Volnene zanke nas ponavadi spremljajo v obliki rokavic, šal in kap, marsikdo hrani kakšen pulover, ki mu ga je spletla babica, a pletenine so s trdnim korakom vstopile tudi v modni svet, novi postopki obdelave materiala pa so poskrbeli, da občutek volne na koži ni neprijeten.

Čar pletenin je odkrila že legendarna Coco Chanel, ki je na začetku 20. stoletja iz mehkega volnenega džersija izdelovala elegantne ženske kostime, leta kasneje pa lahko pletenine v prepoznavnem cikcak vzorcu opazujemo v kolekcijah italijanske modne hiše Missoni ali edinstvene Sonie Rykiel, ki je iz volne izdelala vse od torbic do čevljev. Slednja se je sicer v svet mode (in njej ljubih pletenin) vrgla ob prvi nosečnosti, ko zase nikakor ni našla primernih oblek, pletenine pa so povrh vsega znane po udobnosti in fleksibilnosti. Rykielova je pleteninam ostala zvesta vsa leta svojega modnega ustvarjanja in dokazuje, da se znajo prilagoditi vsem trendom.

K transformaciji iz športnih oblačil k visoki modi je prav tako pripomogel puli iz kašmirja modne hiše Ralph Lauren, ki je očarala tudi z barvitimi in toplimi plaščki, Fendi pa je predstavil debele, bombastične puloverje, ki jih je težko spregledati. Igranje s proporci je zaznamovalo tudi izdelke Stelle McCartney in Burbery Prorsum, medtem ko so kolekcijo modne hiše Iceberg obogatili preveliki šali.

V orjaški šal je bila zavita tudi ena izmed manekenk na sloviti modni reviji Victoria’s Secret, omenimo pa lahko tudi cenovno bolj dostopno znamko Benetton, ki je v trgovine poslala celo pleteni korzet. V Sloveniji so si s tkanjem pletenin na zelo prepoznaven način ime ustvarile Pletenine Draž, različnih butikov, ki se ukvarjajo s pletenjem pa je sicer tudi pri nas kar nekaj.

Tudi cenovno bolj prijazne trgovine so se dobro opremile s puloverji in oblekami v pleteni različici, ki jih lahko nosimo na še vedno modne legice ali hlače iz džinsa in seveda škornje. Veliki puloverji, ki dajejo vtis razvlečenosti, si za piko na i zaslužijo objem pasu; izberite tanjšega in usnjenega, ki bo poudaril tudi vašo postavo, saj se lahko ta sicer izgubi med mehkimi zankami.

Jopice se zdijo pri vsej ponudbi, ki je na voljo na policah trgovin, kar malce preprosta izbira, a z rahlo inovativnejšim krojem (in obveznim pasom) lahko z njimi ustvarite preprost, klasičen videz, z uporabo pravih barv in kombinacij pa se lahko poigrate in sredi zime ujamete kanček pomladnega vzdušja. Še posebno modne so jope, ki spominjajo na plašč ali imajo kratke rokave, nosite pa jih kot jakne in kombinirate z dolgimi rokavicami.

Ne bojte se velikih pletenih šalov, ki vas bodo varovali pred mrazom, saj jih lahko nadvse učinkovito kombinirate z ostalimi pleteninami – letošnja sezona pri pletenih kosih oblačil ne pozna zgornje meje. Še posebno pri ustaljenih dodatkih, kot so šali in rokavice, se lahko drzno spogledujemo z raznimi cofi, resami in volančki, ki popestrijo naš končni videz. Pletenine si lahko omislimo tudi v obliki ogrlic, zapestnic in torbic, pri slednjih pa moramo biti pozorni na to, kako je izdelana notranjost, saj se zgolj v torbico spletena volna ne bo dobro obnesla pri praktični uporabi.

Navsezadnje bi si lahko barvito in odštekano volneno kreacijo zamislili tudi sami, saj je pletenje vendar odlično zdravilo proti stresu in v dolgih zimskih večerih vsekakor prijetnejša dejavnost kot spremljanje ne preveč spodbudnega televizijskega programa. Pa še boljše rezultate obeta.