Nekateri šele kasneje ugotovijo, da jim ta sprememba ne ustreza, saj nanjo niso popolnoma pripravljeni, zato se pogosto zgodi, da ljudje svojega ljubljenčka zavržejo. Vzroki za tako dejanje so različni; ali jim zanje primanjkuje časa ali pa polagoma izgubijo zanimanje, ko živalca odraste. Tako zapuščene živali pogosto pristanejo na cesti in so prepuščene same sebi.

Zavetišča za živali se ukvarjajo z zapuščenimi in zavrženimi živalmi iz različnih okolij, ki imajo za seboj grozljivo preteklost. Večina živalic, ki pristanejo v zavetišču, je zaradi preteklih izkušenj nezaupljivih in prestrašenih. Posledica tega je različno odzivanje na vsakdanje situacije – od plašnosti do napadalnosti. Večina pa z veseljem sprejme skrb in nego, ki jih nudijo zavetišča.

Ko se zapuščena žival znajde v zavetišču, tam najprej preverijo njeno zdravstveno stanje. V kolikor so zdravstvene težave premostljive, se za to usposobljeno osebje osredotoči na socializacijo živali, da bi se ta čim lažje prilagodila novemu okolju. Poleg tega osebje poskrbi tudi za čistočo in nego.

slika5_kusasiNe glede na to, kako lepo je v zavetiščih poskrbljeno za živali, pa le-te ne morejo tam ostati za vedno. Časovno gledano je zgornja meja za nastanitev živali do 30 dni. Izjemoma se zavetišča odločijo tudi za podaljšano bivanje, sicer sledi humana usmrtitev. Zavetišča pa ne poskrbijo samo za to, da se živali prilagodijo svojemu novemu okolju, ampak preverijo tudi, če so njihovi morebitni lastniki resnično pripravljeni sprejeti tako odgovornost. To pa ne vključuje samo rednega in pravilnega hranjenja živali, ampak tudi pravilno nego in skrb za zdravje. Potrebno je ugotoviti ali ima bodoči lastnik dovolj časa, da se ji bo lahko posvečal in zanjo tudi ustrezno skrbel. Šele ko je za vse to poskrbljeno, lahko novi lastnik živalco odpelje na svoj dom.

Poleg zavetišč, ki so bolj usmerjena v neposredno delo s socializacijo zavrženih živali ter njihovo možno usodo in posvojitvijo, pa imamo v Sloveniji tudi društva za zaščito živali. Ta se poleg ukvarjanja s posvojitvijo zapuščenih živali ukvarjajo tudi s seznanjanjem in izobraževanjem javnosti na področju zaščite živali in ravnanja z njimi, aktivno se ukvarjajo z možnimi spremembami zakonodaje in sodelujejo z drugimi organizacijami in državnimi organi pri reševanju problemov s področja zaščite živali.

Vsak lahko nekaj prispeva

supertacka-2Zaradi prostorskih ali drugih razlogov si vsak ne more privoščiti posvojitve živali, zato obstajajo tudi drugi načini, kako lahko prispevamo za dobrobit zavrženih živali, ki pristanejo v zavetiščih. Z donacijami lahko posvojimo žival na daljavo in ji s tem omogočimo boljšo prihodnost. Lahko pa podarimo svoj čas in se odločimo za prostovoljno delo v društvih in zavetiščih, kjer pomagamo pri delu z živalmi, na delavnicah in podobno.

Ljubitelji muc se lahko odločite tudi za nakup darila iz kataloga Krilca, darila s čarobno močjo. Na spletni strani www.krilca.si izberite darilo Supertačka za 10, 25 ali 50 evrov in tako pomagajte najdenim mucam do novega življenja.