošnjo, saj se mesto cepljenja nahaja na vrhu stebla.

Še nekaj idej

Vrtnice pogosto povezujemo z nežnejšimi belimi in rožnatimi barvami, vendar jih lahko zelo elegantno vklopimo tudi v bolj žive oranžno-rumeno obarvane zasaditve. Za kratkotrajen, a enkraten učinek uporabite kombinacijo grmastih vrtnic in vzpenjavk, ki jih kombinirajte s poleti cvetočimi trajnicami in čebulnicami.

Med čebulicami izberite baklaste lilije in krokozmije, ki poženejo cvetove v živahnih odtenkih rumeno-oranžne in rdeče barve.

Za živalim prijazni vrt izberite vrtnice z enojnimi cvetovi kot so: ‘Golden Wings’ ali ‘Complicata’, ki bodo služile kot hrana za različne žuželke, medtem ko bodo v grmih svoje pribežališče našli različni majhni ptiči.

Vrtnice z enojnimi cvetovi so primerne tudi za živalim prijazen vrt

Vrtnice z enojnimi cvetovi so primerne tudi za živalim prijazen vrt

Lahko posadite tudi sorte, ki poleg cvetov okrasijo vrt z listjem ali barvnimi stebli. Zasadite modrolisto vrtnico (Rosa glauca) ali vrtnico z velikimi prosojnimi trni kot npr. Rosa sericea f. pteracantha. Okras pa so tudi veliki šipki, ki zrastejo po cvetenju pri vrtnicah R. ‘Scabrosa’ ali R. moyesii ‘Geranium’.

Z vrtnicami lahko polepšate tudi vaše terese. V loncih posadite elegantne moderne kultivarje kot je ‘Letchworth Centernary’. Če jih boste redno gnojili in vsako leto zamenjali vrhnji del substrata, lahko v istem loncu uspevajo tudi do 5 let. V loncu so prekrasne tudi majhne drevesaste vrtnice.

Vabljeni: obiščite okrasni vrt in e-trgovino svet čebulic.
logo_bel1